Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozłóż na ziemniakach i przykryj kiełbasą. Ten dodatek do zapiekanki jest genialny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.04.2025 17:02

Rozłóż na ziemniakach i przykryj kiełbasą. Ten dodatek do zapiekanki jest genialny

przygotowanie zapiekanki
Fot. youtube.com/videokuchnia

Oto przepis na doskonałą, nieco nietypową zapiekankę. W roli, którą zazwyczaj gra mięso mielone, mamy tu kiełbasę. To smaczne, sycące i bardzo szybkie danie, pozwalające wykorzystać wiele resztek z lodówki.

Zapiekanka ziemniaczana

Dodawanie rozdrobnionej kiełbasy jako składnika potrawy nie jest niczym nowym. Można powiedzieć, że surowe kiełbasy, które przygotowujemy, są jakby rozwinięciem pomysłu na produkt, który właśnie tak funkcjonował. Gotowa kiełbasa nie tylko przyspiesza przygotowanie dania, lecz także czyni je smaczniejszym.

Danie to czyni swojskim jeszcze jeden dodatek, nieco nietypowy dla zapiekanek. Jest nim kapusta kiszona. Danie zapieczone ze słodką śmietanką to nieco niecodzienny sposób na obiad.

obieranie kiełbasy
Fot. youtube.com/videokuchnia
Przepis z pierwszego odcinka „Niewolnicy Isaury". Bohaterki bały się to przygotować

Zapiekanka z ziemniakami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału VideoKuchnia.pl. Podajemy pewien podstawowy zestaw przypraw. Warto jednak wziąć poprawkę na to, jaką kiełbasę wykorzystujemy w naszym daniu – bardziej czosnkową, wędzoną, mniej lub bardziej aromatyczną.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 600 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie wędzonego boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, jałowiec, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
  • Masło klarowane do smażenia
ziemniaki i sos śmietanowy
Fot. youtube.com/videokuchnia

Zapiekanka z kapustą kiszoną

Ziemniaki gotujemy w mundurkach al dente, studzimy i obieramy. Kroimy w plasterki o grubości 5-6 mm. Kiełbasę obieramy z jelita i rozdrabniamy widelcem.

Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Siekamy na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do niej połowę przeciśniętego przez praskę czosnku.

Po 3-4 minutach do garnka dodajemy jabłko i kapustę. Zalewamy ½ litra wody, dodajemy jałowiec, kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy przez ok. 20 minut.

sos do zapiekanki
Fot. youtube.com/videokuchnia

Do miseczki wlewamy śmietankę, wybijamy jajko. Dodajemy resztę czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.

Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy połowę ziemniaków. Polewamy je sosem śmietanowym. Wykładamy na nie kapustę kiszoną, a następnie mięso. 

Zapiekankę przykrywamy drugą połową kartofli. Wylewamy na nie resztę sosu. Przykrywamy plastrami boczku. Zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto z bezą i bezmięsne kotlety mielone.

gotowa zapiekanka
Fot. youtube.com/videokuchnia