Przepis na delikatny kotlet z piersią z kurczaka
Kotlet z piersią z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste kotlety w złocistej, chrupiącej panierce skradną serca największym niejadkom. Sprawdź, jak błyskawicznie przygotować kotlety z piersią z kurczaka.
Kurczak jest wyjątkowo delikatnym mięsem, z którego przygotujesz wiele smacznych dań obiadowych. Piersi z kurczaka możesz wykorzystać również do przygotowania świetnych kotletów w złocistej panierce, które będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze od klasycznych kotletów schabowych.
Kotlety z piersią z kurczaka doskonale smakują podane z frytkami, ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi, batatami. Warzywa również możesz podać w ulubionej formie. Moim ulubionym połączeniem są jednak kotlety z piersią z kurczaka z opiekanymi ziemniakami i groszkiem. Prosto, szybko i zawsze smacznie.
Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad z piersi z kurczaka - tu znajdziesz przepis na delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i świeżym tymiankiem .
Przepis na kotlet z piersią z kurczaka
Składniki na 4 porcje:
-
2 piersi z kurczaka
-
2 jajka
-
mąka pszenna do obtoczenia kotletów
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
Jak przygotować kotlet z piersią z kurczaka?
Mięso umyj, oczyść, przekrój wzdłuż. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem.
Przygotuj trzy głębokie talerze. W jednym roztrzep 2 jajka, do drugiego wsyp bułkę tartą, do trzeciego natomiast mąkę. Każdy kotlet obtocz w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej, chrupiącej panierki.
Smacznego.