Z biologicznego punktu widzenia mleko stanowi wydzielinę z gruczołu mlekowego samic ssaków, służącą do karmienia młodych. Myśląc o mleku przed oczyma staje nam raczej jeden z najczęściej stosowanych w kuchni produktów spożywczych. Najczęściej spożywanym przez człowieka mlekiem jest krowie mleko.
Mleko słynie nie tylko ze swoich walorów odżywczych i smakowych, ale również ze swej wszechstronności w sztuce kulinarnej. Może być spożywane na zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, możemy go użyć do przygotowania kakao, gorącej czekolady czy płatków kukurydzianych, a nawet ugotować zupę mleczną. Mleko stanowi także niezbędny składnik większości ciast i wyrobów piekarniczych.
Najpowszechniej stosowanym mlekiem na świecie jest mleko krowie, jednak spożywa się także mleko kozie i mleko owcze. Rzadziej spożywane jest mleko bawole. Coraz powszechniejsze stają się również rozmaite zamienniki mleka, które jednak z prawdziwym mlekiem nie dzielą wiele poza kolorem – można je jednak z powodzeniem stosować jako substytut różnych dań.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje mleka w branży spożywczej, to najczęściej będziemy mieli do czynienia z mlekiem pasteryzowanym. Mleko pasteryzowane z kolei można podzielić na kilka typów, na przykład mleko sterylizowane (UHT) czy mleko mikrofiltrowane.
Do szczególnych typów mleka zaliczymy mleko zagęszczone (inaczej mleko skondensowane), które można dodawać zarówno do zup, sosów, jak i kawy czy deserów. Mleko bez laktozy jest z kolei przeznaczone dla osób, które tego węglowodanu nie tolerują. Z kolei krowie mleko modyfikowane stosowane jest jako pokarm dla niemowląt – najczęściej występuje jako mleko w proszku.
Decydując się na zamienniki mleka warto pamiętać, że wartości odżywcze najczęściej znacznie różnią się od prawdziwego mleka – do tego stopnia, że w prawodawstwie niektórych krajów trwa nawet ożywiona debata nad tym, by produkty tego rodzaju określać jako „mleczko”, a nie „mleko”, by nie wprowadzać klientów w błąd.
Zamienniki mleka to zwykle mleko roślinne. Wyróżnić możemy mleczko kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe czy owsiane.
Mleko zawiera w sobie mnóstwo istotnych dla człowieka składników mineralnych i witamin. Wśród tych pierwszych na uwagę zasługuje ogromna ilość wapnia, potasu i sodu. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to w mleku znajdziemy przede wszystkim witaminę D oraz witaminę B12. Mleko stanowi także dobre źródło białka, podobnie jako produkty wytwarzane na jego bazie.
Mleko jest niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety człowieka. Szczególnie dobrze wpływa na kości, redukując ryzyko powstawania osteoporozy. Mleko wzmacnia również zęby i dobrze wpływa na cerę, zapobiega wielu chorobom skóry, pomaga ukoić stres i dobrze wpływa na pracę mózgu.
Pokaż więcej
Połącz mleko z sokiem owocowym i przygotuj domowy ser. Jego smak zachwyci wszystkich domowników i nawet nie spojrzysz już na ten ze sklepu. Wypróbuj przepis, a rodzina aż zapieje z zachwytu.
Od wczoraj w Biedronce trwa niezwykła akcja. Dziennie możesz dostać aż 6 kartonów mleka za darmo. Spełnij jeden warunek i skorzystaj z tej okazji. Wszystkie szczegóły poznasz w poniższym artykule.
Klienci sieci sklepów Biedronka w tym tygodniu zaoszczędzą sporo pieniędzy. Spełniając jeden warunek, otrzymają mleko za darmo. Śpiesz się, bo taka oferta nie trwa wiecznie i jest ograniczona czasowo. W ofercie znalazły się także inne produkty.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnej, aromatycznej kawy. Świeżo zmielone ziarna pachną cudownie, a sam napój dodaje nam energii i poprawia nastrój. O ile sama kawa praktycznie nie ma kalorii i działa korzystnie na nasze zdrowie, ten produkt sprawi, że możemy mieć poważne problemy. Polacy go uwielbiają i nałogowo dodają go do kawy, a to ogromny błąd. Jego skład przeraża.
Zupa nic to smak beztroskiego dzieciństwa. Słodki przysmak może być podawany na śniadanie, obiad, a nawet na deser. Zupę nic zrobisz w kilka chwil i zjesz z prawdziwą przyjemnością. Najwyższy czas przypomnieć ten nieco zapomniany specjał.
Poznaj przepis na przysmak i podaj go na kolację. Przygotujesz go tylko z kilku prostych składników, które masz w swojej kuchni. Smak na pewno ich zachwyci i będziesz musiała robić ten przysmak bardzo często. Przepis jest banalnie prosty.
Uprawiasz cebulę, ale szkodniki zakłócają proces jej dojrzewania? W takim razie dowiedz się, jak przygotować naturalny oprysk, który temu zaradzi. Będziesz potrzebować do tego dwóch składników, które masz w swojej kuchni. Metoda jest banalna i co najważniejsze skuteczna. Wypróbuj, a się nie zawiedziesz.
Ślimaki potrafią dać się we znaki. Niszczyły kwiaty i inne rośliny w moim ogródku. Jednak w końcu znalazłam sposób na te szkodniki. Szklanka płynu, który zawsze mam w kuchni, pomogła mi pożegnać tych nieproszonych gości.
Wzbogacone o kilka prostych dodatków mleko z kartonu zmienia się w niezwykłą serową przekąskę. Co więcej – wykorzystujemy tu też sam karton. To ciekawa i smakowita forma domowego recyklingu.
Oto niezwykle prosty przepis na bardzo nietypowy deser. Jest świetnym zastrzykiem energii po długim dniu pełnym wysiłków, a przygotowanie go jest banalnie proste. Składa się zaledwie z czterech składników.
Szukasz przepisu na smaczny i prosty deser? W takim razie świetnie trafiłaś. Z tym przepisem przygotujesz doskonałą, słodką przekąskę, która zachwyci każdego. Wypróbuj ten patent i zachwyć się smakiem brzoskwini, która dzięki połączeniu z innymi składnikami nigdy nie smakowała lepiej.
Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś.
Czy mleko skondensowane to nieodłączony składnik twoich deserów? W takim razie dowiedz się, jak zrobić je w domu za grosze. Spróbuj raz, a już nigdy nie kupisz tego ze sklepu. Sposób jest bardzo łatwy, warto z niego skorzystać.
To czasem aż nie do wiary, jak prostymi środkami można osiągnąć niezwykłe efekty, kiedy przygotowujemy przetwory. Ale przecież masło czy sery nie zawsze kupowało się w sklepie. Prezentujemy przepis na jeden z takich nabiałowych przysmaków, który z łatwością można przygotować w domu.
Mleko owsiane to najlepszy przyjaciel osób nie tolerujących laktozy oraz ogólnie niechętnych produktom zwierzęcym. Jest niezdrowe głównie dla jednej rzeczy: portfela. Ania Lewandowska pokazała, jak zrobić je samodzielnie, co może być wielką ulgą dla domowego budżetu.
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni.
Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Dziś zdradzę ci przepis na moje ulubione śniadanie na słodko. Początek może zaskakiwać, jednak uwierz mi, że warto. Kilka prostych składników i będziesz mieć idealne danie na początek dnia. Przekonaj się sama, to tylko kilka prostych kroków.
Namoczona bułka to nieodłączny element kotletów mielonych. Ale czy aby na pewno? Bułkę można zastąpić kilkoma składnikami. Jeśli jednak nie chcemy tego robić, warto pamiętać, czym może być namoczona.
Święta to nie tylko czas spotkań z rodziną i okazja do jedzenia pyszności. Całkiem przypadkiem można w tym czasie zdobyć niezwykle przydatny przepis. Gdy ciocia mimochodem wspomniała o swoim cieście drożdżowym, wiedziałam, że muszę poznać wszystkie szczegóły jej wypieku. Sposób przygotowania jest tyle zaskakujący, co skuteczny.
Majonez Kielecki od lat wzbudza niemałe kontrowersje. Jedni go kochają, inni nienawidzą Nie każdy jednak wie, że smak tego sosu można spotkać w innym miejscu, niż tylko półka w sklepie spożywczym. Jeśli jesteście ciekawi szczegółów koniecznie czytajcie dalej.
Oto przepis na nietypowe ekspresowe placuszki z kilku składników. Przygotowujemy je z ciasta na bazie mleka. Nie są to jednak zwykłe mleczne wypieki czy bułeczki, bo i mleko jest nietypowe.
Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.
Kawę piją wszyscy. Nie każdy jednak wie, jakiego rodzaju należy unikać jak ognia. Jej spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia, a w dodatku źle wpływa na twoje samopoczucie. Czy wiesz już, o co chodzi?
Biała kiełbasa już wkrótce zagości na wielkanocnych stołach. Co zrobić, żeby wyszła soczysta? Mam na to sprawdzony sposób. Przyda się tu produkt, który zapewne masz w swojej lodówce.
Nikt nie wierzy, że robię to ciasto sam. Trudno się dziwić, bo faktycznie wygląda jak z drogiej cukierni. Zrób je z poniższego przepisu i zaskocz swoją rodzinę. Będą zachwyceni jego smakiem oraz wyglądem. To idealny deser po obiedzie.
Wyszukiwarka Google od czasu do czasu zmienia logo na jeden dzień, by uczcić szczególnie ważną okazję. 11 marca 2024 roku swój dzień dostał szczególny rodzaj kawy, a to ze względu na swoje urodziny.