Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chrupiące pieczone ziemniaki ze szpinakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.11.2021 01:00

Chrupiące pieczone ziemniaki ze szpinakiem

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem
canva/ Image Professionals GmbH

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań mięsnych i potraw z grilla. Ziemniaki są bardzo aromatyczne, sycące i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na szybkie pieczone ziemniaki ze szpinakiem.

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem są świetnym, pożywnym daniem dla całej rodziny. Mogą być również dodatkiem do potraw mięsnych i grillowanego mięsa. Ziemniaki gotowane w mundurkach, zapieczone z farszem z sera fety, szpinaki i czosnku smakują obłędnie. Całe danie oprószone jest dodatkowo intensywnym i bardzo aromatycznym cheddarem.

Z ziemniaków przygotujesz wiele genialnych potraw, w tym pieczone talarki, sałatki, wielkopolski gzik, czyli ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem. Ziemniaki są delikatne w smaku, dzięki czemu możesz łączyć je z dowolnymi składnikami i znaleźć swój ulubiony smak.

Przepis na pieczone ziemniaki ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże ziemniaki

  • 200 g liści szpinaku

  • 4 ząbki czosnku

  • 200 g sera feta

  • łyżka masła

  • pieprz, sól

  • kawałek cheddara do oprószenia ziemniaków

Jak przygotować pieczone ziemniaki ze szpinakiem?

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź i przekrój na krzyż.

Na maśle podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak i pokrojony ser feta, oprósz pieprzem i smaż przez kilka minut, następnie włóż farsz do ziemniaków.

Ziemniaki wyłóż na blachę, oprósz solą i stratym cheddarem, następnie wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 10 minut.

Smacznego.