Przepis na naleśniki maślankowe
Cienkie i delikatne. Takie naleśniki lubimy najbardziej. Jednak tym, którzy w naleśnikach szukają też aksamitnego smaku, polecamy przepis na naleśniki maślankowe. Przekonaj się, jak mała modyfikacja receptury może zdziałać cuda.
Naleśniki kochają mali i duzi. Gotujący cenią je za łatwość przygotowania, jedzący za ich doskonały smak. Wszystkim pasuje to, że ten sam naleśnik można posmarować wytrawnym farszem albo słodkim dżemem. Jeden i drugi będzie smakował doskonale.
Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować z ciastem naleśnikowym, masz co najmniej kilka możliwości. Gdy marzą ci się bardziej puszyste naleśniki, dodaj do nich oddzielnie ubite białka. Jeśli chcesz, by były mniej kaloryczne mleko zastąp gazowaną wodą. Natomiast bardziej aksamitne naleśniki otrzymasz, zastępując mleko maślanką.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na naleśniki maślankowe
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
ok. 1,5 szklanki maślanki
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
1 łyżka oleju
Przygotowanie naleśników
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, sól i olej. Dodaj większość maślanki i dokładnie zmiksuj ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, zwiększ ilość dodanej maślanki.
Ciasto odstaw na 15 minut, by mąka zdążyła napęcznieć. Jeśli gotowe ciasto jest znów za gęste, rozprowadź je odrobiną maślanki lub zimnej wody. Patelnię do naleśników rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta i przechylając patelnię, równomiernie je rozprowadź.
Gdy naleśnik przysmaży się od spodu, a na wierzchu ciasto się zetnie, odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż go przez chwilę.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/finwal
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku