Przepis na szybkie i aromatyczne muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe
Te łatwe babeczki piernikowe są bardzo aromatyczne, doskonale wilgotne i lekko słodkie. Świetnie o każdej porze roku, ale szczególnie polecam ich przygotowanie w okresie świątecznym!
Muffinki piernikowe są jednym słowem... pyszne! Bardzo aromatyczne, dzięki przyprawom korzennym - cynamonowi, goździkom, imbirowi, gałce muszkatołowej, cudownie wilgotne, lekko słodkie i nie trzeba nawet wyciągać do ich przygotowania miksera. A ponieważ są wykonane z dość powszechnie przedmiotów (nawet w kuchennych szafkach), prawdopodobnie każdy może je upiec w krótkim czasie z rzeczy, które już masz pod ręką.
Te muffiny najlepiej smakują prosto z pieca. Ale po kilku dniach nadal są wyśmienite. Możesz je trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej - zapach przypraw jest szczególnie intensywny, gdy są ciepłe.
Muffinki piernikowe z tego przepisu mają piękne, spękane wierzchy, mocny, przyprawowy smak i są wykończone aksamitną polewą cytrynową. Połączenie imbiru i cytryny jest niedoceniane a działa tak dobrze w tych świątecznych babeczkach!
Pikantny i słodki piernik w połączeniu z jasną i świeżą polewą cytrynową tworzą niezrównaną parę, a jeśli nie znasz tego połączenia, czeka Cię dziś prawdziwa uczta.
Co jeszcze sprawia, że te muffinki piernikowe są tak wyjątkowe?
Same muffinki nie są przesadnie słodkie, więc idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę, a nawet lekką kolację. Na całe ciasto potrzebujemy 1/2 szklanki brązowego cukru plus 3/4 szklanki melasy. Melasa nie jest tak słodka jak zwykły cukier, więc nie spodziewaj się mdłej słodkości.
Jeśli masz, użyj ciemnobrązowego cukru. Ma więcej smaku melasy niż jasnobrązowy cukier. Nie rób jednak specjalnej wycieczki do sklepu, jeśli go nie masz. Zwykły brązowy cukier jest w tym przepisie całkowicie w porządku.
Potrzebujesz przekąski podczas pieczenia świątecznych ciasteczek, otwierania prezentów lub popijania kawy ze znajomymi? Te wesołe muffinki piernikowe pasują dosłownie na każdą okazję.
Lukier cytrynowy do muffinków piernikowych
Słodka i kwaśna zarazem polewa cytrynowa doskonale komponuje się z głęboką, ciemną, pikantną muffinką pod spodem.
Aby przygotować lukier cytrynowy będziesz potrzebować cukru pudru, odrobiny mleka i soku z cytryny. Możesz kontrolować smak lukru i jego gęstość - użyj więcej / mniej soku z cytryny, więcej / mniej cukru i więcej / mniej mleka. Jeśli jednak nie przekonuje Cię połączenie cytryny i imbiru, użyj zamiast tego lukru waniliowego.
Przepis na muffinki piernikowe z polewą cytrynową
Składniki:
115g niesolonego masła
234g ciemnej melasy
335 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki (100 g) jasnobrązowego lub ciemnobrązowego cukru
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki (120 g) naturalnego jogurtu lub śmietany w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki (120 ml) mleka w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: gruby cukier do posypania
Składniki na lukier cytrynowy:
120 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mleka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Obficie posmaruj formę na muffinki masłem albo wyłóż podkładkami na muffinki. Odłóż formę na bok.
Pokrój masło na mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozpuściło.
W dużej misce nadającej się do kuchenek mikrofalowych podgrzej masło i melasę razem w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę. Mieszaj do dokładnego wymieszania. Odstaw do ostygnięcia,
Wymieszaj razem suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i goździki, gałkę muszkatołową.
Do mieszanki melasy z masłem wsyp brązowy cukier, wbij jajko, dodaj jogurt i mleko.
Mieszaj, aż wszystkie mokre składniki się połączą.
Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż połączą się. Nie mieszaj nadmiernie.
Podziel ciasto na przygotowaną blachę do muffinek, napełniając aż do samej góry. W razie potrzeby posyp grubym cukrem (jako dodatek chrupki!).
Piecz w temperaturze 220 ° C przez 5 minut, a następnie, trzymając babeczki w piekarniku, zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 ° C i kontynuuj pieczenie przez 15-16 minut, aż wierzchy będą pęknięte, a wnętrza babeczek upieczone. Do testu użyj wykałaczki lub drewnianego patyczka do szaszłyków ( po wbiciu i wyjęciu powinien wyjść suchy, ez resztek ciasta).
Pozostaw do ostygnięcia na 5-10 minut w formie przed polaniem lukrem i podawaniem.
Przygotuj polewę: Gdy babeczki ostygną, przygotuj polewę cytrynową, mieszając wszystkie składniki (cukier puder, sok z cytryny i mleko) w średniej misce. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej mleka, aby rozrzedzić płyn.
Polej lukrem ciepłe babeczki. Lukier stężeje, więc babeczki świetnie nadają się do przechowywania i transportu.
Podawaj!
undefined
Przechowywanie muffinków piernikowych: babeczki piernikowe przykryj i przechowuj w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce przez 1 tydzień. Babeczki można mrozić do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub na blacie.
undefined