Przepis na makaron z awokado
Makaron z awokado to prosty i smaczny pomysł na obiad, lunch lub kolację. Tagliatelle podsmażone z pesto z awokado i pomidorkami koktajlowymi smakuje obłędnie i przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na makaron z awokado.
Makaron tagliatelle jest makaronem podobnym do popularnego spaghetti, jednak jego nitki są o wiele szersze, dzięki czemu wchłania więcej sosu i przypraw. Tagliatelle jest produktem charakterystycznym dla kuchni włoskiej, jednak jego doskonały smak i kształt sprawiły, że jest niezwykle popularnym rodzajem makaronu na całym świecie. Makaron możesz również przygotować samodzielnie, smakuje o wiele lepiej niż ze sklepu. Tu znajdziesz prosty przepis na ten niezwykle smaczny makaron tagliatelle.
Do przygotowania makaronu potrzebne będzie pesto z awokado, które przygotujesz w kilka minut. Zamiast bazylii możesz dodać posiekaną natkę pietruszki - pesto będzie równie pyszne i aromatyczne. Zwykle przygotowuję pesto z awokado w większych ilościach, przechowuję je w słoiczkach i korzystam z nich, kiedy mam ochotę na pyszny i szybki obiad.
Przepis na makaron z awokado
Składniki na 3-4 porcje:
-
200 g makaronu tagliatelle
-
dojrzałe awokado
-
garść świeżych liści bazylii
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
pieprz, sól
-
łyżeczka soku z cytryny
-
garść orzeszków pinii
-
pomidorki koktajlowe
Jak przygotować makaron z awokado?
Makaron tagliatelle ugotuj al dente. Awokado umyj, wydrąż pestkę, a miąższ włóż do blendera. Dodaj czosnek, liście bazylii, oliwę z oliwek, łyżkę orzechów pinii i sok z cytryny. Zblenduj na gładką, jednolitą masę, dopraw solą, pieprzem.
Na patelnię włóż przygotowane pesto z awokado, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, makaron i smaż przez kilka minut. Przed podaniem posyp orzeszkami piniowymi.
Smacznego.