W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecie
Masa budyniowa, kruszonka i patelnia – tyle trzeba, by przyrządzić to świetne ciasto. Kremowy przekładaniec jest świetnym deserem na co dzień i od święta. A jego przygotowanie wymaga tylko kilku ruchów, po których tężeje kilka godzin w lodówce.
Ciasto bez piekarnika
To proste ciasto łączy w sobie dwa banalne w przygotowaniu składniki. Jednym z nich jest kruszonka – zwykłe połączenie masła z mąką. Drugie to krem budyniowy na bazie maślanki i skrobi kukurydzianej. Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie takiego ciasta, można użyć gotowej mieszanki budyniowej. Jest to jednak tak szybki przepis, że dodatkowe skróty i tak nie przyniosą wielkich oszczędności czasu.
Ciekawostką jest, że można ten deser w 5 minut nazwać ciastem bez pieczenia. Faktycznie, używamy rondla i patelni, ale w żadnym momencie nie wkładamy ciasta do piekarnika. Jest to więc dobry przepis na deser np. na działce czy w innym miejscu, gdzie piecyk nie zawsze jest pod ręką.
Biedronka zwariowała, od poniedziałku przecenia dziesiątki produktów. Tak dobrze jeszcze nie byłoCiasto z warstwami kruszonki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Immer Appetitlich. Pokazany jest tam dobry sposób na wyrabianie kruszonki. Twarde masło można zetrzeć na tarce, by łatwiej łączyło się z mąką.
Składniki
- 500 ml maślanki
- 2 szklanki mąki
- 200 g cukru
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g białej lub ciemnej czekolady albo kakao do posypania
Ciasto w 5 minut
Jajka wybijamy do rondelka i rozbijamy rózgą. Dodajemy powoli 150 g cukru i cukier waniliowy i wyrabiamy na jasną, puszystą masę. Dosypujemy mąkę kukurydzianą i znów dokładnie mieszamy.
Masę jajeczną łączymy z maślanką (można też użyć jogurtu) i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i stanie się kremowy. Do gorącego wrzucamy 50 g masła i mieszamy, aż tłuszcz rozpuści się i połączy z kremem.
Pozostałe masło prosto z lodówki dzielimy na mniejsze kostki lub ścieramy na tarce i łączymy z mąką i pozostałym cukrem. Wyrabiamy wszystko na drobną kruszonkę. Tę wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż stanie się złocista.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na spodzie i rantówką. Wysypujemy ⅓ kruszonki i ugniatamy. Na nią wylewamy ⅓ masy budyniowej i wyrównujemy.
W ten sposób układamy trzy warstwy ciasta. Ostatnią posypujemy startą czekoladą lub kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by ciasto dobrze stężało.
Przeczytaj też wywiad z wybitnym kucharzem Andreą Camastrą i wypróbuj przepis na fasolkę po węgiersku.