Smakosze.pl

pixabay/hans

Przepis na napar z łopianu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Łopian potocznie nazywany jest "rzepem" z uwagi na jego charakterystyczne kwiaty, które zahaczają o ubrania czy włosy i przyczepiają się do nich. Po zakwitnięciu z rzepów wyłaniają się ładne, jaskrawe kwiaty, które przykuwają uwagę intensywnością koloru. 

Najwięcej właściwości leczniczych posiada korzeń łopianu i to on jest najczęściej wykorzystywany. Niektórzy zielarze stosują także liście i nasiona, jednak w korzeniu znajduje się największa kumulacja substancji leczniczych i pro zdrowotnych.

Zdrowotna herbatka z łopianu

Do przygotowania herbaty nie potrzeba żadnych specjalistycznych umiejętności czy narzędzi. Wystarczy suszony łopian (jak wyżej wspomnieliśmy, najlepszy jest w tym celu korzeń) wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Na dwie łyżki suszu, przypadają 2 szklanki wrzątku. 

Tak zalaną roślinę odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie należy odcedzić napar od materiału roślinnego i już można pić herbatę. Aby najlepiej zadziałała, warto spożywać ją małymi porcjami po pół szklanki kilka razy dziennie. 

Właściwości łopianu

Łopian znany jest ze swoich zdolności przeciwzapalnych, więc wykorzystuje się go podczas leczenia infekcji, gdyż poza obniżaniem temperatury, łagodzi katar, kaszel i ból gardła. Zwiększa produkcje moczu, co pozwala oczyścić nerki i ułatwić wydalanie kamieni nerkowych. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto na pierogi sprzed ponad 100 lat. W tym tekście zdradzamy przepis na idealne ogórki małosolne. 

Przyspiesza przemianę materii, dlatego wiele osób może pić napar z łopianu w celu spalenia nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Pozytywnie wpływa na ostatnie odcinki układu pokarmowego i ułatwia wypróżnianie. Stosowany jest zewnętrznie przy chorobach, takich jak łuszczyca, wrzody, egzema czy ropień.

Źródło: canva.com/nadezhdanesterova

Zastosowanie zewnętrzne łopianu

Nie zawsze wypicie naparu jest najlepszą możliwą drogą administracji specyfiku. Doskonale sprawdzają się, chociażby proste okłady. Namoczoną w intensywnym naparze gazę, przykłada się do chorego miejsca, co pozwala wspomóc leczenie reumatyzmu, dny moczanowej, artretyzmu, ukąszeń owadów czy zwichnięć.

Łopian można także wykorzystać do zwalczania łupieżu i wypadających włosów. Po umyciu włosów powoli polewaj je naparem z łopianu zmieszanym wraz z olejkiem lawendowym. Wmasuj miksturę w skalp i ponownie spłucz. Regularne płukanki poprawią kondycję skóry głowy i włosów. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: herbaciara.pl; smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >