Placki twarogowe
Canva.com

Przepis na placki twarogowe, najpyszniejsze możliwe śniadanie

Placki twarogowe to idealny pomysł na rodzinne śniadanie. Delikatne i puszyste z dodatkiem świeżych owoców sprawdzą się jak nic innego na waszym stole! Placki twarogowe to również opcja na śniadanie o każdej porze roku, dobieraj do nich dodatki wedle własnego uznania, a także dostępności danych produktów.

Placki twarogowe z Litwy, czy Krakowa?

Placuszki twarogowe znane były na Litwie pod nazwą varškėčiai i podawano je na śniadanie, ponieważ pokochały je całe rodziny! W Krakowie znane są jako małdrzyki robione z bardzo dobrej jakości twarogu i podawane z owocami zadowalały podniebienia niejednego niejadka. Wypróbuj nasz przepis na te pulchne placuszki twarogowe i przekonaj się, jak nie wiele trzeba by stworzyć niebo na talerzu!

Czego potrzeba do placków z twarogu?

Pamiętaj, że aby twoje placuszki były bogate w jak najlepszej jakości twaróg, więc w miarę możliwości spróbuj poszukać tego mielonego w kostce.

Składniki:
- 250g twarogu
- 2 jajka
- 100 g mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- olej
Jeśli jesteś fanem rodzynek możesz dodać do wyrobionego ciasta ich łyżeczkę

Przygotowanie placków twarogowych

Białka oddzielić od żółtek. Do miski dać twaróg, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz zwykły cukier (opcjonalnie). Całość rozgnieść i wymieszać widelcem, aby wszystkie składniki się połączyły na końcu dodać mąkę, jeśli twaróg będzie za wilgotny można dodać większą ilość mąki. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do powstałej masy i mieszając doprowadzić do połączenia składników.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, a następnie dużą łyską nakładać na nią powstałą masę twarogową i formować z niej placuszki ( średniej wielkości, po ok. dwa na partię, aby się ze sobą nie skleiły). Smażyć z każdej strony po około 3/4 minuty na małym ogniu, albo aż do momentu, aż zaczną się rumienić od spodu, wtedy należy placek twarogowy przewrócić i poczekać 3 minuty. Odkładać na wcześniej przygotowany talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego. Podawać z ulubionym dodatkami!


Dodatki do placuszków twarogowych

Jeśli chcesz wzbogacić swoje placki twarogowe przygotuj kilka niezawodnych dodatków! Możesz skorzystać z gotowych propozycji lub wykonać własne. My polecamy placki twarogowe z
miodem, jogurtem greckim, kremem czekoladowym, cukrem pudrem, świeżymi bądź mrożonymi owocami oraz domowym sosem owocowym.

Pamiętaj jednak, że placki twarogowe będą smakować równie dobrze bez dodatków w tym ich cały urok; proste w przygotowaniu, szybkie, a jednocześnie nie trzeba się martwić o ich urozmaicanie!

Domowy sos owocowy

Przyda ci się jeśli będziesz urozmaicać placki twarogowe o dodatki!

Składniki:
- 400 g truskawek świeżych, ale mogą być też mrożone
- pół szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności do słodyczy truskawek)
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- dowolny ekstrakt owocowy (opcjonalnie)

Z truskawek pozbyć się szypułek, a następnie drobno je pokroić. Przełożyć do garnka z odrobiną wody na dnie, dodać cukier, sok z cytryny oraz ekstrakt, jeśli się go używa. Doprowadzić do zagotowania. Zamieszać wszystko i pozostawić na małym ogniu do czasu, aż sos zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając oraz uważając, aby się nie przypalił. Po tym czasie zostawić do ostygnięcia i podawać z plackami twarogowymi. Jeśli nie lubisz kawałków owoców w sosie, całość przed podgrzaniem najpierw zblenduj na jednolitą masę.

Do zrobienia sosu owocowego można użyć też malin, borówek, wiśni lub jeżyn, można również połączyć kilka owoców jednocześnie. Dodatkowo możesz zostawić kilka całych owoców, aby uderkować później placki twarogowe.

Domowy sos czekoladowy

Potrzebujesz:
- tabliczkę czekolady mlecznej
- odrobinę wody
- odrobinę mleka
- łyżeczka masła

Przygotowanie:

Do garnuszka nalej odrobinę wody na spód, czekoladę połam na kawałki i wrzuć na wrzącą wodę, doprowadź do jej rozpuszczenia, następnie dolej mleka ( mniej, niż pół szklanki) oraz łyżeczkę masła, mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Na małym ogniu mieszaj dopóki sos nie zacznie gęstnieć, jeśli będzie zbyt gęsty dodaj więcej mleka.

Następny artykuł