Wsyp do gotującego się kalafiora. Będzie mieć śnieżnobiały kolor

Istnieje wiele ciekawych przepisów na dania z kalafiora, który niestety często podczas gotowania po prostu ciemnieje. Na szczęście jest sposób, aby na to zaradzić. Wystarczy jeden prosty trik, a kalafior cały czas będzie miał śnieżnobiały kolor. Zobaczcie, jak to zrobić.
Jakim warzywem jest kalafior?
Kalafior to bardzo popularne warzywo, a przede wszystkim zdrowe i smaczne. Można z niego przygotować wiele pysznych potraw, które zachwycają swoim aromatem. Każdy dobrze zna zupę kalafiorową, która najprawdopodobniej jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z go warzywa. Ale to nie wszystko.
Można również przyrządzić pieczonego kalafiora. Warto go spożywać, ponieważ ma w sobie wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim jest cennym źródłem witaminy C, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność, a także chroni przed chorobami. Dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie i poziom cholesterolu.

Jeśli już zdecydujemy się na to, aby ugotować kalafior, to musimy wiedzieć, jak to poprawnie zrobić, aby nie ściemniał. Koniecznie wypróbujcie ten sposób.
Polacy sypią do żurku, a to najgorszy możliwy dodatek. Zwiększa ryzyko nadciśnieniaJak zachować piękny kolor kalafiora?
Aby kalafior nie stracił swojego pięknego, śnieżnobiałego koloru, musimy podczas gotowania dodać do wody jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu kalafior zachowa swój urok i będzie się doskonale prezentował na talerzu.
Jeśli natomiast chcemy pozbyć się brzydkiego zapachu, który wydziela się podczas gotowania tego warzywa, musimy po prostu wlać do wrzątku, w którym gotuje się kalafior pół szklanki mleka, które skutecznie zneutralizuje nieprzyjemną woń.

Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak odpowiednio ugotować kalafior?
Ugotowanie makaronu to nie jest nic skomplikowanego. Wystarczy trzymać się pewnych wytycznych, a będziemy mogli cieszyć się smakiem przepysznego warzywa.
Przede wszystkim będziemy do tego potrzebować garnka o dużej wielkości, do którego należy wlać 3 litry wody. Kalafior możemy gotować w całości lub w różyczkach. Musimy jednak cały czas go kontrolować, aby się nie rozgotował.
Jeśli gotujemy warzywo w całości, to taki proces powinien trwać 15 minut. Z kolei jeśli robimy to w różyczkach, to zaleca się, aby gotowanie trwało 10 minut.
Dzięki tym prostym zasadom będziemy mogli cieszyć się wspaniałym smakiem kalafiora.
Sprawdź przepis na pyszne kotlety mielone idealne na piątkowy obiad. Zobacz, czym najlepiej zagęścić zupę.






































