Krem do ciasta z budyniu
Krem do ciasta z budyniu jest doskonałym kremem do wielu ciast, tortów, babeczek. Jest lekki, gęsty, puszysty o waniliowym, delikatnym smaku. Krem budyniowy jest niezwykle prostym kremem, jednak jego przygotowanie wymaga zastosowania kilku zasad, aby się nie zważył i nie zepsuł. Sprawdź, jak przygotować doskonały krem do ciasta z budyniu.
Krem do ciasta jest bardzo uniwersalnym kremem, którym możesz przełożyć torty, ciasta na biszkopcie i kruchym spodzie. Możesz nim również dekorować torty i babeczki. Krem budyniowy jest bardzo delikatny, aksamitny i gęsty, dzięki czemu świetnie łączy się z każdym rodzajem ciasta.
Wszystkie składniki kremu muszą być w temperaturze pokojowej. Zimne mleko czy masło może przyczynić się do zważenia i rozwarstwienia masy. Aby krem nie miał grudek z mąki, zmieszaj ją najpierw z zimnym mlekiem, następnie delikatnie dolewaj do ciepłej masy, stale mieszając. Masło dodaj na samym końcu, kiedy budyń jest już chłodny.
Szukasz pomysłu na ciasto z kremem budyniowym? Przygotuj kremówkę papieską lub ciasto biszkoptowe z jabłkami, przełożone masą budyniową. Ciasta są niezwykle delikatne, kremowe i smakują wyśmienicie.
Przepis na krem do ciasta z budyniu
Składniki:
250 ml mleka
100 g cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
żółtko
200 g masła
łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować krem do ciasta z budyniu?
Pół szklanki mleka zagotuj z cukrem pudrem. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z żółtkiem, cukrem wanilinowym i mąką, następnie dodaj do gotującego się mleka i gotuj na wolnym ogniu do powstania masy budyniowej. Odstaw do przestygnięcia.
Do zimnej masy dodaj masło w temperaturze pokojowej i miskuj na wysokich obrotach do powstania gładkiego kremu.