Rozłóż na ziemniakach i przykryj kiełbasą. Ten dodatek do zapiekanki jest genialny

Oto przepis na doskonałą, nieco nietypową zapiekankę. W roli, którą zazwyczaj gra mięso mielone, mamy tu kiełbasę. To smaczne, sycące i bardzo szybkie danie, pozwalające wykorzystać wiele resztek z lodówki.
Zapiekanka ziemniaczana
Dodawanie rozdrobnionej kiełbasy jako składnika potrawy nie jest niczym nowym. Można powiedzieć, że surowe kiełbasy, które przygotowujemy, są jakby rozwinięciem pomysłu na produkt, który właśnie tak funkcjonował. Gotowa kiełbasa nie tylko przyspiesza przygotowanie dania, lecz także czyni je smaczniejszym.
Danie to czyni swojskim jeszcze jeden dodatek, nieco nietypowy dla zapiekanek. Jest nim kapusta kiszona. Danie zapieczone ze słodką śmietanką to nieco niecodzienny sposób na obiad.

Zapiekanka z ziemniakami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału VideoKuchnia.pl. Podajemy pewien podstawowy zestaw przypraw. Warto jednak wziąć poprawkę na to, jaką kiełbasę wykorzystujemy w naszym daniu – bardziej czosnkową, wędzoną, mniej lub bardziej aromatyczną.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 700 g kiszonej kapusty
- 600 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 opakowanie wędzonego boczku
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, jałowiec, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
- Masło klarowane do smażenia

Zapiekanka z kapustą kiszoną
Ziemniaki gotujemy w mundurkach al dente, studzimy i obieramy. Kroimy w plasterki o grubości 5-6 mm. Kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem.
Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Siekamy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do niej połowę przeciśniętego przez praskę czosnku.
Po 3-4 minutach do garnka dodajemy jabłko i kapustę. Zalewamy ½ litra wody, dodajemy jałowiec, kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy przez ok. 20 minut.

Do miseczki wlewamy śmietankę, wybijamy jajko. Dodajemy resztę czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.
Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy połowę ziemniaków. Polewamy je sosem śmietanowym. Wykładamy na nie kapustę kiszoną, a następnie mięso.
Zapiekankę przykrywamy drugą połową kartofli. Wylewamy na nie resztę sosu. Przykrywamy plastrami boczku. Zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto z bezą i bezmięsne kotlety mielone.






































