Przepis na sernik smażony
Sernik smażony jest świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Kruche ciasto przekładane gotowaną masą serową i jabłkami to ciasto, którego musisz spróbować. Sernik oblany jest domową polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyśmienity sernik smażony.
Sernik smażony to ciasto warstwowe, a przełamanie smaku sera, jabłek i czekolady sprawi, że pokochają go wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto po przełożeniu jest wysokie i bardzo ładnie się prezentuje, dlatego też jest jednym z moich ulubionych ciast pieczonych na większe uroczystości, czy spotkania w najbliższych gronie.
Masę serową łatwo przypalić, dlatego tez gotuj ją na wolnym ogniu i stale mieszaj. Przypalony ser zmieni smak i ciasto nie będzie już smaczne. Do masy jabłkowej wykorzystaj kwaśne, twarde jabłka, aby przełamać słodki smak ciasta, sera i czekolady. Jeśli masz słodką odmianę, zmniejsz ilość cukru, aby nie przesłodzić jabłek.
Masa serowa świetnie łączy się również z makiem- tu poznasz łatwy przepis na ciasto serowo-makowe, idealne do kawy i na większe okazje.
Przepis na sernik smażony
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 22x25 cm):
-
3 szklanki mąki pszennej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
jajko
-
szklanka cukru pudru
-
2 kostki masła
Składniki na masę serową:
-
500 g twarogu
-
kostka masła
-
pół szklanki cukru pudru
-
opakowanie budyniu śmietankowego
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
3 jajka
Składniki na masę jabłkową:
-
1 kg jabłek
-
szklanka cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
opakowanie galaretki cytrynowej
Składniki na polewę czekoladową:
-
tabliczka gorzkiej czekolady
-
2 łyżki mleka
Jak przygotować sernik smażony?
Wszystkie składniki na kruche ciasto przesyp na stolnicę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na trzy części i wstaw do lodówki na godzinę. Każdy kawałek rozwałkuj, nakłuj delikatnie widelcem i wyłóż kolejno na blachę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i picz 20 minut, odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj masę serową: masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj po jednym jajku i po łyżce sera, tak przygotowaną masę przełóż do garnka i mieszając doprowadź do zagotowania, dodaj budyń i mieszaj, aż dobrze połączy się z resztą, odstaw do przestudzenia.
Przygotuj masę jabłkową: zetrzyj jabłka na tarce z dużymi oczkami, odciśnij z soku i podsmaż z cukrem i cukrem wanilinowym na patelni, następnie dodaj suchą galaretkę i energicznie mieszaj, aby rozpuściła się w gorących jabłkach.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj i odstaw, aby gęsta polewa delikatnie przestygła.
Na jeden blat ciasta wyłóż pół masy serowej, przykryj drugim blatem, wyłóż jabłka, przykryj trzecim blatem, wyłóż resztę masy serowej i polej polewą czekoladową.