Pierogi
Canva.com - raletta

Przepis na pierogi, najsłynniejsze polskie danie na świecie

Jedno z głównych dań kojarzących się z Polską. Przepyszne o różnych kształtach i nadzieniach – pierogi! Znane na całym świecie, przyrządzane na różne sposoby, łączy je jedno – są uwielbiane przez niemal wszystkich! Przekonaj się ile kombinacji można stworzyć pod nazwą jednego dania!

Pochodzenie pierogów

Chodź większości wydaje się, że pierogi to w 100% polska potrawa, prawa jest nieco inna. Pierogi pochodzą z Chin i zawitały do Polski prawdopodobnie w XIII wieku. Potrawa ta może przyjmować różne kształty od małych uszek, poprzez sakiewki, a kończąc na ogromny pierogu. Podaje się je najczęściej prosto z wody po ugotowaniu, ale także po upieczeniu lub usmażeniu.

W zależności od danej kultury przygotowuje je się w inny sposób, lecz najczęściej składają się one z ciasta pszennego z nadzieniem w środku. W Polsce najbardziej znane są pierogi ruskie, które nadziewa się ziemniakami i twarogiem. W Chinach królują pierożki gyoza najczęściej z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. W Gruzji znajdziemy bardzo popularne chinkali z bulionem i mielonym mięsem w środku. Każda z tych potraw jest przepyszna, ale oczywiście najlepsze są pierogi ruskie na które zaraz poznasz przepis!

Pierogi ruskie

Najbardziej popularne pierogi w Polsce, z dodatkiem ziemniaków, twarogu i cebuli, przypominają o smakach dzieciństwa, a także o pełnym brzuszku.

Składniki na farsz:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g twarogu
- pół kostki sera feta
- 2 duże cebule
- 20 g masła klarowanego
- sól
- pieprz

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 ml oleju
- 250 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli

Przygotowanie pierogów ruskich:

Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie zrób z nich puree tłuczkiem, wcześniej podsmaż na patelni z masłem klarowanym cebulę, aby się zeszkliła i dodaj do ziemniaków 3/4 tego co ci wyszło, reszta zostanie do obsypania pierogów i dodaj do ziemniaków. Następnie zmiel twaróg oraz ser feta widelcem i połącz z ziemniakami z cebulką, wszystko razem wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Farsz odstaw do ostudzenia i zajmij się ciastem.

Na stolnicy wysyp mąkę i zrób w niej oczko, aby dodać olej, sól i gorącą wodę, wszystko razem zamieszaj i zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto tak, aby uformował się z niego wałeczek – użyj do tego rąk i kolejna odkrawaj po kawałku, który następnie rozwałkuj wałkiem na cienki plasterek.
Postępuj w ten sam sposób dopóki nie zużyjesz całego ciasta.

Kawałek ciasta, wypełnij farszem (około pół łyżeczki farszu – w zależności od wielkości plasterka ciasta), postaram się to zrobić równomiernie, aby cały pieróg był nim wypełniony, a następnie złóż go na pół i sklei brzegi robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładaj na stolnicę obsypaną mąką.

Gotuj w garnku zagotowaną wodą z solą, dopóki nie wypłyną na wierzch, a następnie jeszcze przez 2 minuty. Pamiętaj, aby jednocześnie gotować taką ilość pierogów, aby one same się ze sobą nie posklejały.
Wyciągnij z wody, przełóż do miseczki lub na talerz i obsyp wcześniej podsmażoną cebulką. Najlepiej smakują z odrobiną śmietany!

Inne rodzaje pierogów

Nadzienie do pierogów może być tak różnorodne jak tego chcesz! Zamiast ziemniaków możesz użyć zmieolnego i ugotowanego mięsa, a także kapusty z grzybami, dodatkowo możesz nadziać je szpinakiem z czosnkiem oraz na słodko!

Pierogi na słodko z serem

Ciasto przygotuj według wcześniej przygotowanego przepisu.

Farsz:
- 400 g białego sera
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- jedno opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii

Przygotowanie pierogów z serem:

Oddziel żółtka od białek.
Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem, dodaj żółtka jajek, cukier oraz ekstrakt z wanilii, bądź cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Ciasto na pierogi wyrabiaj dokładnie w ten sam sposób jak na pierogi ruskie i formuj ten sam kształt, a następnie nadziewaj farszem z serkiem, zaklejaj i gotuj w wodzie z odrobiną soli i cukru, podawaj z sosem owocowym lub słodką śmietanką.

Następny artykuł