Smakosze.pl Przepisy Prosty krem do ciasta biszkoptowego
Prosty krem do ciasta biszkoptowego
canva/nata_vkusidey

Prosty krem do ciasta biszkoptowego

8 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto biszkoptowe jest delikatne, puszyste, dobrze wyrośnięte-idealne do przekładania kremami i ulubionymi owocami. Do ciasta przygotuj krem na bazie jogurtu greckiego i słodkiej śmietanki, który wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na prosty krem do ciasta biszkoptowego.

Krem do ciasta z jogurtu greckiego, słodkiej śmietanki i cukru pudru jest bardzo puszysty i delikatny. Krem nadaje się zarówno do przełożenia ciasta, jak i dekoracji. Po przygotowaniu i wykorzystaniu kremu, całe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem odpowiednio stężał.

Jeśli chcesz, aby śmietanka szybciej się ubiła, dodaj do niej fix do śmietany, który znacznie przyspieszy proces przygotowywania kremu. Śmietanka i jogurt muszą być mocno schłodzone. Ciepłe produkty mogą się zważyć i rozwarstwić krem.

Ciasto biszkoptowe możesz przekładać wieloma kremami. Przygotuj równie smaczny krem z mascarpone oraz krem budyniowy , które świetnie komponują się z delikatnym biszkoptem i sprawią, że ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przepis na prosty krem do ciasta biszkoptowego

Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 200 ml śmietany 36%

  • 3 łyżki żelatyny

  • 120 g cukru pudru

Jak przygotować prosty krem do ciasta biszkoptowego?

Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia, następnie masę przełóż do garnka, wlej 2 łyżki wody i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, odstaw do przestygnięcia. Żelatyna podczas gotowania musi być ciepła, jeśli ją zagotujesz i będzie wrząca, straci swoje żelujące właściwości.

Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj ją do jogurtu i wymieszaj delikatnie łyżką. Pod koniec do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Krem jest gotowy do przełożenia i dekoracji ciasta.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl