Chrupiące pieczone ziemniaki ze szpinakiem
Pieczone ziemniaki ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań mięsnych i potraw z grilla. Ziemniaki są bardzo aromatyczne, sycące i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na szybkie pieczone ziemniaki ze szpinakiem.
Pieczone ziemniaki ze szpinakiem są świetnym, pożywnym daniem dla całej rodziny. Mogą być również dodatkiem do potraw mięsnych i grillowanego mięsa. Ziemniaki gotowane w mundurkach, zapieczone z farszem z sera fety, szpinaki i czosnku smakują obłędnie. Całe danie oprószone jest dodatkowo intensywnym i bardzo aromatycznym cheddarem.
Z ziemniaków przygotujesz wiele genialnych potraw, w tym pieczone talarki, sałatki, wielkopolski gzik, czyli ziemniaki z twarożkiem i szczypiorkiem. Ziemniaki są delikatne w smaku, dzięki czemu możesz łączyć je z dowolnymi składnikami i znaleźć swój ulubiony smak.
Przepis na pieczone ziemniaki ze szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
4 duże ziemniaki
200 g liści szpinaku
4 ząbki czosnku
200 g sera feta
łyżka masła
pieprz, sól
kawałek cheddara do oprószenia ziemniaków
Jak przygotować pieczone ziemniaki ze szpinakiem?
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź i przekrój na krzyż.
Na maśle podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak i pokrojony ser feta, oprósz pieprzem i smaż przez kilka minut, następnie włóż farsz do ziemniaków.
Ziemniaki wyłóż na blachę, oprósz solą i stratym cheddarem, następnie wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 10 minut.
Smacznego.