Jesienne racuchy ze śliwkami
Widząc rumiane, puszyste racuchy każdy ma ochotę po nie sięgnąć. Nawet jeśli nie jest wielbicielem wszelkiego rodzaju placków. Gwarantujemy, że jeszcze mocniejsze przyciąganie będą miały jesienne racuchy ze śliwkami. Są soczyste, słodko-kwaśne i po prostu pyszne.
Racuchy przyrządzamy zwykle na podwieczorek czy kolację. Jednak niektórzy często chętnie zjedliby je na śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć nimi dzień. Wszak racuchy smakują również na zimno, nawet następnego dnia. Przygotuj je wtedy z większej proporcji składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jesienne racuchy ze śliwkami
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 dag świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych
2 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
łyżeczka cukru
ok. 2 szklanki letniego mleka
40 dag mięsistych śliwek, np. węgierek
olej do smażenia
cukier puder i łyżeczka cukru wanilinowego do posypania
Przygotowanie racuchów ze śliwkami
Mąkę wsyp do miski. Wkrusz drożdże, dodaj jajka, cynamon, sól i cukier oraz tyle mleka by otrzymać dość gęste ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do wyrośniętego ciasta, delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź porcje ciasta ze śliwkami, smaż z obu stron na rumiano.
Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder wymieszaj na sitku z cukrem wanilinowym, oprósz nim obficie jeszcze ciepłe racuchy.
Zapraszamy do skorzystania też z innych, naszych przepisów na racuchy. Wśród nich znajdziecie recepturę na oryginalne racuchy z jabłkiem i dynią oraz szybkie placki z bananów.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis