Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.09.2021 02:00

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami
canva/Oleksandr Prokopenko

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to pomysł na szybki obiad, który zachwyci Twoich gości i rodzinę wyjątkowym smakiem i aromatem. Niezwykle delikatny sos śmietanowy i pieczarki w połączeniu z ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem sprawią, że danie będzie często pojawiać się na Twoim stole.

Tymianek jest ziołem wykorzystywanym głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest ceniony za swój intensywny smak i aromat.

Tymianek jest ziołem, które można hodować samodzielnie w doniczce lub ogrodzie. Na zimę wystarczy je tylko delikatnie przykryć, aby nie zmarzło. Świeże zioła są znacznie zdrowsze i bardziej aromatyczne, dlatego też są niezwykle cenione w kuchni.

Do dania możesz wykorzystać nóżki, skrzydełka lub piersi kurczaka. Każda część mięsa będzie smakować równie dobrze. Kurczak w sosie śmietanowym doskonale łączy się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach. Potrawę możesz podać również z sałatką ze świeżych warzyw lub gotowanymi jarzynami.

Jeśli jesteś ciekawy jak stworzyć nietypowe danie z kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy także, jak zrobić sycący makaron z kurczakiem w apetycznym sosie.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 kg kawałków kurczaka (np. udek, skrzydełek, piersi)

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 250 ml słodkiej śmietany 30%

  • cebula

  • 500 g pieczarek

  • 2 łyżki oleju

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • łyżka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami?

Kurczaka umyj, osusz, posyp solą, pieprzem i podsmaż na rozgranej z olejem patelni. Następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu i przygotuj pieczarki. Grzyby umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje.

Zagotuj bulion warzywny, stopniowo dodawaj do niego śmietanę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj przygotowane pieczarki i zalej bulionem ze śmietaną. Na górę ułóż świeże gałązki tymianku.

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego.