Smakosze.pl
Cienkie naleśniki

canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki

27 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Jednak nie za każdym razem wychodzą tak idealne, jakbyśmy chcieli. Dlatego zdradzamy wam prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki. Będą puszyste i smaczne, dokładnie takie jak lubicie.

Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. By takie było, mąkę przed dodaniem można przesiać i najpierw dodać tylko część płynu przewidzianego w przepisie. Jeśli mimo to powstaną grudki, można je zlikwidować blendując lub miksując ciasto.

Wymieszane ciasto należy odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu mąka nabierze odpowiedniej kleistości. To z kolei zapobiegnie rozrywaniu się naleśników.

Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki gazowanej wody

Śledzie od Ewy Wachowicz

Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Rozmieszaj dość gęste ciasto naleśnikowe. Potem rozrzedź je, dolewając stopniowo gazowaną wodę.

Ciasto odstaw na 15 minut, by nabrało kleistości. Jeśli po tym czasie zrobi się zbyt gęste, rozprowadź je niewielką ilością wody gazowanej lub mleka.

Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Ciasto zamieszaj trzepaczką, by je napowietrzyć. Wylej porcję ciasta na patelnię, jednocześnie ją przechylając, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.

Każdy naleśnik smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię zamieszaj je trzepaczką, by wtłoczyć w nie trochę powietrza.

Usmażone naleśniki zdejmuj na talerz i układaj w stosik, by nie obeschły. Smaruj przygotowanym farszem i składaj na cztery lub zwijaj w rulon.

Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z jabłkami, a także jak zrobić naleśniki po ukraińsku.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >