Placki ziemniaczane stanowią jedną z prostszych potraw jaka zagościć może na naszych stołach – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Istnieje wiele rodzajów placków ziemniaczanych, jednak zwykle są to po prostu starte ziemniaki z dodatkiem cebuli, jajek, mąki i soli, uformowane w płaskie placki. Dominującym sposobem przygotowania jest ich smażenie na tłuszczu – oleju lub smalcu.
Placki ziemniaczane mogą być spożywane jako autonomiczna potrawa, lub jako element bardziej kalorycznego posiłku. Częstą praktykę stanowi podawanie placków ziemniaczanych do gulaszu, jednak na ogół spożywane są one ze śmietaną (kwaśną), bryndzą czy gzikiem – to ostatnie dotyczy szczególnie Wielkopolski.
Co ważne to fakt, że placki ziemniaczane można spożywać również na słodko. Najpopularniejsze sposoby podania w tym przypadku to placki z cukrem i śmietaną, twarogiem, musem jabłkowym czy rozmaitymi konfiturami. Z tego też względu każdy przepis na placki ziemniaczane może być inny, więc jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane które podbiją Twoje kubki smakowe, to przed przystąpieniem do działania koniecznie zbadaj wszystkie oferowane Ci przez tradycję opcje.
W samej tylko Polsce wyróżnić możemy wiele rodzajów placków ziemniaczanych, gdzie w zależności od regionu przygotowuje się je inaczej. Przykładowo, na Podlasiu placki ziemniaczane często doprawia się majerankiem i pieprzem. Niemniej, różnice nie polegają wyłącznie na dodatkach, a również na sposobie przygotowania.
Co do zasady, placki ziemniaczane to potrawa smażona ze startych, surowych ziemniaków, jednak istnieją również placki z ziemniaków gotowanych. W niektórych przypadkach spotkać się będziemy mogli również z pieczonymi plackami ziemniaczanymi. Częstym błędem jest mylenie placków ziemniaczanych z takimi potrawami jak racuchy ziemniaczane czy kotlety ziemniaczane.
Obok polskich placków ziemniaczanych wymienić możemy również szereg odmian właściwych dla innych krajów europejskich. Najpopularniejsze będą angielskie i irlandzkie „hash browns”. W kuchni ukraińskiej przygotowuje się „deruny”, w białoruskiej „draniki”, a w Szwajcarii „rösti”, gdzie jest to zresztą potrawa narodowa.
W wielu miejscach w Polsce mają one istotny wymiar kulturowy. Placki ziemniaczane w rozmaitych odmianach – zależnych od regionu i sposobu przygotowania – figurują na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jako przykład można podać plyndze (inne nazwy: plendze, plindze, placki kartoflane), czyli placki ziemniaczane w swej najpopularniejszej formie, określane w ten sposób w Wielkopolsce czy na Warmii i Mazurach.
Do innych rodzajów placków ziemniaczanych ujętych na Liście produktów tradycyjnych zaliczyć możemy placki po rytersku, placki ziemniaczane pieczone na blasze, moskole czy dziędziuchy.
Pokaż więcej
Lubicie placki ziemniaczane? Z pewnością większość z nas je lubi. Tak samo jak uwielbiamy poznawać nowe smaki. Idzie wiosna, przyroda budzi się do życia, a ogrody wypełnią się świeżymi warzywami. To właśnie stamtąd weźmiemy składniki na placki, które chcemy Wam zaproponować. Dają gwarancję dobrego smaku.
10 złotych za butelkę… placków? Takie półprodukty to rzadko widywane w naszych domach składniki. Czy są warte uwagi? Ktoś w końcu postanowił to sprawdzić.
Placki ziemniaczana to niesamowita potrawa, która niewątpliwie jest gwarancją dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Ponadto jest bardzo syta, co sprawia, że warto ją przygotować, szczególnie jak jesteśmy bardzo głodni. Istnieje wiele odmian tego dania, które dobrze się przyjęły. Na jedną warto zwrócić uwagę.
Ten szybki bezmięsny obiad to znane składniki w nieznanej kompozycji. Placki ziemniaczane według tradycyjnego, choć niepolskiego przepisu zmieniają swoje oblicze. A sposób ich podawania rzuca na kolana.
Ziemniaki to warzywa, które słyną z tego, że mogą być podane w wielu postaciach. Są uniwersalne i idealnie pasują do obiadu jako dodatek, któremu towarzyszy np. składnik mięsny oraz surówka. Okazuje się, że Polska w kwestii ziemniaków jest potęgą. Dlaczego? To może Cię zaskoczyć.
Pyszne kluski kładzione z przecieranych ziemniaków to nie tylko idealny dodatek do obiadu, lecz także szybka przekąska. Są pełnym posiłkiem zwłaszcza jeśli dodać do nich boczek. Tak jest i w naszym wydaniu tego tradycyjnego dania.
Ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane jest najbardziej czasochłonną czynnością. Istnieje jednak przepis, w którym ta czynność jest zbędna. Poznaj go, a na przygotowanie placków nie poświęcisz zbyt wiele czasu.
Tarcie ziemniaków to najgorsza część przygotowania placków ziemniaczanych. Robota mokra, brudna i dość żmudna. Gdybyż tylko dało się ją pominąć… Ależ da się!
Chrupiące placki ziemniaczane bez wykorzystania patelni, czy piekarnika? Tak, to możliwe. Obiad jest prosty w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Odkąd znalazłam ten sposób na placki, nie robię już ich inaczej. Są doskonałe.
Fuczki to niemal zapomniane danie przypominające placki ziemniaczane. Jednak w centrum przepisu stoją nie kartofle, a kapusta kiszona. Przez to obie potrawy są porównywalne, a jednak zupełnie inne w charakterze.
Czy da się zrobić coś z niczego? Henia Foks, ulubiona kucharka wielu Polaków, udowadnia że tak. Pod warunkiem oczywiście że „nic” to po prostu resztki z lodówki, dla których trudno znaleźć zastosowanie.
Nastał czas frytkownic beztłuszczowych. Ta nowinka kuchenna znajduje się już w wielu domach, a w kolejnych zagościć może niebawem. By pokazać, jak bardzo jest uniwersalna, prezentujemy placki ziemniaczane do przygotowania właśnie w niej.
Czy twoja rodzina uwielbia placki ziemniaczane? Poznaj nowy przepis na ten przysmak i przygotuj je ze składnikiem, który zaskoczy twoich bliskich. Jednak kiedy spróbują placków w nowej wersji, będą nimi zachwyceni na tyle, że nie pomyślą o tych klasycznych.
Zwykłe placki ziemniaczane mogą jeszcze zaskoczyć. Wystarczy jeden niepozorny składnik, a smak klasycznego dania będzie obłędny. Chcesz zaskoczyć gości? Koniecznie spróbuj tego przepisu.
Szukasz ciekawego przepisu na obiad? Zrób go prosto i pysznie. Taki szybki obiad z mięsem zachwyci całą rodzinę. Nie wydasz na niego dużo, za to przyrządzisz posiłek pełen smaku. Raz- dwa zniknie ze stołu.
Placki ziemniaczane mogą być cudownie chrupiące i pyszne. Mogą być również ciężkie i opite tłuszczem ze smażenia. Wystarczy jeden prosty trik, a danie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Pomocny okaże się produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni.
To przepis na placki ziemniaczane premium. Wzbogacone o brokuły przekąski z gotowanych ziemniaków są znacznie zdrowsze od oryginału. Są też przy tym co najmniej równie smaczne.
Placki ziemniaczane kwalifikowałyby się jako szybka przekąska, gdyby nie jeden problem: czas ścierania ziemniaków. Czy proces ten można przyspieszyć? Tak, jest na to wręcz kilka sposobów.
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Teraz warto poznać przepis rodem z Beskidów. Placki ziemniaczane z kapustą, czyli poleśniki, zachwycą smakiem i aromatem. Podane są w liściach kapusty i ciekawie prezentują się na stole.
Placki ziemniaczane bez jajek? Jak najbardziej. Lekka, chrupiąca i bardziej „ziemniaczana” wersja potrawy jest z tym przepisem łatwa do uzyskania. Obojętne, czy podajesz je na słodko, czy na wytrawnie, podaj je choć raz z tego przepisu.
Oto kilka prostych porad, dzięki którym placki ziemniaczane wyjdą zawsze idealne. Czasem te sycące i pyszne złote medale wydają się trudne w przygotowaniu. Nie ma tam jednak magii, a naukowe zasady.
Placki ziemniaczane to od lat nie lada rarytas w moim domu. Ze stołu znikają z prędkością światła. Na czym smażyć placki ziemniaczane? Zawsze stawiam tylko na ten tłuszcz.
Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.
Z okazji dnia placków ziemniaczanych przyglądamy się tym złotym medalom polskich kucharzy. Jak wyglądają idealne? I jak je przygotowywać? Oto najważniejsze porady.
Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej ulubionych dań. Teraz zrobisz je z dodatkami, które jeszcze lepiej wzbogacą smak tej popularnej potrawy. Przepis jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza.
Placki ziemniaczane nie wychodzą tak, jak trzeba? Ich konsystencja sprawi, że się rozpadają? w takim razie należy zrobić jedno. Ten produkt sprawi, że placki ziemniaczane będą idealne i przyjemnie chrupiące.
Te placki ziemniaczane z niezwykłym składnikiem nabierają pełniejszego smaku. Niezwykły dodatekwpływa także na ich teksturę. Warto wypróbować ten szczególny, jesienny przepis.
Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie znosisz trzeć ziemniaków? Okazuje się, że ta czynność jest zbędna i bez problemu można przygotować placki ziemniaczane bez tarcia. Sposób jest tak łatwy, że teraz przygotowanie tego dania to czysta przyjemność.