Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Pyszny obiad gotowy w 10 minut? Z przepisem od Roberta Makłowicza zachwycisz każdego amatora włoskich smaków. Poznaj niezawodną recepturę na spaghetti aglio olio i udaj się w podróż na południe Europy.
Dania mączne królują we włoskiej kuchni. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie spróbowała pizzy neapolitańskiej czy spaghetti bolognese. Jeżeli jesteście prawdziwymi makaronowymi smakoszami, z pewnością znacie najprostszy sposób przyrządzenia spaghetti, czyli danie aglio olio. Dzięki sprawdzonej recepturze ulubionego kucharza polaków — Roberta Makłowicza — błyskawicznie przeniesiecie się do słonecznej Italii.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na najpyszniejsze spaghetti Roberta Makłowicza
Sekret tego dania to prostota. Do jego przyrządzenia wystarczy kilka, łatwo dostępnych składników, które większość z nas ma zawsze w swojej kuchni. Działamy w myśl zasady — minimum składników, maksimum smaku. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę.
Do przygotowania dnia potrzebujesz:
100 g makaronu spaghetti
ostra papryczka w ilości do smaku
3 duże ząbki czosnku
3 łyżek oliwa z oliwek
odrobina świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)
garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Zaczynamy od ugotowania makaronu. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy tak, aby było al dente (około 5-6 minut). Ostre papryczki drobno pozbawiamy nasion i drobno siekamy, czosnek obieramy z łupiny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy papryczkę i chwilę ją smażymy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do papryczki. Ponownie podsmażamy zawartość patelni, pilnując, aby jej nie przypalić. Jeśli oliwa zacznie skwierczeć, można dolać odrobinę wody spod gotującego się makaronu. Zawartość patelni odstawiamy na bok.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerze. Danie możemy posypać parmezanem i natką pietruszki według preferencji.

Źródło zdjęcia: canva/yyyahuuu
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadu



































