Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na pulpety w sosie kurkowym
canva/YelenaYemchuk

Prosty przepis na pulpety w sosie kurkowym

30 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Obiad z mielonego mięsa? To może pulpety? Są lżejstrawne niż kotlety, bo nie smaży się ich, tylko gotuje w sosie. My do tego sosu proponujemy dodać kurki, dzięki któremu danie nabierze niezwykłego smaku. Oto przepis na pulpety w sosie kurkowym.

Kurki, to po pieczarkach najpopularniejsze grzyby, które można kupić w sklepie. Oczywiście nie są dostępne przez cały rok, ale naprawdę dosyć długo. Mają ciekawy, lekko pikantny smak i bardzo apetyczny kolor. Doskonale nadają się do wielu potraw. Lubią towarzystwo śmietany.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na pulpety w sosie kurkowym

Składniki:

  • 20 dag kurek

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki masła

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 1 łyżka mąki

  • 2 szklanki bulionu

  • 100 ml śmietany

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pulpetów w sosie kurkowym

Kurki oczyść, opłucz, osącz. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, przesmaż.

Dodaj kurki, całość przesmaż mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś na małym ogniu ok. 10 minut.

Do mielonego mięsa dodaj jajko, tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wyrób masę. Formuj z niej nieduże kulki, każdą obtocz w mące.

Duszone kurki podlej gorącym bulionem, zagotuj. Do bulionu włóż pulpety, gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Śmietanę rozmieszaj z kilkoma łyżkami sosu, wlej do pulpetów, wymieszaj. Gotuj kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

smażenie kurek
smażenie kurek

Źródło zdjęcia: canva/Milanchikov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy