Smakosze.pl Przepisy Przepis na proste ciasto marchewkowe
canva/margouillatphotos

Przepis na proste ciasto marchewkowe

12 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto marchewkowe jest ciastem, po które chętnie sięgam jesienią. Ciasto ma mocno korzenny smak, a marchewka, jabłko i orzechy doskonale go uzupełniają. Ciasto marchewkowe przygotowuję z delikatną masą serową, którą przekładam i polewam gotowy placek. Sprawdź przepis na proste ciasto marchewkowe, które z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.

Ciasto marchewkowe jest świetnym deserem na chłodne, jesienne dni. Mocno korzenny smak cynamonu, imbiru doskonale wręcz łączy się z orzechami, musem jabłkowym i marchewką. Placek ma intensywny kolor, smak i aromat, przełamany jest natomiast niezwykle delikatną masą serową, która dodaje mu lekkości i doskonale łączy się z plackiem.

Ciasto możesz udekorować orzechami włoskimi lub posypać cukrem pudrem. Możesz również zetrzeć na górę czekoladę gorzką, która również komponuje się świetnie z tym wyjątkowym ciastem.

Jeśli lubisz desery z intensywną, korzenną nutą, koniecznie przygotuj szarlotkę z cynamonem i przyprawą korzenną. Doskonale smakuje podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i aromatyczną kawą.

Przepis na proste ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm:

  • 300 g startej marchewki - 3 szklanki

  • 250 g mąki tortowej

  • 4 jajka

  • 180 ml oleju roślinnego

  • 100 g musu jabłkowego

  • 200 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • saszetka cukru wanilinowego

  • łyżeczka cynamonu,

  • pół łyżeczki soli i imbiru

  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę:

  • 125 g serka kremowego

  • 80 g cukru pudru

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Jak przygotować proste ciasto marchewkowe?

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz nadmiar wody. Do miski wsyp mąkę, przyprawy korzenne, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj je do mąki, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę, orzechy, mus jabłkowy i mieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 30-35 minut, wyjmij z piekarnika i ostudź.

Przygotuj polewę: dokładnie zmiksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz delikatny, puszysty krem. Serkiem możesz polać całe ciasto lub przekroić je na pół, przełożyć masą serową, resztę wyłożyć na wierzch. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy