Placki ziemniaczane stanowią jedną z prostszych potraw jaka zagościć może na naszych stołach – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Istnieje wiele rodzajów placków ziemniaczanych, jednak zwykle są to po prostu starte ziemniaki z dodatkiem cebuli, jajek, mąki i soli, uformowane w płaskie placki. Dominującym sposobem przygotowania jest ich smażenie na tłuszczu – oleju lub smalcu.
Placki ziemniaczane mogą być spożywane jako autonomiczna potrawa, lub jako element bardziej kalorycznego posiłku. Częstą praktykę stanowi podawanie placków ziemniaczanych do gulaszu, jednak na ogół spożywane są one ze śmietaną (kwaśną), bryndzą czy gzikiem – to ostatnie dotyczy szczególnie Wielkopolski.
Co ważne to fakt, że placki ziemniaczane można spożywać również na słodko. Najpopularniejsze sposoby podania w tym przypadku to placki z cukrem i śmietaną, twarogiem, musem jabłkowym czy rozmaitymi konfiturami. Z tego też względu każdy przepis na placki ziemniaczane może być inny, więc jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane które podbiją Twoje kubki smakowe, to przed przystąpieniem do działania koniecznie zbadaj wszystkie oferowane Ci przez tradycję opcje.
W samej tylko Polsce wyróżnić możemy wiele rodzajów placków ziemniaczanych, gdzie w zależności od regionu przygotowuje się je inaczej. Przykładowo, na Podlasiu placki ziemniaczane często doprawia się majerankiem i pieprzem. Niemniej, różnice nie polegają wyłącznie na dodatkach, a również na sposobie przygotowania.
Co do zasady, placki ziemniaczane to potrawa smażona ze startych, surowych ziemniaków, jednak istnieją również placki z ziemniaków gotowanych. W niektórych przypadkach spotkać się będziemy mogli również z pieczonymi plackami ziemniaczanymi. Częstym błędem jest mylenie placków ziemniaczanych z takimi potrawami jak racuchy ziemniaczane czy kotlety ziemniaczane.
Obok polskich placków ziemniaczanych wymienić możemy również szereg odmian właściwych dla innych krajów europejskich. Najpopularniejsze będą angielskie i irlandzkie „hash browns”. W kuchni ukraińskiej przygotowuje się „deruny”, w białoruskiej „draniki”, a w Szwajcarii „rösti”, gdzie jest to zresztą potrawa narodowa.
W wielu miejscach w Polsce mają one istotny wymiar kulturowy. Placki ziemniaczane w rozmaitych odmianach – zależnych od regionu i sposobu przygotowania – figurują na Liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jako przykład można podać plyndze (inne nazwy: plendze, plindze, placki kartoflane), czyli placki ziemniaczane w swej najpopularniejszej formie, określane w ten sposób w Wielkopolsce czy na Warmii i Mazurach.
Do innych rodzajów placków ziemniaczanych ujętych na Liście produktów tradycyjnych zaliczyć możemy placki po rytersku, placki ziemniaczane pieczone na blasze, moskole czy dziędziuchy.
Pokaż więcej
Placki ziemniaczane od lat cieszą się powodzeniem wśród Polaków. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza mogą zaskoczyć. Wszystko przez jeden składnik, który trafia do masy. Z nim danie jest lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Moskole to góralka odpowiedź na placki ziemniaczane. Dzięki dodatkom, których zazwyczaj nie stosujemy w tej potrawie, są nie tylko bardzo smaczne, lecz także mają lepszy skład. Znana wszystkim przekąska zmienia z tym przepisem swoje oblicze.
Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. Z tym przepisem to ulubione danie przygotujesz zupełnie w inny sposób. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega sposób.
Jakub Kuroń, utalentowany dziedzic jednego z najbardziej kulinarnych nazwisk w Polsce, pokazał swój sposób na placki ziemniaczane. Z tym przepisem wychodzą zawsze, a nie ma się przy czym napracować.
Oto tradycyjne sposoby na odchudzenie placków ziemniaczanych. Robimy wiele, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Modyfikując typową recepturę, jak się okazuje, można zrobić jeszcze więcej.
Charakterystyczne dla Podhala placki ziemniaczane z bryndzą to niedoceniany przysmak. Są pieczone na blasze, stanowią więc lżejszą alternatywę dla smażonych placków. A dzięki dodatkowi sera są też bogatsze w białko.
Oto niecodzienna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Przygotowywana jest z taniego i łatwo dostępnego produktu, po który za rzadko sięgamy. Takie zielone placki z kalarepy to doskonałe śniadanie lub popołudniowa przekąska.
Placki po kaszubsku to odmiana placków ziemniaczanych z rzadko stosowanym dodatkiem. Kasza dodana do masy ziemniaczanej poprawia strukturę tej potrawy. Jest też zdrowym dodatkiem, dzięki któremu placki są bardziej sycące.
Placki ziemniaczane zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak Henia Foks dodaje do tej lubianej potrawy zupełnie inny składnik. Dzięki niemu placki ziemniaczane można jeść na słodko. Wychodzą, że palce lizać.
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny obiad? Przygotuj pożywne placki na kefirze. To danie robię regularnie w swoim domu. Wyśmienite dodatki sprawiają, że racuchy i placki ziemniaczane mogą się schować.
Lubisz placki? Ja zwykle przyrządzałam placki z cukinii. Jednak wszystko się zmieniło, odkąd trafiłam na ten przepis. Dzięki niemu robię znakomite danie w mgnieniu oka.
Zwykle placki robimy z ziemniaków lub z cukinii. Chrupiąc i pełne smaku często goszczą na naszym stole. Jednak warto poznać przepis na placki z warzywa, za którym przepadają dzieci i dorośli. Wyjdą placki, że palce lizać.
Co podać na obiad? Przygotuj chrupiące placki ziemniaczane. Zrobisz je dzięki wyjątkowej metodzie tarcia ziemniaków. Efekt zachwyci i sprawi, że placki ziemniaczane zjesz z prawdziwym apetytem.
Ten przepis na placki z cukinii sprawia, że stają się one dużo bardziej zwarte, a przy tym jedwabiste i kremowe. Jeden dodatek sprawia, że z przekąski stają się konkretnym posiłkiem. W dalszym ciągu pozostają jednak szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Te placki ziemniaczane, zwane też blinami po litewsku, to niezwykła przekąska. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak dobrze nam znane placki z kartofli. W środku mają jednak pyszną, sycącą niespodziankę.
Szwajcarskie placki ziemniaczane, zwane rösti, są ciekawym urozmaiceniem repertuaru wytrawnych podwieczorków. Choć porównanie tamtejszych i naszych placków jest uzasadnione, szwajcarska wersja jest wyraźnie inna i ciekawa w smaku.
Lubię placki ziemniaczane i placki z cukinii, ale uwielbiam też eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Moim ostatnim odkryciem są placki w zupełnie innej wersji. Poznaj przepis na placki z selera i marchewki. Smakują fantastycznie.
Szukasz inspiracji na letni obiad? Przygotuj chrupiące placki z cukinii, a ich smak zachwyci wszystkich domowników. Kiedy dodasz do nich jeden składnik, wyjdą doskonałe. O tym, co to za dodatek oraz jak przygotować to smaczne danie, dowiesz się z tego przepisu.
Smażone placki to jedna z najlepszych przekąsek w zabieganym dniu. Są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Zazwyczaj sięgamy po przepis na placki ziemniaczane, jednak można zastąpić go jeszcze lepszym składnikiem.
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, ale chcesz podkręcić ich smak, postaw na ten składnik. Z nim placki ziemniaczane smakują, że palce lizać. Polecam każdemu ten sposób na to znakomite i proste danie. Wyjdzie jeszcze lepsze niż zwykle.
Młode ziemniaki to jedna z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Mamy w głowach tyle scenariuszy na ich podanie, że czasem zapominamy o tym prostym przepisie. Placki z młodych ziemniaków są szczególne w smaku.
Technicznie rzecz biorąc to placki ziemniaczane, jednak inne niż te, które znamy. Nie trzeba na nie trzeć surowych ziemniaków, a efekt sprawdzi się doskonale jako dodatek do głównego dania – wszędzie tam, gdzie podalibyśmy puree czy ugotowane ziemniaki.
Przygotuj placki ziemniaczane z tego przepisu, a już nigdy nie będziesz robiła ich inaczej. Tym sposobem smakują znacznie lepiej, a to wszystko dzięki dwóm składnikom. Zrób je na obiad nawet dzisiaj, a domownicy będą zachwyceni. Uważaj tylko, bo ten smak uzależnia i na pewno poproszą, abyś te placki robiła częściej.
Placki ziemniaczane, choć pyszne nie należą do dań dietetycznych. Smażone na tłuszczu, wpijają go. Jednak teraz to pyszne danie przyrządzisz bez grama tłuszczu. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy dotąd.
Koniecznie spróbuj tych placków ziemniaczanych. Są zupełnie inne niż te tradycyjne, a w dodatku sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako przekąska. Wykonanie jest banalnie proste, a smak placków zachwyci każdego. Zrobisz je raz, a rodzina będzie domagała się ich znacznie częściej.
Oto nie typowy przepis na placki ziemniaczane. Potrawa ta wychodzi według tego przepisu w zupełnie klasycznej postaci, mimo że nie dodajemy do niej mąki. Warto wypróbować ten wariant. Placki ziemniaczane to w końcu proste, szybkie danie, należące do klasyki polskiej kuchni.
W gąszczu książkowych nowości pojawiła się prawdziwa perełka – Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni Piotra Ciemnego (wyd. Znak). Autor dzieli się w niej konkretnymi wskazówkami: jakie cenne rośliny jadalne możemy znaleźć w lasie iglastym i liściastym oraz co z nich przyrządzić najlepiej w plenerze. W końcu nie ma jak leśny piknik.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o polskim winie, ale boicie się zapytać, zostanie wyjaśnione przez Agnieszkę Kręglicką i jej współpracowników. To już nie jest amatorska produkcja. 50 najciekawszych rodzimych winiarzy opowie, wyjaśni, poczęstuje.