Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mleko

Mleko

Mleko – co to jest? Podstawowe informacje

Z biologicznego punktu widzenia mleko stanowi wydzielinę z gruczołu mlekowego samic ssaków, służącą do karmienia młodych. Myśląc o mleku przed oczyma staje nam raczej jeden z najczęściej stosowanych w kuchni produktów spożywczych. Najczęściej spożywanym przez człowieka mlekiem jest krowie mleko.

Mleko słynie nie tylko ze swoich walorów odżywczych i smakowych, ale również ze swej wszechstronności w sztuce kulinarnej. Może być spożywane na zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, możemy go użyć do przygotowania kakao, gorącej czekolady czy płatków kukurydzianych, a nawet ugotować zupę mleczną. Mleko stanowi także niezbędny składnik większości ciast i wyrobów piekarniczych.

Jakie są rodzaje mleka?

Najpowszechniej stosowanym mlekiem na świecie jest mleko krowie, jednak spożywa się także mleko kozie i mleko owcze. Rzadziej spożywane jest mleko bawole. Coraz powszechniejsze stają się również rozmaite zamienniki mleka, które jednak z prawdziwym mlekiem nie dzielą wiele poza kolorem – można je jednak z powodzeniem stosować jako substytut różnych dań.

Jeśli zaś chodzi o rodzaje mleka w branży spożywczej, to najczęściej będziemy mieli do czynienia z mlekiem pasteryzowanym. Mleko pasteryzowane z kolei można podzielić na kilka typów, na przykład mleko sterylizowane (UHT) czy mleko mikrofiltrowane.

Do szczególnych typów mleka zaliczymy mleko zagęszczone (inaczej mleko skondensowane), które można dodawać zarówno do zup, sosów, jak i kawy czy deserów. Mleko bez laktozy jest z kolei przeznaczone dla osób, które tego węglowodanu nie tolerują. Z kolei krowie mleko modyfikowane stosowane jest jako pokarm dla niemowląt – najczęściej występuje jako mleko w proszku. 

Jakie są zamienniki mleka?

Decydując się na zamienniki mleka warto pamiętać, że wartości odżywcze najczęściej znacznie różnią się od prawdziwego mleka – do tego stopnia, że w prawodawstwie niektórych krajów trwa nawet ożywiona debata nad tym, by produkty tego rodzaju określać jako „mleczko”, a nie „mleko”, by nie wprowadzać klientów w błąd.

Zamienniki mleka to zwykle mleko roślinne. Wyróżnić możemy mleczko kokosowe, sojowe, migdałowe, ryżowe czy owsiane.

Mleko – wartości odżywcze

Mleko zawiera w sobie mnóstwo istotnych dla człowieka składników mineralnych i witamin. Wśród tych pierwszych na uwagę zasługuje ogromna ilość wapnia, potasu i sodu. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to w mleku znajdziemy przede wszystkim witaminę D oraz witaminę B12. Mleko stanowi także dobre źródło białka, podobnie jako produkty wytwarzane na jego bazie.

Czy mleko jest zdrowe dla człowieka?

Mleko jest niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety człowieka. Szczególnie dobrze wpływa na kości, redukując ryzyko powstawania osteoporozy. Mleko wzmacnia również zęby i dobrze wpływa na cerę, zapobiega wielu chorobom skóry, pomaga ukoić stres i dobrze wpływa na pracę mózgu. 

Pokaż więcej

racuchy na maślance
27.03.2025 12:58 Wlej do masy babciny przysmak. Racuchy wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

Wśród tysięcy przepisów na racuchy wiele jest do siebie niezwykle podobnych. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. To, jakiego produktu mlecznego użyjemy w przepisie, ma duże znaczenie.

dino
26.03.2025 16:38 Zaczęło się dziś rano. Dino rozdaje za darmo bez limitów, ludzie wynoszą kilogramami

Wielkanoc 2025 już 20 kwietnia. Ostatnie trzy tygodnie przed świętami zapowiadają się gorąco. Przynajmniej w sklepach, gdzie gromadzimy zapasy na czas gotowania i świętowania.

masło
23.03.2025 18:55 Bosacka oceniła produkty bez laktozy, internauci od razu zareagowali. „Proszę się nie bawić w lekarza"

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę produkty, które nie zawierają laktozy. Znana dziennikarka doszła do zaskakujących wniosków. Ze swoimi spostrzeżeniami podzieliła się z internautami. Jednak ci ostro zareagowali.

sos beszamelowy
22.03.2025 10:45 Przenigdy tak nie rób. Zepsujesz smak uwielbianego sosu

Sos beszamelowy jest niezbędnym dodatkiem do lasagne, zapiekanek warzywnych, mięsnych, czy makaronowych. Jego delikatny, mleczny smak z nutą gałki muszkatołowej doskonale podkreśla aromat przygotowywanych potraw. Niestety beszamel bardzo łatwo go zepsuć. Tych błędów unikaj, a beszamel wyjdzie perfekcyjnie.

makaron z serem
18.03.2025 22:00 Wkładam do makaronu i zalewam mlekiem. Ten obiad to mistrzostwo świata

Na dzisiejszy obiad koniecznie przygotuj zapiekankę z tego przepisu. Połączenie nietypowych składników gwarantuje pełnię smaku i zachwyt na twarzach całej rodziny. Przygotowanie jest banalne, a cały proces trwa dosłownie chwilę. Wypróbuj, a z makaronu przez długi czas nie zrobisz nic innego. 

szyld sklepu Biedronka
14.03.2025 11:19 Piątkowe rabaty w Biedronce. Dziś od razu naliczają się przy kasie

Biedronka przygotowała niespotykaną wcześniej ofertę promocyjną. Wystarczy kupić produkty z danej kategorii, a rabaty naliczą się same. Są jednak pewne warunki, a w dodatku oferta jest ograniczona czasowo i trwa tylko w ten piątek. Sprawdź, co możesz kupić taniej i wybierz się na zakupy. Korzyści jest cała masa. 

Makaron zalewany mlekiem na patelni
13.03.2025 21:00 Wsyp surowy makaron na patelnię i podlej mlekiem. Smak jak z bajki, podziękujesz za niego

Makaron jest niesamowicie popularnym produktem, który jest wykorzystywany do wielu różnorodnych dań. Przede wszystkim istnieje wiele rodzajów makaronu oraz kształtu. Każde są najczęściej przeznaczone dla konkretnej potrawy. Tym razem mamy Wam do zaproponowania przepis na makaronowy posiłek, który zrobicie w mgnieniu oka. 

Biedronka
11.03.2025 17:26 W Biedronce powariowali. Mięso, mleko i czekolada za darmo, konieczne były limity

Konsumenci, którzy wybiorą się na zakupy do Biedronki, mogą sporo zaoszczędzić. Sieć przygotowała ofertę promocyjną na niezbędne produkty spożywcze. Aby z niej skorzystać, należy się pospieszyć, bo jest ograniczona czasowo, a w dodatku trzeba spełnić kilka warunków. Korzyści jest jednak znacznie więcej. 

Maślanka wlewana do szklanki
07.03.2025 17:25 Sypnij po maślance i wymieszaj. W szklance będzie samo zdrowie

Maślanka jest nie tylko bardzo smacznym napojem, ale również ma właściwości prozdrowotne. Zatem posiadanie jej na co dzień w lodówce bardzo się opłaca, ze względu na to, że ma ona dużo zalet. Mianowicie jest to wspaniałe źródło witamin i minerałów. A może być jeszcze lepsza. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. 

ciasto marlenka
06.03.2025 19:01 Ciasto marlenka jest nr 1 na świecie. Najsmaczniejszy przepis, prawdziwa ambrozja

Marlenka nie jest może najprostszym ciastem na świecie, ale nie jest też bardzo skomplikowana, zwłaszcza z tym przepisem. A przede wszystkim wynagradza czas spędzony w kuchni niezwykłym smakiem. Miodowe ciasto z masą kajmakową to zasłużenie hit cukierniczy.

ziemniaki
04.03.2025 18:18 Zapomnij o mleku, wlej to do ziemniaków. Będą kremowe i puszyste jak nigdy dotąd

Purée ziemniaczane wszyscy kochają za delikatność i smak. Choć utarło się, że ziemniaki trzeba tłuc z odrobiną mleka, okazuje się, że istnieje lepszy dodatek. Dzięki niemu ziemniaki wyjdą jeszcze delikatniejsze, a wręcz kremowe. Poznaj tajemniczy składnik, a już nigdy nie dodasz niczego innego. 

Ciasto na pączki wlewane na patelnię
27.02.2025 06:00 Wymieszaj ciasto i przelej przez łyżkę cedzakową. Ten przepis to hit

Tłusty Czwartek już za chwilę, dlatego warto poznać różnorodne przepisy na przepyszne smakołyki. Książki kucharskie i Internet są przepełnione pomysłami między innymi na pączki czy faworki, które przecież królują tego dnia na w domach, cukierniach i piekarniach. Tym razem chcemy Wam zaproponować przepis na troszkę inne smakołyki, które z pewnością zdobędą waszą sympatię.

ryż
23.02.2025 19:21 Wystarczy ryż i soczyste owoce. Przepis na ten deser przywiozłam z wakacji

Znudziły ci się już tradycyjne desery i masz ochotę na odrobinę świeżości w swojej kuchni? Koniecznie przygotuj danie, które zachwyci całą rodzinę. Przepis przywiozłam z wakacji. Ten deser mogłabym jeść codziennie. 

mleko
20.02.2025 14:39 Już wiadomo, czy picie mleka prosto od krowy jest zdrowe. Dietetyczka nie gryzła się w język

Mleko wypite prosto od krowy to dla wielu wspomnienie i smak beztroskiego dzieciństwa na wsi. Czy ten nawyk można praktykować również i dzisiaj? Eksperci nie mają co do tego żadnych wątpliwości i stawiają sprawę jasno. 

Maślanka w małym naczyniu
18.02.2025 21:00 Wsyp do maślanki i pij na czczo. Wzmocnisz stawy i obniżysz cholesterol

Maślanka jest wspaniałym dodatkiem do koktajli, które najlepiej spożywa się w lato, kiedy temperatura jest wysoka. Wato jednak również wprowadzić ten napój do naszej codziennej diety. Szczególnie jest on dobry dla osób po pięćdziesiątym roku życia. Z dodatkiem aromatycznej przyprawy to prawdziwa rozkosz dla naszego zdrowia. 

zupa maślankowa
18.02.2025 12:16 Kiedyś biła rekordy popularności, dziś jest zapomniana. Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż żurek

Oto sposób na nieco oszukany żurek. Zamiast z kiszonej mąki, kwaśny smak pochodzi z przetworów mlecznych. Jest szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ta zupa bez wątpienia zasługuje na przypomnienie.

racuchy z cukrem pudrem
09.02.2025 11:13 Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik

Z owocami czy bez, racuchy to doskonała przekąska i idealne śniadanie. Zazwyczaj przygotowujemy ciasto na nie z dodatkiem mleka. Jednak mistrzostwo osiągają dopiero po modyfikacjach.

deser z mleka zagęszczonego
04.02.2025 08:53 Wsyp kakao do mleka skondensowanego i wymieszaj. To deser na medal

Oto przepis na jeden z najprostszych deserów, jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy w rondelku połączyć dwa składniki, a potem dać im zastygnąć. Efektem jest ciągutka, podobna do krówek, ale o nieco głębszym, nieoczywistym smaku.

Ser żółty w trójkątnych kawałkach
01.02.2025 17:46 W tym serze wykryto groźne bakterie. Sklep apeluje do klientów o pilny zwrot

Znana w Polsce sieć sklepów poinformowała, że ze sprzedaży został wycofany jeden z serów. Jest to spowodowane wykryciem w nim groźnych bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Przedstawiciele firmy apelują do wszystkich, którzy dokonali zakupu tego produktu o pilny zwrot. Pod żadnym pozorem nie można spożywać zakażonego sera.

mleko z olejem
29.01.2025 16:27 Wlewam olej do mleka i włączam blender. Nie uwierzysz, co z tego wychodzi

Mieszanie mleka z olejem? Trudno uwierzyć, ale z tego połączenia wychodzi cos naprawdę pysznego. Wystarczy dorzucić jeszcze kilka przypraw i pyszny efekt murowany. Ten przepis przyda si e w każdej kuchni.

Tomasz Siemoniak i masło
29.01.2025 15:17 Polskie masło z rezerw mogło zostać sprzedane Czechom. Słowa ministra zaskakują

Historia masła z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych nie ma końca. Pod koniec 2024 roku rząd udostępnił rezerwy, aby zapobiec podwyżkom cen masła na początku 2025 roku. Z najnowszych doniesień wynika jednak, że masło przeznaczone dla Polaków miało trafić do Czech. Głos w tej sprawie zabrał Minister Spraw Wewnętrznych. 

kotlety mielone przed smażeniem
27.01.2025 21:01 Wlej do masy na kotlety mielone. Wyjdą soczyste jak nigdy

Nie każdy zdecydowałby się na udoskonalanie kotletów mielonych. W końcu po co poprawiać coś, co już jest doskonałe? Warto jednak dodać do masy odrobinę produktu, który z pewnością masz w swojej kuchni. Mielone będą soczyste jak nigdy.

złote mleko
25.01.2025 16:05 Wsyp do mleka i wymieszaj. Nic tak nie wzmacnia organizmu zimą

Złote mleko to napój na bazie zwykłego lub roślinnego mleka z kilkoma przyprawami. Nadają mu one nie tylko złocisty kolor, lecz także metaforycznie złote właściwości. Mało jest równie ciekawych tradycyjnych sposobów na odporność organizmu.

Wózek sklepowy z zakupami
16.01.2025 07:00 Uwielbiany produkt wycofany ze sprzedaży. Nie kupisz go już w żadnym sklepie

Idąc do sklepu, zazwyczaj chcemy kupić produkty, na które po prostu mamy ochotę. Czasami jednak zdarza się tak, że w dyskoncie go po prostu nie ma. Tak jest niestety z masłem orzechowym, które już kilka lat temu zostało wycofane ze sprzedaży. Powód jest zaskakujący.

Gulasz na patelni
15.01.2025 17:23 Przestań zagęszczać gulasz mąką. Ten sposób jest 100 razy lepszy

Gulasz to danie, które z pewnością na polskich stołach pojawia się bardzo często, szczególnie na obiad. Przygotowanie takiego dania wymaga na pewno poświęcenia dużej ilości czasu, ale kiedy uzyskamy już efekt końcowy, zrozumiemy, że było warto. Przede wszystkim wiele osób zagęszcza gulasz mąką, nie wiedząc, że istnieje na to inny sposób. Taką metodę zaproponowała blogerka kulinarna Anna Zyśk.

mleko w garnku
12.01.2025 06:00 Zagotuj mleko w garnku i wsyp łyżeczkę papryki. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Najlepsze przepisy to te najprostsze. Wiele osób nawet nie wyobraża sobie, co może przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poniżej znajdziesz idealny przekład takiej właśnie receptury. Wystarczy pełnotłuste mleko i kilka prostych dodatków.

jogurt
03.01.2025 19:28 Dodaję do jogurtu, a waga leci w dół. Obniża też cholesterol i cukier

Jest wiele mniej lub bardziej wymyślnych diet. Większość tych dobrych zawiera jedną prostą zasadę. Chodzi o małe przekąski na mniejszy apetyt, takie jak jogurt ze zdrowymi dodatkami.

domowy ser
03.01.2025 08:08 Wystarczy jogurt i sól. Ten przysmak będzie hitem w twoim domu

Mało jest prostszych czynności w kuchni niż zrobienie sera białego. Przepis, który znamy z notesików naszych babć, nie należy może do najprostszych. Jednak labneh, ser przygotowywany z jogurtu, to dzieło jednej prostej czynności: solenia.