Prosty sos do spaghetti bez mięsa
Spaghetti Napoli jest doskonałym pomysłem na bezmięsny, pożywny obiad. Makaron z sosem pomidorowym, doprawionym ziołami i parmezanem ma intensywny smak i aromat, który zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na prosty sos do spaghetti, który przygotujesz w 20 minut.
Spaghetti Napoli to klasyczne, włoskie danie. Suszone zioła, czosnek, parmezan i oliwa dodają potrawie niezwykłego smaku i aromatu, rodem ze słonecznej Italii. Domowy sos do spaghetti bez mięsa jest mocno pomidorowy i słodki. Parmezan natomiast doda daniu mocnego, wyraźnego akcentu.
Spaghetti możesz przygotować na dwa sposoby: możesz polać sosem makaron lub podsmażyć porcję makaronu z kilkoma łyżkami sosu. Makaron podsmażony w ten sposób uzyska smak całego dania i będzie bardziej aromatyczny. Całą potrawę koniecznie oprósz startym parmezanem, aby podkreślić jej wyjątkowy smak.
Wypróbuj również bezmięsne spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą, pietruszką i pikantnymi papryczkami. To doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie włoskiej kuchni.
Prosty sos do spaghetti bez mięsa
Składniki na 4 porcje:
-
250 ml passaty pomidorowej
-
2 ząbki czosnku
-
czerwona cebula
-
garść pomidorków koktajlowych
-
marchewka
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
pół łyżeczki suszonej bazylii
-
pół łyżeczki suszonego oregano
-
pół łyżeczki cukru
-
kawałek parmezanu
-
opakowanie makaronu spaghetti
-
sól, pieprz
Jak przygotować prosty sos do spaghetti bez mięsa?
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze kilka minut. Następnie wlej passatę, dopraw cukrem, oregano, bazylią, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie ugotuj makaron do spaghetti al dente i zetrzyj parmezan na tarce z małymi oczkami.
Makaron odcedź, sos zblenduj na gładką, jednolitą masę. Polej nim makaron, oprósz parmezanem.
Smacznego.