Przepis na jagodzianki krok po kroku
Domowe jagodzianki to doskonały pomysł na smaczną przekąskę lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki z jagodami są miękkie, puszyste i idealnie pasują do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na jagodzianki krok po kroku.
Jagodzianki z ciasta drożdżowego wychodzą puszyste, słodkie i z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Jagodzianki po upieczeniu możesz dodatkowo oblać domowym lukrem . Bułeczki zawijaj według uznania, zarówno podłużne, jak i zawinięte w spłaszczony rulonik będą smakować rewelacyjnie.
Do przygotowania ciasta drożdżowego używaj produktów o temperaturze pokojowej, możesz również delikatnie podgrzać mleko, aby drożdże szybciej ruszyły. Jeśli zaczniesz wyrabiać ciasto z zimnymi produktami lub jeszcze gorącym, roztopionym masłem, zabijesz drożdże, a bułki nie urosną i będą miały zakalca.
Przygotuj równie smaczne cynamonki- tu poznasz przepis na obłędne bułeczki z jabłkami i cynamonem , idealne w chłodne, jesienne dni.
Przepis na jagodzianki krok po kroku
Składniki na 16 jagodzianek:
-
500 g mąki chlebowej pszennej
-
250 ml mleka
-
jajko
-
15 g świeżych drożdży
-
szczypta soli
-
80 g roztopionego masła
-
pół szklanki cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
-
300 g jagód mrożonych lub świeżych
-
3 łyżki cukru
-
łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować jagodzianki?
Na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj pokruszone drożdże, szczyptę soli, mleko, jajko, cukry i zacznij wyrabiać ciasto, pod koniec dodaj roztopione i przestudzone masło, następnie uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w suche i ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
Przygotuj nadzienie: jagody zmieszaj z cukrem i łyżką skrobi ziemniaczanej. Ciasto podziel na 16 mniejszych części, każdy kawałek rozwałkuj lub uformuj cienki placek, do środka włóż nadzienie i zawiń.
Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem i odstaw na 30 minut, aby jeszcze bardziej urosły. Po tym czasie wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 20 minut.