Jak ugotować brukselkę bez goryczki?
Brukselka jest typowo zimowym warzywem. I choć właśnie teraz przypada jej szczyt sezonu, dość rzadko gości na naszych stołach. Jedną z przyczyn jest gorzkawy smak warzywa. A wiesz jak ugotować brukselkę bez goryczki? Tak naprawdę to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach.
Kapusta brukselka wyróżnia się rozmiarem i wartością odżywczą. W porównaniu do innych kapust jest malutka, natomiast bije swoje siostry na głowę, jeśli chodzi o zawartość cennych składników. Jest bogata w sole mineralne i witaminy. A i konsystencję ma bardzo ciekawą. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej główki zjada się z przyjemnością.
Jak ugotować brukselkę bez goryczki?
Niektórzy uważają, że najprostszym sposobem na pozbawienie brukselki goryczki, jest jej zamrożenie. Jeśli jednak właśnie kupiliście te małe kapustki i chcecie je podać do obiadu, ugotujcie je w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Te dodatki zneutralizują niepożądany smak.
Innym sposobem na pozbycie się goryczki jest obgotowanie kapusty. Czyli najpierw gotujemy brukselkę w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku, a w połowie gotowania wodę tę odlewamy i zalewamy brukselkę świeżym wrzątkiem.
Gotowanie brukselki krok po kroku
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, opłucz. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i posłodź. Do wrzątku wrzuć kapustki i gotuj je 8-10 minut, w zależności od ich wielkości.
Masło rozpuść na patelni, wsyp na nie 1-2 łyżki tartej bułki. Bułkę lekko zrumień, polej nią osączoną z wody brukselkę.
Brukselka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, możesz ją też podać z sadzonym jajkiem lub jako ciepłą przekąskę.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na brukselkę zapiekaną z serem, a także na brukselkę pieczoną z miodem i czosnkiem.
Źródło zdjęcia: canva/Karisssa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary, milionsmakow