Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na domowy syrop goździkowy
Goździki
canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na domowy syrop goździkowy

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Goździki są jedną z najważniejszych korzennych przypraw wykorzystywanych na całym świecie do gotowania najróżniejszych potraw. Jeśli zauważyłeś u siebie pierwsze objawy przeziębienia, możesz przygotować z nich syrop. Goździki ułatwiają problemy z gardłem związane z infekcją, a także udrożniają drogi oddechowe.

Goździki są suszonymi kwiatami goździkowca korzennego - drzewa z Azji, które jest wiecznie zielone. Właściwości tej przyprawy znane są ludziom od ponad 2 tysięcy lat i stosowana była głównie w Chinach.

Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego poleca się ssać lub żuć je podczas bólu zęba czy nieświeżego oddechu. Za takie działanie odpowiada głównie eugenol. Substancja ta zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, a także hamuje rozwój infekcji drożdżowej.

Przepis na syrop z goździków

Składniki:

  • 10 goździków

  • słoik z miodem średniej wielkości

Przygotowanie tego syropu jest banalnie proste i nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. Wyjmij 10 suszonych goździków z opakowania i włóż je do słoika z miodem. Ważne, aby miód był płynny - jeśli nie jest, podgrzej go w kąpieli wodnej.

Następnie zamieszaj miód, dobrze go zakręć i wstaw do szafki. Dzień później delikatnie zamieszaj zawartość naczynia i ponownie mocno go zakręć. Teraz wystarczy poczekać jeszcze jedną dobę, aby móc cieszyć się syropem.

Po dwóch dniach maceracji syrop jest gotowy. Stosuje się go po jednej łyżeczce dziennie na chrypkę, ból gardła czy problemy z odkrztuszaniem. Taki syrop możesz także długo przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, który gatunek herbaty jest najzdrowszy. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na napar z łopianu.

Goździki

Źródło zdjęcia: canva/bdspnimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ekogazeta

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl