Prosty przepis na dżem z gruszek
Dżemy to doskonały pomysł na zachowanie smaku owoców poza sezonem. Jesienią dojrzewają gruszki, przygotuj więc z nich pyszne przetwory, które wykorzystasz do ciast, deserów, mięsa. Dżem z gruszek jest bardzo aromatyczny, gęsty i pyszny. Poznaj prosty przepis na dżem z gruszek.
Domowe dżemy są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od dżemów dostępnych w sklepach, a ich przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste. Dżem z gruszek jest idealnie gęsty, słodki i o wiele zdrowszy od sklepowych, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków. Dżem z gruszek przygotujesz wyłącznie z trzech składników: gruszek, cukru i soku z cytryn.
Dżem z gruszek jest świetnym dodatkiem do ciast, naleśników , deserów. Przetwory z gruszek świetnie komponują się również z makaronami, mięsem i serami. Dżem jest doskonały na śniadanie z kromką świeżego chleba lub jako dodatek do rozgrzewającej herbaty z imbirem, rozmarynem i cytryną.
Prosty przepis na dżem z gruszek
Składniki:
-
2 kg gruszek
-
500 g cukru
-
sok z 2 większych cytryn
Jak przygotować dżem z gruszek?
Gruszki obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Owoce włóż do garnka, wysp cukier, dodaj sok z cytryn, wymieszaj i smaż na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby gruszki się nie przypaliły.
Po godzinie otrzymasz gęsty dżem. Przełóż go do słoiczków, pasteryzuj przez 20 minut i odstaw w suche i ciemne miejsce.