Krem do ciasta z mascarpone - przepis krok po kroku
Krem z mascarpone jest doskonałym dodatkiem do przekładania i dekoracji ciast. Jest delikatny, lekki i kremowy, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kremu mascarpone potrzebujesz wyłącznie cukru pudru, serka i słodką śmietankę do deserów. Poznaj przepis na genialny krem do ciasta z mascarpone.
Aby przygotować idealny krem z mascarpone, śmietana i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę ubijaj do powstania bitej śmietany, długie miksowanie sprawi, że śmietana się zważy. Gotowy krem do ciasta z mascarpone wykładaj na zimny biszkopt lub spody ciast, nawet letni blat może przyczynić się do zepsucia kremu.
Krem z mascarpone świetnie komponuje się z ciemnymi ciastami, biszkoptami, a także z ciastami bez pieczenia. Składniki w przepisie wystarczą na przełożenie ciasta i cienką, górną warstwę. Jeśli chcesz również udekorować boki ciasta lub tortu, krem przygotuj z podwójnej ilości składników.
Przepis na krem do ciasta z mascarpone
Składniki:
400 ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
opakowanie fixu do śmietany
250 g mascarpone
Jak przygotować krem do ciasta z mascarpone?
Śmietankę ubij z fixem na sztywno, następnie dodaj cukier puder, mascarpone, zmniejsz obroty miksera i mieszaj, do połączenia wszystkich składników.
Gotowym kremem przełóż ciasto.