Smakosze.pl Przepisy Przepis na ciasto z ciecierzycy - równie pyszne, co zdrowe
canva/nata_vkusidey

Przepis na ciasto z ciecierzycy - równie pyszne, co zdrowe

27 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto z ciecierzycy z puszki jest wyjątkowo prostym ciastem, które z pewnością pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto jest puszyste i delikatne, a miód, orzechy włoskie i płatki migdałowe nadają mu wyraźnego, doskonałego smaku. Ciasto z ciecierzycy jest bezglutenowe i mniej kaloryczne, ponieważ pieczone jest bez dodatku mąki. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto z ciecierzycy.

Jesień to sezon na orzechy włoskie. Są doskonałe w smaku, niezwykle zdrowe i świetnie komponują się z wypiekami. Ciasto z ciecierzycy z orzechami, migdałami i miodem dosłownie rozpływa się w ustach, a Ty z pewnością sięgniesz po dokładkę. Ciasto z cieciorki nie wymaga dodania mąki, ma świetną konsystencję i jest niezwykle puszyste i delikatne.

Ciasta z dodatkiem warzyw stają się coraz bardziej popularne. Brownie z fasoli i ciasto marchewkowe to doskonałe przykłady na to, że wypieki na bazie strączków i warzyw korzeniowych mogą być puszyste i doskonałe w smaku. Do przygotowania ciasta z ciecierzycy wykorzystałam cieciorkę w puszcze, ponieważ nie wymaga już długiego namaczania.

Przepis na ciasto z ciecierzycy

Składniki na blachę do ciasta o wymiarach 24x24 cm:

  • 700 g ciecierzycy z puszki

  • 5 jajek

  • 110 g płatków migdałowych

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

  • 90 g masła

  • 5 łyżek miodu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sok z połowy cytryny

Jak przygotować ciasto z ciecierzycy?

Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. Do miski wsyp ciecierzycę, wlej sok z cytryny i wbij jajka, zdblenduj. Dodaj roztopione masło, miód, proszek do pieczenia i ponownie miksuj na gładką masę. Dodaj płatki migdałowe, orzechy i wymieszaj łyżką.

Ciasto wylej na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy