Smakosze.pl Przepisy Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu
canva/CCat82

Przepis na wiekowy pasztet powala, teraz już się tak nie robi. Prababcia Lidjia spisała go ponad 100 lat temu

11 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie wiekowy przepis na pasztet prababci Lidji, który ma prawdziwie historyczny smak. Receptura na niego była przekazywana z pokolenia na pokolenie i do dziś cieszy się dużym uznaniem. Przygotowany według niej pasztet jest wilgotny i pełen smaku.

Domowe pasztety królują u nas na święta, zwłaszcza wielkanocne. Przygotowujemy je dość rzadko, bo nie mamy na to czasu. Jednak taki własnoręcznie zrobiony pasztet to prawdziwy rarytas.

A pasztet zrobiony według wiekowego przepisu z pewnością powali was na kolana. Dziś przecież, już tak się nie robi. Tym bardziej przetestujcie recepturę prababci Lidji i zachwyćcie się smakiem pasztetu z dawnych lat.

Stuletni przepis na pasztet

Składniki:

  • 40 dag wątróbki wieprzowej

  • łyżka mąki

  • olej do smażenia

  • 2 cebule

  • 1 ćwiartka kurczaka

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 50 dag boczku wieprzowego

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 nieduży seler

  • 2 jajka

  • majeranek

  • papryka słodka i ostra

  • pieprz ziołowy

  • pieprz, sól

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu prababci Lidji

Wątróbkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Oprósz mąką, obsmaż na rozgrzanym oleju, zdejmij z patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień ją na oleju.

Mięso z kurczaka, wieprzowinę i boczek opłucz, włóż do garnka. Dodaj obrane warzywa, zalej całość 2 l zimnej wody. Gotuj ok. 2,5 godziny.

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, wywar zachowaj. Z mięsa usuń kości i chrząstki. Mięso, warzywa oraz wątróbkę i cebulę przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa.

Rozdrobnioną masę wymieszaj z 2 żółtkami i 2 chochlami wywaru. Dopraw do smaku majerankiem, papryką, pieprzem ziołowym, czarnym i solą.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do mięsnej masy, delikatnie wymieszaj. Formę na pasztet wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę.

Pasztet piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest dopieczony.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z królika , a także na pasztet jajeczny .

pasztet
canva/danieldiaconu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy