Domowy makaron tagliatelle - prościej się nie da
Tagiatelle to rodzaj włoskiego makaronu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, grzybami, sosami, pesto. Tagiatelle można również podsmażać z całym daniem na patelni, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sprawdź, jak przygotować makaron w domowym zaciszu.
Tagiatelle to klasyczny, włoski makaron. Podobnie jak spaghetti posiada długie nitki, jednak jest znacznie szerszy - każda nitka ma od 6 do 8 mm szerokości. Tagiatelle doskonale komponuje się z grzybami, szpinakiem, smażonymi warzywami, mięsem oraz pesto.
Tagiatelle możesz kupić niemal w każdym sklepie, jednak przygotowanie makaronu w domu jest równie proste, a o wiele zdrowsze. Domowy makaron pozbawiony jest sztucznych konserwantów, a do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie mąki i jajek.
Przepis na domowy makaron tagiatelle
Składniki na 2 porcje:
200 g mąki włoskiej typu 00
2 jajka
szczypta soli
Jak przygotować domowy makaron tagiatelle?
Przygotuj stolnicę lub dużą deskę i wsyp na nią mąkę w taki sposób, aby powstał mały kopiec. Następnie zrób w środku wgłębienie i wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Gdy ciasto stanie się jednolite, wyrób z niego kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i dokładnie rozwałkuj. Jeśli masz maszynkę do makaronu, ciasto powinno mieć taką szerokość, aby swobodnie przeszło przez urządzenie i osiągnęło grubość ok 1mm. Następnie załóż końcówkę do tagiatelle i ponownie przepuść ciasto przez maszynkę. Gotowe nitki oprósz mąką i zaczekaj, aż zupełnie wyschną.
Jeśli nie posiadasz maszynki do makaronu, musisz najpierw podzielić ciasto na mniejsze części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj i zwiń w rulon, następnie pokrój poprzecznie. Makaron również oprósz mąką i odstaw do wysuszenia.
Gotowy makaron gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do miękkości.