Łatwy przepis na ciasto serowo-makowe
Ciasto serowo-makowe, czyli seromakowiec to doskonały wypiek święta i ważne uroczystości. Charakterystyczny, intensywny smak masy makowej idealnie komponuje się z delikatną, puszystą masą serową i kruchym spodem. W moim domu ciasto serowo-makowe jest podstawowym wypiekiem na Boże Narodzenie, ale często przygotowuję je również w zwykły weekend, ponieważ doskonale komponuje się z aromatyczną, mocną kawą.
Ciasto serowo-makowe możesz przygotować warstwami, tak, jak w przepisie. Możesz również połączyć obie masy w tortownicy, aby uzyskać ciekawe wzory z maku i sera. Do dekoracji wykorzystaj pokruszone orzechy laskowe i włoskie, wiórki czekolady lub przygotuj polewę czekoladową. Każdy rodzaj dekoracji doskonale łączy się z tym delikatnym, wyjątkowym ciastem.
Do przygotowania masy makowej wykorzystałam gotowy mak w puszcze. Możesz również samodzielnie go przygotować, zalewając surowy mak wrzątkiem, następnie zmielić i dodaj miód, żurawinę i ulubione bakalie.
Ciasto serowo-makowe jest doskonałe na święta. Jeśli szukasz przepisu na równie pyszne, tradycyjne ciasto - tu znajdziesz przepis na makowiec zawijany z orzechami i żurawiną.
Przepis na ciasto serowo-makowe
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Spód:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
120 g masła w temperaturze pokojowej
Masa makowa:
650 g masy makowej
4 jajka
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera do sernika
4 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru pudru
2 saszetki cukru wanilinowego
Jak przygotować ciasto serowo-makowe?
Do większej miski wsyp mąkę, cukier i posiekane masło, rozrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, dokładnie rozprowadź i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C, wstaw blachę i piecz 15 minut.
Przygotuj masę makową: białka oddziel od żółtek. Do białej dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z masą serową, następnie dodaj pianę i delikatnie połącz łyżką. Gotową masę wyłóż na upieczony spód ciasta.
Przygotuj masę serową: ser ubij mikserem z cukrem pudrem, mąką i cukrem wanilinowym. Dodaj kolejno po jajku, za każdym razem krótko mieszając. Masę przełóż do tortownicy.
Formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 60 minut. Drzwi piekarnika uchyl delikatnie po 30 minutach, po kolejnych 30 możesz już wyjąć ciasto. Jeśli wyjmiesz ciasto od razu po upieczeniu, sernik opadnie.