Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki
Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Jednak nie za każdym razem wychodzą tak idealne, jakbyśmy chcieli. Dlatego zdradzamy wam prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki. Będą puszyste i smaczne, dokładnie takie jak lubicie.
Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. By takie było, mąkę przed dodaniem można przesiać i najpierw dodać tylko część płynu przewidzianego w przepisie. Jeśli mimo to powstaną grudki, można je zlikwidować blendując lub miksując ciasto.
Wymieszane ciasto należy odstawić na kilkanaście minut, dzięki czemu mąka nabierze odpowiedniej kleistości. To z kolei zapobiegnie rozrywaniu się naleśników.
Prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki
Składniki:
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki gazowanej wody
Przygotowanie naleśników
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Rozmieszaj dość gęste ciasto naleśnikowe. Potem rozrzedź je, dolewając stopniowo gazowaną wodę.
Ciasto odstaw na 15 minut, by nabrało kleistości. Jeśli po tym czasie zrobi się zbyt gęste, rozprowadź je niewielką ilością wody gazowanej lub mleka.
Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Ciasto zamieszaj trzepaczką, by je napowietrzyć. Wylej porcję ciasta na patelnię, jednocześnie ją przechylając, aby równomiernie rozprowadzić ciasto.
Każdy naleśnik smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię zamieszaj je trzepaczką, by wtłoczyć w nie trochę powietrza.
Usmażone naleśniki zdejmuj na talerz i układaj w stosik, by nie obeschły. Smaruj przygotowanym farszem i składaj na cztery lub zwijaj w rulon.
Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z jabłkami, a także jak zrobić naleśniki po ukraińsku.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ilovebake