Smakosze.pl
spaghetti aglio olio

canva (AlexPro9500)/eastnews

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

18 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pyszny obiad gotowy w 10 minut? Z przepisem od Roberta Makłowicza zachwycisz każdego amatora włoskich smaków. Poznaj niezawodną recepturę na spaghetti aglio olio i udaj się w podróż na południe Europy.

Dania mączne królują we włoskiej kuchni. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie spróbowała pizzy neapolitańskiej czy spaghetti bolognese. Jeżeli jesteście prawdziwymi makaronowymi smakoszami, z pewnością znacie najprostszy sposób przyrządzenia spaghetti, czyli danie aglio olio. Dzięki sprawdzonej recepturze ulubionego kucharza polaków — Roberta Makłowicza — błyskawicznie przeniesiecie się do słonecznej Italii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najpyszniejsze spaghetti Roberta Makłowicza

Sekret tego dania to prostota. Do jego przyrządzenia wystarczy kilka, łatwo dostępnych składników, które większość z nas ma zawsze w swojej kuchni. Działamy w myśl zasady — minimum składników, maksimum smaku. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę.

Do przygotowania dnia potrzebujesz:

  • 100 g makaronu spaghetti

  • ostra papryczka w ilości do smaku

  • 3 duże ząbki czosnku

  • 3 łyżek oliwa z oliwek

  • odrobina świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)

  • garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

czernina

Pełna smaku i charakteru czernina z dodatkiem wiśni

CZYTAJ DALEJ

Zaczynamy od ugotowania makaronu. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy tak, aby było al dente (około 5-6 minut). Ostre papryczki drobno pozbawiamy nasion i drobno siekamy, czosnek obieramy z łupiny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy papryczkę i chwilę ją smażymy.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do papryczki. Ponownie podsmażamy zawartość patelni, pilnując, aby jej nie przypalić. Jeśli oliwa zacznie skwierczeć, można dolać odrobinę wody spod gotującego się makaronu. Zawartość patelni odstawiamy na bok.

Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerze. Danie możemy posypać parmezanem i natką pietruszki według preferencji.

spaghetti

spaghetti

Źródło zdjęcia: canva/yyyahuuu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny sos śliwkowy do mięsa - zdradzamy najlepszy przepis

Czytaj więcej >
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Przepisy

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Czytaj więcej >