Z biologicznego punktu widzenia mleko stanowi wydzielinę z gruczołu mlekowego samic ssaków, służącą do karmienia młodych. Myśląc o mleku przed oczyma staje nam raczej jeden z najczęściej stosowanych w kuchni produktów spożywczych. Najczęściej spożywanym przez człowieka mlekiem jest krowie mleko.
Mleko słynie nie tylko ze swoich walorów odżywczych i smakowych, ale również ze swej wszechstronności w sztuce kulinarnej. Może być spożywane na zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, możemy go użyć do przygotowania kakao, gorącej czekolady czy płatków kukurydzianych, a nawet ugotować zupę mleczną. Mleko stanowi także niezbędny składnik większości ciast i wyrobów piekarniczych.
Najpowszechniej stosowanym mlekiem na świecie jest mleko krowie, jednak spożywa się także mleko kozie i mleko owcze. Rzadziej spożywane jest mleko bawole. Coraz powszechniejsze stają się również rozmaite zamienniki mleka, które jednak z prawdziwym mlekiem nie dzielą wiele poza kolorem – można je jednak z powodzeniem stosować jako substytut różnych dań.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje mleka w branży spożywczej, to najczęściej będziemy mieli do czynienia z mlekiem pasteryzowanym. Mleko pasteryzowane z kolei można podzielić na kilka typów, na przykład mleko sterylizowane (UHT) czy mleko mikrofiltrowane.
Do szczególnych typów mleka zaliczymy mleko zagęszczone (inaczej mleko skondensowane), które można dodawać zarówno do zup, sosów, jak i kawy czy deserów. Mleko bez laktozy jest z kolei przeznaczone dla osób, które tego węglowodanu nie tolerują. Z kolei krowie mleko modyfikowane stosowane jest jako pokarm dla niemowląt – najczęściej występuje jako mleko w proszku.
Decydując się na zamienniki mleka warto pamiętać, że wartości odżywcze najczęściej znacznie różnią się od prawdziwego mleka – do tego stopnia, że w prawodawstwie niektórych krajów trwa nawet ożywiona debata nad tym, by produkty tego rodzaju określać jako „mleczko”, a nie „mleko”, by nie wprowadzać klientów w błąd.
Zamienniki mleka to zwykle mleko roślinne. Wyróżnić możemy mleczko kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe czy owsiane.
Mleko zawiera w sobie mnóstwo istotnych dla człowieka składników mineralnych i witamin. Wśród tych pierwszych na uwagę zasługuje ogromna ilość wapnia, potasu i sodu. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to w mleku znajdziemy przede wszystkim witaminę D oraz witaminę B12. Mleko stanowi także dobre źródło białka, podobnie jako produkty wytwarzane na jego bazie.
Mleko jest niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety człowieka. Szczególnie dobrze wpływa na kości, redukując ryzyko powstawania osteoporozy. Mleko wzmacnia również zęby i dobrze wpływa na cerę, zapobiega wielu chorobom skóry, pomaga ukoić stres i dobrze wpływa na pracę mózgu.
Pokaż więcej
Wśród tysięcy przepisów na racuchy wiele jest do siebie niezwykle podobnych. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. To, jakiego produktu mlecznego użyjemy w przepisie, ma duże znaczenie.
Wielkanoc 2025 już 20 kwietnia. Ostatnie trzy tygodnie przed świętami zapowiadają się gorąco. Przynajmniej w sklepach, gdzie gromadzimy zapasy na czas gotowania i świętowania.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę produkty, które nie zawierają laktozy. Znana dziennikarka doszła do zaskakujących wniosków. Ze swoimi spostrzeżeniami podzieliła się z internautami. Jednak ci ostro zareagowali.
Sos beszamelowy jest niezbędnym dodatkiem do lasagne, zapiekanek warzywnych, mięsnych, czy makaronowych. Jego delikatny, mleczny smak z nutą gałki muszkatołowej doskonale podkreśla aromat przygotowywanych potraw. Niestety beszamel bardzo łatwo go zepsuć. Tych błędów unikaj, a beszamel wyjdzie perfekcyjnie.
Na dzisiejszy obiad koniecznie przygotuj zapiekankę z tego przepisu. Połączenie nietypowych składników gwarantuje pełnię smaku i zachwyt na twarzach całej rodziny. Przygotowanie jest banalne, a cały proces trwa dosłownie chwilę. Wypróbuj, a z makaronu przez długi czas nie zrobisz nic innego.
Biedronka przygotowała niespotykaną wcześniej ofertę promocyjną. Wystarczy kupić produkty z danej kategorii, a rabaty naliczą się same. Są jednak pewne warunki, a w dodatku oferta jest ograniczona czasowo i trwa tylko w ten piątek. Sprawdź, co możesz kupić taniej i wybierz się na zakupy. Korzyści jest cała masa.
Makaron jest niesamowicie popularnym produktem, który jest wykorzystywany do wielu różnorodnych dań. Przede wszystkim istnieje wiele rodzajów makaronu oraz kształtu. Każde są najczęściej przeznaczone dla konkretnej potrawy. Tym razem mamy Wam do zaproponowania przepis na makaronowy posiłek, który zrobicie w mgnieniu oka.
Konsumenci, którzy wybiorą się na zakupy do Biedronki, mogą sporo zaoszczędzić. Sieć przygotowała ofertę promocyjną na niezbędne produkty spożywcze. Aby z niej skorzystać, należy się pospieszyć, bo jest ograniczona czasowo, a w dodatku trzeba spełnić kilka warunków. Korzyści jest jednak znacznie więcej.
Maślanka jest nie tylko bardzo smacznym napojem, ale również ma właściwości prozdrowotne. Zatem posiadanie jej na co dzień w lodówce bardzo się opłaca, ze względu na to, że ma ona dużo zalet. Mianowicie jest to wspaniałe źródło witamin i minerałów. A może być jeszcze lepsza. Wystarczy jeden dodatkowy składnik.
Marlenka nie jest może najprostszym ciastem na świecie, ale nie jest też bardzo skomplikowana, zwłaszcza z tym przepisem. A przede wszystkim wynagradza czas spędzony w kuchni niezwykłym smakiem. Miodowe ciasto z masą kajmakową to zasłużenie hit cukierniczy.
Purée ziemniaczane wszyscy kochają za delikatność i smak. Choć utarło się, że ziemniaki trzeba tłuc z odrobiną mleka, okazuje się, że istnieje lepszy dodatek. Dzięki niemu ziemniaki wyjdą jeszcze delikatniejsze, a wręcz kremowe. Poznaj tajemniczy składnik, a już nigdy nie dodasz niczego innego.
Tłusty Czwartek już za chwilę, dlatego warto poznać różnorodne przepisy na przepyszne smakołyki. Książki kucharskie i Internet są przepełnione pomysłami między innymi na pączki czy faworki, które przecież królują tego dnia na w domach, cukierniach i piekarniach. Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis na troszkę inne smakołyki, które z pewnością zdobędą waszą sympatię.
Znudziły ci się już tradycyjne desery i masz ochotę na odrobinę świeżości w swojej kuchni? Koniecznie przygotuj danie, które zachwyci całą rodzinę. Przepis przywiozłam z wakacji. Ten deser mogłabym jeść codziennie.
Mleko wypite prosto od krowy to dla wielu wspomnienie i smak beztroskiego dzieciństwa na wsi. Czy ten nawyk można praktykować również i dzisiaj? Eksperci nie mają co do tego żadnych wątpliwości i stawiają sprawę jasno.
Maślanka jest wspaniałym dodatkiem do koktajli, które najlepiej spożywa się w lato, kiedy temperatura jest wysoka. Wato jednak również wprowadzić ten napój do naszej codziennej diety. Szczególnie jest on dobry dla osób po pięćdziesiątym roku życia. Z dodatkiem aromatycznej przyprawy to prawdziwa rozkosz dla naszego zdrowia.
Oto sposób na nieco oszukany żurek. Zamiast z kiszonej mąki, kwaśny smak pochodzi z przetworów mlecznych. Jest szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ta zupa bez wątpienia zasługuje na przypomnienie.
Z owocami czy bez, racuchy to doskonała przekąska i idealne śniadanie. Zazwyczaj przygotowujemy ciasto na nie z dodatkiem mleka. Jednak mistrzostwo osiągają dopiero po modyfikacjach.
Oto przepis na jeden z najprostszych deserów, jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy w rondelku połączyć dwa składniki, a potem dać im zastygnąć. Efektem jest ciągutka, podobna do krówek, ale o nieco głębszym, nieoczywistym smaku.
Znana w Polsce sieć sklepów poinformowała, że ze sprzedaży został wycofany jeden z serów. Jest to spowodowane wykryciem w nim groźnych bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Przedstawiciele firmy apelują do wszystkich, którzy dokonali zakupu tego produktu o pilny zwrot. Pod żadnym pozorem nie można spożywać zakażonego sera.
Mieszanie mleka z olejem? Trudno uwierzyć, ale z tego połączenia wychodzi cos naprawdę pysznego. Wystarczy dorzucić jeszcze kilka przypraw i pyszny efekt murowany. Ten przepis przyda si e w każdej kuchni.
Historia masła z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych nie ma końca. Pod koniec 2024 roku rząd udostępnił rezerwy, aby zapobiec podwyżkom cen masła na początku 2025 roku. Z najnowszych doniesień wynika jednak, że masło przeznaczone dla Polaków miało trafić do Czech. Głos w tej sprawie zabrał Minister Spraw Wewnętrznych.
Nie każdy zdecydowałby się na udoskonalanie kotletów mielonych. W końcu po co poprawiać coś, co już jest doskonałe? Warto jednak dodać do masy odrobinę produktu, który z pewnością masz w swojej kuchni. Mielone będą soczyste jak nigdy.
Złote mleko to napój na bazie zwykłego lub roślinnego mleka z kilkoma przyprawami. Nadają mu one nie tylko złocisty kolor, lecz także metaforycznie złote właściwości. Mało jest równie ciekawych tradycyjnych sposobów na odporność organizmu.
Idąc do sklepu, zazwyczaj chcemy kupić produkty, na które po prostu mamy ochotę. Czasami jednak zdarza się tak, że w dyskoncie go po prostu nie ma. Tak jest niestety z masłem orzechowym, które już kilka lat temu zostało wycofane ze sprzedaży. Powód jest zaskakujący.
Gulasz to danie, które z pewnością na polskich stołach pojawia się bardzo często, szczególnie na obiad. Przygotowanie takiego dania wymaga na pewno poświęcenia dużej ilości czasu, ale kiedy uzyskamy już efekt końcowy, zrozumiemy, że było warto. Przede wszystkim wiele osób zagęszcza gulasz mąką, nie wiedząc, że istnieje na to inny sposób. Taką metodę zaproponowała blogerka kulinarna Anna Zyśk.
Najlepsze przepisy to te najprostsze. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie, co może przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poniżej znajdziesz idealny przekład takiej właśnie receptury. Wystarczy pełnotłuste mleko i kilka prostych dodatków.
Jest wiele mniej lub bardziej wymyślnych diet. Większość tych dobrych zawiera jedną prostą zasadę. Chodzi o małe przekąski na mniejszy apetyt, takie jak jogurt ze zdrowymi dodatkami.
Mało jest prostszych czynności w kuchni niż zrobienie sera białego. Przepis, który znamy z notesików naszych babć, nie należy może do najprostszych. Jednak labneh, ser przygotowywany z jogurtu, to dzieło jednej prostej czynności: solenia.