Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.11.2024 18:30

W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecie

ciasto w 5 minut
Fot. YouTube/Immer Appetitlich

Masa budyniowa, kruszonka i patelnia – tyle trzeba, by przyrządzić to świetne ciasto. Kremowy przekładaniec jest świetnym deserem na co dzień i od święta. A jego przygotowanie wymaga tylko kilku ruchów, po których tężeje kilka godzin w lodówce.

Ciasto bez piekarnika

To proste ciasto łączy w sobie dwa banalne w przygotowaniu składniki. Jednym z nich jest kruszonka – zwykłe połączenie masła z mąką. Drugie to krem budyniowy na bazie maślanki i skrobi kukurydzianej. Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie takiego ciasta, można użyć gotowej mieszanki budyniowej. Jest to jednak tak szybki przepis, że dodatkowe skróty i tak nie przyniosą wielkich oszczędności czasu.

Ciekawostką jest, że można ten deser w 5 minut nazwać ciastem bez pieczenia. Faktycznie, używamy rondla i patelni, ale w żadnym momencie nie wkładamy ciasta do piekarnika. Jest to więc dobry przepis na deser np. na działce czy w innym miejscu, gdzie piecyk nie zawsze jest pod ręką.

wyrabianie budyniu
Fot. YouTube/Immer Appetitlich
Biedronka zwariowała, od poniedziałku przecenia dziesiątki produktów. Tak dobrze jeszcze nie było

Ciasto z warstwami kruszonki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Immer Appetitlich. Pokazany jest tam dobry sposób na wyrabianie kruszonki. Twarde masło można zetrzeć na tarce, by łatwiej łączyło się z mąką.

Składniki

  • 2 jajka
  • 500 ml maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g białej lub ciemnej czekolady albo kakao do posypania

Ciasto w 5 minut

Jajka wybijamy do rondelka i rozbijamy rózgą. Dodajemy powoli 150 g cukru i cukier waniliowy i wyrabiamy na jasną, puszystą masę. Dosypujemy mąkę kukurydzianą i znów dokładnie mieszamy.

Masę jajeczną łączymy z maślanką (można też użyć jogurtu) i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i stanie się kremowy. Do gorącego wrzucamy 50 g masła i mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się i połączy z kremem.

Pozostałe masło prosto z lodówki dzielimy na mniejsze kostki lub ścieramy na tarce i łączymy z mąką i pozostałym cukrem. Wyrabiamy wszystko na drobną kruszonkę. Tę wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż stanie się złocista.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i rantówką. Wysypujemy ⅓ kruszonki i ugniatamy. Na nią wylewamy ⅓ masy budyniowej i wyrównujemy.

W ten sposób układamy trzy warstwy ciasta. Ostatnią posypujemy startą czekoladą lub kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by ciasto dobrze stężało.

Przeczytaj też wywiad z wybitnym kucharzem Andreą Camastrą i wypróbuj przepis na fasolkę po węgiersku.

ciasto w 5 minut
Fot. YouTube/Immer Appetitlich