Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki ziemniaczane – co to jest? Podstawowe informacje

Placki ziemniaczane stanowią jedną z prostszych potraw jaka zagościć może na naszych stołach – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Istnieje wiele rodzajów placków ziemniaczanych, jednak zwykle są to po prostu starte ziemniaki z dodatkiem cebuli, jajek, mąki i soli, uformowane w płaskie placki. Dominującym sposobem przygotowania jest ich smażenie na tłuszczu – oleju lub smalcu.

Placki ziemniaczane mogą być spożywane jako autonomiczna potrawa, lub jako element bardziej kalorycznego posiłku. Częstą praktykę stanowi podawanie placków ziemniaczanych do gulaszu, jednak na ogół spożywane są one ze śmietaną (kwaśną), bryndzą czy gzikiem – to ostatnie dotyczy szczególnie Wielkopolski.

Co ważne to fakt, że placki ziemniaczane można spożywać również na słodko. Najpopularniejsze sposoby podania w tym przypadku to placki z cukrem i śmietaną, twarogiem, musem jabłkowym czy rozmaitymi konfiturami. Z tego też względu każdy przepis na placki ziemniaczane może być inny, więc jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane które podbiją Twoje kubki smakowe, to przed przystąpieniem do działania koniecznie zbadaj wszystkie oferowane Ci przez tradycję opcje.

Rodzaje placków ziemniaczanych w Polsce i na świecie

W samej tylko Polsce wyróżnić możemy wiele rodzajów placków ziemniaczanych, gdzie w zależności od regionu przygotowuje się je inaczej. Przykładowo, na Podlasiu placki ziemniaczane często doprawia się majerankiem i pieprzem. Niemniej, różnice nie polegają wyłącznie na dodatkach, a również na sposobie przygotowania.

Co do zasady, placki ziemniaczane to potrawa smażona ze startych, surowych ziemniaków, jednak istnieją również placki z ziemniaków gotowanych. W niektórych przypadkach spotkać się będziemy mogli również z pieczonymi plackami ziemniaczanymi. Częstym błędem jest mylenie placków ziemniaczanych z takimi potrawami jak racuchy ziemniaczane czy kotlety ziemniaczane.

Obok polskich placków ziemniaczanych wymienić możemy również szereg odmian właściwych dla innych krajów europejskich. Najpopularniejsze będą angielskie i irlandzkie „hash browns”. W kuchni ukraińskiej przygotowuje się „deruny”, w białoruskiej „draniki”, a w Szwajcarii „rösti”, gdzie jest to zresztą potrawa narodowa.

Placki ziemniaczane jako element kulinarnej tradycji Polski

W wielu miejscach w Polsce mają one istotny wymiar kulturowy. Placki ziemniaczane w rozmaitych odmianach – zależnych od regionu i sposobu przygotowania – figurują na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jako przykład można podać plyndze (inne nazwy: plendze, plindze, placki kartoflane), czyli placki ziemniaczane w swej najpopularniejszej formie, określane w ten sposób w Wielkopolsce czy na Warmii i Mazurach. 

Do innych rodzajów placków ziemniaczanych ujętych na Liście produktów tradycyjnych zaliczyć możemy placki po rytersku, placki ziemniaczane pieczone na blasze, moskole czy dziędziuchy

Pokaż więcej

placki ziemniaczane
17.11.2024 07:00 Placki ziemniaczane zawsze smażę na tym tłuszczu. Wszyscy zajadają je aż się uszy trzęsą

Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz. 

placki ziemniaczane
15.11.2024 09:53 Dodaj odrobinę do startych ziemniaków. Uwielbiane placki nie będą ociekać tłuszczem

Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.

placki ziemniaczane
13.11.2024 13:59 Dziś Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tego przepisu zawsze się udają, nie piją tłuszczu i są idealnie chrupiące

Z okazji dnia placków ziemniaczanych przyglądamy się tym złotym medalom polskich kucharzy. Jak wyglądają idealne? I jak je przygotowywać? Oto najważniejsze porady.

placki ziemniaczne
09.11.2024 10:50 Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na placki ziemniaczane. Wyjdą 100 razy smaczniejsze

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej ulubionych dań. Teraz zrobisz je z dodatkami, które jeszcze lepiej wzbogacą smak tej popularnej potrawy. Przepis jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza. 

placki ziemniaczane
27.10.2024 18:31 Wsyp do masy. Placki ziemniaczane na pewno się nie rozpadną podczas smażenia

Placki ziemniaczane nie wychodzą tak, jak trzeba? Ich konsystencja sprawi, że się rozpadają? w takim razie należy zrobić jedno. Ten produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą idealne i przyjemnie chrupiące. 

placki ziemniaczane
22.10.2024 17:49 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Wyjdzie cudo

Te placki ziemniaczane z niezwykłym składnikiem nabierają pełniejszego smaku. Niezwykły dodatekwpływa także na ich teksturę. Warto wypróbować ten szczególny, jesienny przepis.

placki ziemniaczane
20.10.2024 19:50 Lata temu zacząłem robić placki ziemniaczane bez tarcia. Sto razy prostszy przepis

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie znosisz trzeć ziemniaków? Okazuje się, że ta czynność jest zbędna i bez problemu można przygotować placki ziemniaczane bez tarcia. Sposób jest tak łatwy, że teraz przygotowanie tego dania to czysta przyjemność. 

Placki ziemniaczane
18.10.2024 14:13 Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie

Jesienią placki ziemniaczane warto zrobić ze smacznym i zdrowym dodatkiem. Danie wyjdzie, że palce lizać, a nasza odporność zostanie wzmocniona. Takie placki ziemniaczane to samo zdrowie. 

placki
17.10.2024 18:41 Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiej

Zwykle z tartych ziemniaków robimy placki ziemniaczane. Tym razem przyrządzimy jednak coś nieco innego. Racuchy ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące i jednocześnie bardzo puszyste. Ten przepis będzie kulinarnym odkryciem. 

placki ziemniaczane
07.10.2024 21:00 Makłowicz dodaje do placków ziemniaczanych składnik, który każdy pomija. Wychodzą doskonałe

Placki ziemniaczane od lat cieszą się powodzeniem wśród Polaków. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza mogą zaskoczyć. Wszystko przez jeden składnik, który trafia do masy. Z nim danie jest lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Smażenie placków ziemniaczanych
05.10.2024 07:00 Lepsze i zdrowsze od zwykłych placków ziemniaczanych. Ten przepis jest nieśmiertelnym hitem

Moskole to góralka odpowiedź na placki ziemniaczane. Dzięki dodatkom, których zazwyczaj nie stosujemy w tej potrawie, są nie tylko bardzo smaczne, lecz także mają lepszy skład. Znana wszystkim przekąska zmienia z tym przepisem swoje oblicze.

placki ziemniaczane
01.10.2024 18:28 Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu

Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. Z tym przepisem to ulubione danie przygotujesz zupełnie w inny sposób. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega sposób. 

placki ziemniaczane na desce
22.09.2024 19:39 Kuroń pokazał jak robi placki ziemniaczane. Nie piją tłuszczu i smakują cudownie

Jakub Kuroń, utalentowany dziedzic jednego z najbardziej kulinarnych nazwisk w Polsce, pokazał swój sposób na placki ziemniaczane. Z tym przepisem wychodzą zawsze, a nie ma się przy czym napracować.

Smażenie placków ziemniaczanych
20.09.2024 22:00 Wlewam do placków ziemniaczanych, nie piją tłuszczu. Wystarczy 1 łyżka

Oto tradycyjne sposoby na odchudzenie placków ziemniaczanych. Robimy wiele, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Modyfikując typową recepturę, jak się okazuje, można zrobić jeszcze więcej.

tłuczone ziemniaki
03.09.2024 21:00 Żadne kopytka, czy kluski. Z ziemniaków z wczorajszego obiadu zrób podhalański przysmak

Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.

Placki z kalarepy
01.09.2024 13:42 Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najdoskonalsze placki robię z warzywa, o którym zapomniano

Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.

placki po kaszubsku
31.08.2024 19:30 Przepis na te placki przywiozłem z Kaszub. Zwykłe ziemniaczane mogą się schować

Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.

placki ziemniaczane
30.08.2024 12:24 Henia rozbiła bank tym przepisem na placki. Aż trudno uwierzyć, co dodała do masy ziemniaczanej

Placki ziemniaczane zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak Henia Foks dodaje do tej lubianej potrawy zupełnie inny składnik. Dzięki niemu placki ziemniaczane można jeść na słodko. Wychodzą, że palce lizać. 

placki
19.08.2024 22:00 Te placki to hit w moim domu. Racuchy i ziemniaczane mogą się schować

Szukasz pomysłu na szybki, pożywny obiad? Przygotuj pożywne placki na kefirze. To danie robię regularnie w swoim domu. Wyśmienite dodatki sprawiają, że racuchy i placki ziemniaczane mogą się schować.

Cebula
19.08.2024 17:14 Zapomnisz o plackach z cukinii testując ten przepis. Robi się praktycznie sam, a smakuje obłędnie

Lubisz placki? Ja zwykle przyrządzałam placki z cukinii. Jednak wszystko się zmieniło, odkąd trafiłam na ten przepis. Dzięki niemu robię znakomite danie w mgnieniu oka.

placki
13.08.2024 15:41 Nie z cukinii, nie z ziemniaków. Te placki to przepis na medal

Zwykle placki robimy z ziemniaków lub z cukinii. Chrupiąc i pełne smaku często goszczą na naszym stole. Jednak warto poznać przepis na placki z warzywa, za którym przepadają dzieci i dorośli. Wyjdą placki, że palce lizać.

placki ziemniaczane
11.08.2024 19:11 Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Placki ziemniaczane będą chrupiące jak nigdy

Co podać na obiad? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane. Zrobisz je dzięki wyjątkowej metodzie tarcia ziemniaków. Efekt zachwyci i sprawi, że placki ziemniaczane zjesz z prawdziwym apetytem. 

placki z cukinii
05.08.2024 18:40 Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić

Ten przepis na placki z cukinii sprawia, że stają się one dużo bardziej zwarte, a przy tym jedwabiste i kremowe. Jeden dodatek sprawia, że z przekąski stają się konkretnym posiłkiem. W dalszym ciągu pozostają jednak szybkie i łatwe w przygotowaniu.

placki po litewsku
05.08.2024 07:00 Placki ziemniaczane nadziewam wyśmienitym farszem. Litewski przysmak uwielbia cała rodzina

Te placki ziemniaczane, zwane też blinami po litewsku, to niezwykła przekąska. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak dobrze nam znane placki z kartofli. W środku mają jednak pyszną, sycącą niespodziankę.

ziemniaki na rosti
24.07.2024 19:10 Szwajcarzy robią placki ziemniaczane zupełnie inaczej. Różnica tkwi w głównym składniku

Szwajcarskie placki ziemniaczane, zwane rösti, są ciekawym urozmaiceniem repertuaru wytrawnych podwieczorków. Choć porównanie tamtejszych i naszych placków jest uzasadnione, szwajcarska wersja jest wyraźnie inna i ciekawa w smaku.

tarcie warzyw na placki
21.07.2024 13:36 Zetrzyj na tarce i dodaj ser. Placki z cukinii i ziemniaków mogą się schować

Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.

placki z cukinii
19.07.2024 13:49 Dodaj do placków z cukinii. Łyżka produktu wystarczy, by były idealnie chrupiące

Szukasz inspiracji na letni obiad? Przygotuj chrupiące placki z cukinii, a ich smak zachwyci wszystkich domowników. Kiedy dodasz do nich jeden składnik, wyjdą doskonałe. O tym, co to za dodatek oraz jak przygotować to smaczne danie, dowiesz się z tego przepisu. 

placki na patelni
12.07.2024 17:43 Te placki smakują 100 razy lepiej od ziemniaczanych. Ważny jest 1 składnik

Smażone placki to jedna z najlepszych przekąsek w zabieganym dniu. Są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Zazwyczaj sięgamy po przepis na placki ziemniaczane, jednak można zastąpić go jeszcze lepszym składnikiem.