Smakosze.pl Przepisy Prosty sos do spaghetti bez mięsa
canva/al62

Prosty sos do spaghetti bez mięsa

18 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Spaghetti Napoli jest doskonałym pomysłem na bezmięsny, pożywny obiad. Makaron z sosem pomidorowym, doprawionym ziołami i parmezanem ma intensywny smak i aromat, który zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na prosty sos do spaghetti, który przygotujesz w 20 minut.

Spaghetti Napoli to klasyczne, włoskie danie. Suszone zioła, czosnek, parmezan i oliwa dodają potrawie niezwykłego smaku i aromatu, rodem ze słonecznej Italii. Domowy sos do spaghetti bez mięsa jest mocno pomidorowy i słodki. Parmezan natomiast doda daniu mocnego, wyraźnego akcentu.

Spaghetti możesz przygotować na dwa sposoby: możesz polać sosem makaron lub podsmażyć porcję makaronu z kilkoma łyżkami sosu. Makaron podsmażony w ten sposób uzyska smak całego dania i będzie bardziej aromatyczny. Całą potrawę koniecznie oprósz startym parmezanem, aby podkreślić jej wyjątkowy smak.

Wypróbuj również bezmięsne spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z czosnkiem, oliwą, pietruszką i pikantnymi papryczkami. To doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie włoskiej kuchni.

Prosty sos do spaghetti bez mięsa

Składniki na 4 porcje:

  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 2 ząbki czosnku

  • czerwona cebula

  • garść pomidorków koktajlowych

  • marchewka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • pół łyżeczki cukru

  • kawałek parmezanu

  • opakowanie makaronu spaghetti

  • sól, pieprz

Jak przygotować prosty sos do spaghetti bez mięsa?

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze kilka minut. Następnie wlej passatę, dopraw cukrem, oregano, bazylią, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie ugotuj makaron do spaghetti al dente i zetrzyj parmezan na tarce z małymi oczkami.

Makaron odcedź, sos zblenduj na gładką, jednolitą masę. Polej nim makaron, oprósz parmezanem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy