Smakosze.pl Przepisy Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu
canva/ Piotr Krzeslak

Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu

10 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Botwinka przepisu Jakuba Kuronia to danie, które musi znaleźć się w Twoim wiosennym menu. Lekka, pożywna i przede wszystkim zdrowa zupa to doskonały smak i prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Poznaj przepis Kuronia na niezapomnianą botwinkę na bulionie drobiowo- warzywnym, palce lizać.

Botwinka to jedna z moich ulubionych, wiosennych zup. Danie jest rewelacyjną opcją na obiad dla całej rodziny. Botwinka przepisu Jakuba Kuronia jest doskonale wyważoną zupą- gotowana na bulionie drobiowo- warzywnym jest jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Botwinkę podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posiekanym koperkiem, posiekaną natką pietruszki. Każdy dodatek świetnie doprawi danie i sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest równie pyszna w wersji podstawowej, która przedstawiona jest poniżej.

Nowalijki, w tym właśnie młode buraki z łodygami i liśćmi to bogate źródło witamin, minerałów i silnych antyoksydantów. Młode warzywa zawierają duże ilości żelaza, potasu i witamin z grupy B.

Regularne spożywanie buraków między innymi skutecznie obniży poziom cholesterolu i cukru, usprawni proces produkcji i transportu krwi, a także obniży za wysokie ciśnienie tętnicze.

Szukasz pomysłu na kolację lub lekki i pożywny lunch? Przygotuj sałatkę z buraków z dodatkiem sera feta, rukoli i orzechów , jest przepyszna.

Przepis Kuronia na botwinkę

Składniki na około 4 porcje:

  • udko z kurczaka

  • duży pęczek botwiny z burakami

  • 3 młode ziemniaki

  • korzeń pietruszki

  • marchewka

  • natka pietruszki

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • cebula

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka masła

  • 100 ml śmietany 30%

Jak zrobić botwinkę?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, wlej 1,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu aż powstaną szumowiny. Zdejmij je i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki cały pęczek pietruszki i gotuj około 15- 20 minut na wolnym ogniu, wyjmij natkę.

W tym czasie buraczki pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulkę. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj buraki i smaż przez chwilę na wolnym ogniu , przełóż do garnka z zupą i gotuj 5 minut.

Łodygi i liście botwiny drobno posiekaj, najpierw do garnka dodaj łodygi, a po kolejnych 5 minutach gotowania liście i sok z cytryny, botwinkę gotuj jeszcze przez 3 minuty. Do zupy wlej śmietankę i dopraw ją do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Botwinka

Źródło zdjęcia: canva/ pixelshot

Źródło: kuron.com.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy