Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysty schab pieczony w rękawie, przepis na szybki i elegancki obiad
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:51

Soczysty schab pieczony w rękawie, przepis na szybki i elegancki obiad

Schab pieczony w rękawie
Canva.com

Schab przygotowany według tej metody pieczenia może być podawany na ciepło do obiadu oraz na zimno, jako dodatek do kanapki. W obiadowej wersji warto wykorzystać sos, który powstanie podczas pieczenia – jest bardzo esencjonalny i przepełniony smakiem mięsa, więc można go delikatnie zredukować i zagęścić, tak aby zyskał miano pełno wymiarowego sosu. Tak uszykowane mięso sprawdzi się świetnie z ziemniakami puree lub ćwiartkami pieczonymi w piekarniku.

Pieczenie w rękawie – samo zdrowie

Zacznijmy od tego, że jedzenie pieczone w rękawie jest zdecydowanie zdrowsze, smaczniejsze i mniej kaloryczne, od tego, przygotowywanego w tradycyjny sposób. Dzięki znikomej zawartości tłuszczu, takie potrawy są idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię oraz prowadzący zdrowy tryb życia. Zyskuje na tym również smak potrawy, ponieważ cały aromat jest zamknięty w worku i nie ucieka z dania – wszystkie walory smakowe zostają w mięsie.

Jednak co kryje się pod tajemniczą nazwą „rękaw do pieczenia”? Otóż nie jest to nic innego jak foliowy worek przystosowany do wysokich temperatur, w którym zapiekamy nasze ulubione produkty. Istnieje parę rodzajów takich torebek – do mięs, do ryb oraz do warzyw. W rzeczywistości nic się nie stanie, jeśli użyjesz foli do ryb i upieczesz w niej mięso lub warzywa. Korzyści takiego sposobu gotowania są aż trzy:

po pierwsze zdrowsze jedzenie, przygotowane bez zbędnej ilości szkodliwego i tuczącego oleju. Nie musisz używać dodatkowej porcji tłuszczu, aby wysmarować brytfannę,po drugie potrawy są dużo smaczniejsze i aromatyczne. Mięso i ryby staja się niebywale delikatne, gdyż cały proces obróbki termicznej plasuje się między gotowaniem na parze a pieczeniem. Cały smak potrawy zostaje w jej środku,po trzecie... znacznie mniej sprzątania! Jest to mocny argument, z którym ciężko oponować. Nie znamy osoby, która lubi szorować blachy i brytfanny po pieczeniach. Często nawet zmywarka nie potrafi sprostać temu wyzwaniu. Użycie worka praktycznie zupełnie eliminuje ten nieprzyjemny moment, gdyż wystarczy tylko ostrożnie zebrać folię i wyrzucić do kosza.

Wybierając odpowiedni rękaw do pieczenia koniecznie zwróć uwagę na to czy jest on podzielony fabrycznie na takie same części czy może ma formę jednego, długiego rękawa, którego przycinasz według własnych potrzeb. Ważne jest też, aby wybrać taki, którego temperatura pieczenia jest wysoka – na rynku dostępne są modele nadające się nawet do pieczenia w 250 stopniach. Niektóre opakowania zawierają od razu specjalne klipsy, dzięki którym możesz łatwo i skutecznie zabezpieczyć worek, a taki sposób, aby nie uciekało z niego powietrze. Podczas pieczenia rękaw puchnie i przypomina napompowany balon, jednak nie pęknie. To para wodna i gorące powietrze sprawiają, że zwiększa on swoją objętość.

Schab pieczony w rękawie – przepis

Do przygotowania tego dania będą potrzebne następujące składniki:

1 kg schabu bez kościsłodka paprykaostra paprykaczosnek granulowanymajeranek2 liście laurowe3 ząbki czosnku1 cebulasól, pieprz

Zacznij od zamarynowania mięsa – posmaruj dokładnie schab przyprawami. Postaraj się, aby z każdej strony był on obtoczony przez paprykę, czosnek i majeranek. Dopraw solą oraz pieprzem. Liście laurowe zgnieć w dłoni i również dodaj do marynaty. Im dłużej potrzymasz je w przyprawach tym lepiej. Powinno spędzić w marynacie minimum dwie godziny, jednak najlepiej jeśli posiedzi w lodówce nawet całą noc. W następnym etapie obierz cebulę i pokrój ją w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.

Mięso zapakuj do rękawa oraz dodaj do niego pokrojoną cebule wraz z czosnkiem. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę masła. Dokładnie zwiąż worek z dwóch stron specjalnymi klipsami bądź ręcznie. Wykałaczką zrób 3-4 otwory w folii. Piecz mięso przez około godzinę, a następnie pozostaw go w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, aby mięso dokładnie się upiekło. Podawaj na gorąco z sosem własnym do obiadu lub na zimo jako wędlina do kanapek.