Smakosze.pl
placki

canva/Tatiana Volgutova

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

15 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz banany? To pewnie polubisz też bananowe placki. Słodkawe, puszyste, są doskonałe na podwieczorek albo śniadanie. Możesz je też włożyć dziecku do szkolnej śniadaniówki. Poznaj przepis na ekspresowe placki z bananów.

Banany to jedne z niewielu owoców, które są u nas dostępne przez cały rok. Jeśli więc je lubicie, macie szczęście. A banany warto jeść, bo zawierają dużo witamin i minerałów. Są na przykład doskonałym źródłem potasu, magnezu, fosforu i wapnia, a także witaminy C, E, K i z grupy B.

Banany doskonale sycą, dlatego są idealne na przekąskę, można je też dodawać do potraw. Stanowią doskonałe uzupełnienie sałatki owocowej, robi się też z nich bananowy chlebek, można je dodawać do ciast. My banana potraktowaliśmy jako podstawę placuszków. Zobaczcie, że są naprawdę smaczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ekspresowe placki z bananów

Składniki:

  • 1 dojrzały banan

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • pół szklanki mleka

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

układanie ciastek

Cudowne ciasto bez pieczenia - Michalinka zachwyci każdego

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków bananowych

Banan obierz, włóż do miski, rozgnieć widelcem na papkę. Możesz też zmiksować przy pomocy blendera, ale nie jest to konieczne.

Do banana dodaj mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj na gładkie ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną.

rozgniatanie banana

rozgniatanie banana

Źródło zdjęcia: canva/Imagenes de Hassel

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >