Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krem do ciasta z mascarpone - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.11.2021 01:00

Krem do ciasta z mascarpone - przepis krok po kroku

Krem do ciasta z mascarpone
canva/NoirChocolate

Krem z mascarpone jest doskonałym dodatkiem do przekładania i dekoracji ciast. Jest delikatny, lekki i kremowy, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach. Do przygotowania kremu mascarpone potrzebujesz wyłącznie cukru pudru, serka i słodką śmietankę do deserów. Poznaj przepis na genialny krem do ciasta z mascarpone.

Aby przygotować idealny krem z mascarpone, śmietana i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. Śmietanę ubijaj do powstania bitej śmietany, długie miksowanie sprawi, że śmietana się zważy. Gotowy krem do ciasta z mascarpone wykładaj na zimny biszkopt lub spody ciast, nawet letni blat może przyczynić się do zepsucia kremu.

Krem z mascarpone świetnie komponuje się z ciemnymi ciastami, biszkoptami, a także z ciastami bez pieczenia. Składniki w przepisie wystarczą na przełożenie ciasta i cienką, górną warstwę. Jeśli chcesz również udekorować boki ciasta lub tortu, krem przygotuj z podwójnej ilości składników.

Przepis na krem do ciasta z mascarpone

Składniki:

  • 400 ml słodkiej śmietany 30%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • opakowanie fixu do śmietany

  • 250 g mascarpone

Jak przygotować krem do ciasta z mascarpone?

Śmietankę ubij z fixem na sztywno, następnie dodaj cukier puder, mascarpone, zmniejsz obroty miksera i mieszaj, do połączenia wszystkich składników.

Gotowym kremem przełóż ciasto.