Smakosze.pl Porady Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem
MSPhotographic, Getty Images

Prosty trick na gęstą grochówkę, wychodzi za każdym razem

15 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grochówka musi być gęsta, sycąca i wypełniona po brzegi składnikami, aby móc powiedzieć, że jest przepyszna. Jej intensywność smaku i gładkość można zwielokrotnić, stosując prosty trik - pod koniec gotowania należy wyjąć z zupy część grochu, zmiksować go wraz ze świeżym czosnkiem i przelać z powrotem do zupy. Zblendowany groch zwiększy kremową teksturę, a czosnek dodatkowo podbije aromat.

Grochówka podbija serce praktycznie każdego Polaka - jak w końcu można nie kochać gęstej i intensywnej zupy, w której pływa mnóstwo składników? Podczas jedzenia ciężko się oprzeć i nie wziąć kolejnej dokładki.

Potrawa ta wywodzi się prawdopodobnie z doświadczenia wojskowych kucharzy. Gdy wojska cały czas maszerują lub wykonują inny wysiłek, ludzie potrzebują wielu kalorii do zachowania energii. Grochówka doskonale się do tego nadaje.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Jak zrobić najlepszą grochówkę?

Trick jest bardzo łatwy w użyciu i można wykonać go nawet bez blendera pod ręką - wystarczy mieć sprawny moździerz kuchenny. Pod koniec gotowania należy wyłowić część grochu z zupy. Jego ilość zależy od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.

Następnie przekłada się groch do blendera lub moździerza, dodaje kilka ząbków czosnku (ich liczba również zależy od preferencji) i rozdrabnia się całość na gładką masę. Po tym wystarczy przelać ją do garnka, wymieszać i gotowe.

Z początku może się wydawać, że zmiksowanych zostało zbyt wiele ząbków czosnku i zupa smakuje oraz pachnie tylko nimi. Potrzeba jeszcze kilkunastu minut dalszego gotowania, aby intensywność czosnku znacznie się zmniejszyła.

Przepyszny efekt tricku

Taki sposób pozwala na znaczne usprawnienie zupy. Wyłowienie tylko części grochu powoduje, że w daniu cały czas wyczuwalne są różne kawałki. Warto pamiętać, że przy okazji blendowania, nie trzeba ograniczać się jedynie do grochu i czosnku.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

Jeśli masz w rodzinie niejadka, który za nic w świecie nie chce zjeść żadnych warzyw, możesz do grochu w blenderze dorzucić ugotowane marchewki czy pietruszkę. Ich smak w daniu nie będzie wyczuwalny, za to wniosą sporo swoich wartości odżywczych.

Dodatkowo, zmiksowany na gładką pastę groch, pozwala na zrezygnowanie z dodawania mąki lub innych zagęszczaczy. Miąższ grochu po ugotowaniu jest bardzo zawiesisty i gęsty, przez co działa jak zasmażka.

Projekt bez tytułu (9)
Grochówka

Źródło: MSPhotographic, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy