Smakosze.pl
Cienkie naleśniki

canva/Yana Gayvoronskaya

Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki

22 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Jednak nie za każdym razem wychodzą tak idealne, jakbyśmy chcieli. Dlatego zdradzamy wam prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki. Będą puszyste i smaczne, dokładnie takie jak lubicie.

Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. By takie było, mąkę przed dodaniem można przesiać i najpierw dodać tylko część płynu przewidzianego w przepisie. Jeśli mimo to powstaną grudki, można je zlikwidować blendując lub miksując ciasto.

Wymieszane ciasto należy odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu mąka nabierze odpowiedniej kleistości. To z kolei zapobiegnie rozrywaniu się naleśników.

Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • szczypta soli

  • 2 jajka

  • 1 łyżka oleju

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki gazowanej wody

Śledzie od Ewy Wachowicz

Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naleśników

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Rozmieszaj dość gęste ciasto naleśnikowe. Potem rozrzedź je, dolewając stopniowo gazowaną wodę.

Ciasto odstaw na 15 minut, by nabrało kleistości. Jeśli po tym czasie zrobi się zbyt gęste, rozprowadź je niewielką ilością wody gazowanej lub mleka.

Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Ciasto zamieszaj trzepaczką, by je napowietrzyć. Wylej porcję ciasta na patelnię, jednocześnie ją przechylając, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.

Każdy naleśnik smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię zamieszaj je trzepaczką, by wtłoczyć w nie trochę powietrza.

Usmażone naleśniki zdejmuj na talerz i układaj w stosik, by nie obeschły. Smaruj przygotowanym farszem i składaj na cztery lub zwijaj w rulon.

Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z jabłkami, a także jak zrobić naleśniki po ukraińsku.

naleśniki

naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >