Smakosze.pl Przepisy Przepis na jagodzianki krok po kroku
canva/A_Lein

Przepis na jagodzianki krok po kroku

16 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowe jagodzianki to doskonały pomysł na smaczną przekąskę lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki z jagodami są miękkie, puszyste i idealnie pasują do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na jagodzianki krok po kroku.

Jagodzianki z ciasta drożdżowego wychodzą puszyste, słodkie i z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Jagodzianki po upieczeniu możesz dodatkowo oblać domowym lukrem . Bułeczki zawijaj według uznania, zarówno podłużne, jak i zawinięte w spłaszczony rulonik będą smakować rewelacyjnie.

Do przygotowania ciasta drożdżowego używaj produktów o temperaturze pokojowej, możesz również delikatnie podgrzać mleko, aby drożdże szybciej ruszyły. Jeśli zaczniesz wyrabiać ciasto z zimnymi produktami lub jeszcze gorącym, roztopionym masłem, zabijesz drożdże, a bułki nie urosną i będą miały zakalca.

Przygotuj równie smaczne cynamonki- tu poznasz przepis na obłędne bułeczki z jabłkami i cynamonem , idealne w chłodne, jesienne dni.

Przepis na jagodzianki krok po kroku

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej

  • 250 ml mleka

  • jajko

  • 15 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • 80 g roztopionego masła

  • pół szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • 300 g jagód mrożonych lub świeżych

  • 3 łyżki cukru

  • łyżka mąki ziemniaczanej

Jak przygotować jagodzianki?

Na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, szczyptę soli, mleko, jajko, cukry i zacznij wyrabiać ciasto, pod koniec dodaj roztopione i przestudzone masło, następnie uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.

Przygotuj nadzienie: jagody zmieszaj z cukrem i łyżką skrobi ziemniaczanej. Ciasto podziel na 16 mniejszych części, każdy kawałek rozwałkuj lub uformuj cienki placek, do środka włóż nadzienie i zawiń.

Świeże jagody

Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem i odstaw na 30 minut, aby jeszcze bardziej urosły. Po tym czasie wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 20 minut.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy