Smakosze.pl Przepisy Przepis na sos żurawinowy do mięsa
canva/oksanashyriaievaphotos

Przepis na sos żurawinowy do mięsa

18 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos żurawinowy jest bardzo aromatycznym sosem, który wzbogaci smak każdego pieczonego mięsa i wędlin. Jest słodki, z wyczuwalną kwaśną nutą owoców. Sos żurawinowy możesz przygotować na kilka sposobów. Poznaj przepis na sos żurawinowy do mięsa z cynamonem i sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą.

Sos żurawinowy to podstawowy dodatek do mięsa w okresie świątecznym. Karkówka i soczysty, pieczony schab doskonale wręcz komponują się z sosem żurawinowym z dodatkiem cynamonu. Sos nadaje im świątecznej, korzennej nuty i wyjątkowego aromatu. Sos żurawinowy z pomarańczą natomiast pasuje idealnie do drobiu i wędlin. Jest słodko-kwaśny z wyraźną, pomarańczową nutą.

Sos żurawinowy do mięsa stanowi jego doskonałe wykończenie i podkreśla smak. Pasuje zarówno do pieczonych potraw, jak i zimnej płyty, do wędlin i pasztetu. Sos jest na tyle uniwersalny, że możesz dodać do niego również rodzynki, porzeczki, gałkę muszkatołową. Wszystko zależy od tego, jaki sos chcesz uzyskać. Sos żurawinowy, niezależnie od składników, będzie doskonale komponował się z mięsem.

Sos żurawinowy możesz podać od razu po przestudzeniu lub zmiksować go na gładką masę.

Przepis na sos żurawinowy do mięsa

Składniki na sos żurawinowy z cynamonem:

  • 400 g suszonej żurawiny

  • 200 g cukru

  • 250 ml wody

  • szczypta cynamonu

  • łyżka soku z cytryny

Składniki na sos żurawinowy z pomarańczą:

  • 400 g suszonej żurawiny

  • 200 g cukru

  • 250 ml soku pomarańczowego

  • mały kawałek skórki z pomarańczy

Jak przygotować sos żurawinowy do mięsa z cynamonem?

Suszoną żurawinę namocz w wodzie najlepiej na 2-3 godziny. Owoce włóż do mniejszego garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj cukier, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw cynamonem i odstaw do przestygnięcia.

Jak przygotować sos żurawinowy do mięsa z pomarańczą?

Suszoną żurawinę namocz w wodzie na 2-3 godziny. Gotuj na małym ogniu z sokiem pomarańczowym i startą skórką z pomarańczy. Dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia kryształków i odparowania soku. Odstaw do przestygnięcia.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy