Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków
Jeśli w swoich zapasach macie jeszcze sporo pierniczków, na które nie macie już ochoty, możecie łatwo rozwiązać ten problem. Po prostu przeróbcie je na zupełnie inny, apetyczny łakoć. Przygotujcie niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Połączcie je z kilkoma składnikami, a smak tego niezwykłego ciasta pozytywnie was zaskoczy.
Pierniczki niby się nie starzeją. Można je przechowywać długo i jeść nawet twarde. Jednak co by nie mówić ich czas właśnie minął. Teraz już pewnie mało kto będzie miał ochotę na te bożonarodzeniowe ciasteczka. Zamiast więc przechowywać je w nieskończoność w szklanym słoju, zróbcie z nich pyszny użytek.
Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków
Składniki:
1,5 szklanki pierniczków bez nadzienia
1,5 szklanki rozdrobnionych owoców
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
15 dag mieszanych bakalii
masło do formy
Przygotowanie noworocznego ciasta
Pierniczki połam na kawałki, a potem rozdrobnij blenderem. 2 łyżki masy odłóż do wysypania formy do pieczenia.
Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój na kawałki, zblenduj na prawie jednolitą masę.
Jajka zmiksuj, dalej ubijaj, dodając cukier. Na końcu połącz je z olejem. Masę wymieszaj z owocami, pokruszonymi piernikami, mąką, sodą i kakao. Dodaj bakalie, wymieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wysyp rozdrobnionymi pierniczkami. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na wykorzystanie świątecznych resztek potraw. Sprawdź, jak przygotować ciastka bajaderki, a także jak wykorzystać inne poświąteczne resztki.
Źródło zdjęcia: canva/NadyaPhoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy