Przepis na dżem z pigwy
Dżem z pigwy smakuje obłędnie ze świeżym chlebem, naleśnikami, racuchami i placuszkami na słodko. Dżem to połączenie cukru z kwaśną pigwą, ma więc ciekawy, przełamany smak, który wzbogacony jest aromatyczną laską wanilii. Poznaj przepis na pyszny i zdrowy dżem z pigwy.
Pigwa jest owocem zbliżonym wyglądem do jabłek i gruszek, jednak surowa jest bardzo twarda i cierpka w smaku. Owoc doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów na zimę, takich jak dżemy, konfitury, a także do nalewek, soków i syropów, doskonałych do zimowych, rozgrzewających herbat.
Pigwa zawiera ogromne ilości witaminy C, wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, redukuje stres oksydacyjny i opóźnia procesy starzenia. Syropy i nalewki z pigwy stosowane są od lat w medycynie naturalnej jako lek na przeziębienie i grypę.
Dżem z pigwy urozmaici smak racuchów, naleśników i placuszków bananowych , doskonałych na śniadanie lub słodką przekąskę. Dania przygotuj z dżemem i poznaj ich nowy, wyjątkowy smak i aromat.
Przepis na dżem z pigwy
Składniki:
-
1 kg pigwy
-
350 g cukru
-
250 ml wody
-
laska wanilii
Jak przygotować dżem z pigwy?
Owoce umyj, obierz ze skóry i wyjmij pestki, następnie pokrój je w drobną kostkę i przełóż do garnka. Dodaj wodę, cukier i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dokładnie wymieszaj, dodaj całą laskę wanilii i ponownie gotuj przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
Gorący dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut.