Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.05.2022 17:22

Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja

pasztet
canva/egiss, Getty Images

Dziś proponujemy wam najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Ma idealny smak i konsystencję. Jest niezmiernie delikatny i soczysty za sprawą użytego mięsa. Możecie go podać jako zimną przystawkę na rodzinnym przyjęciu. Będzie też doskonały na kanapki.

Pasztet pieczemy zwykle na święta. Jednak można go też upiec na różne uroczystości, a także zupełnie bez okazji. Taki domowej roboty jest niezwykle smaczny. Doskonale sprawdza się jako zimna przystawka. Świetnie będzie też smakował na chlebie, np. z kiszonym lub małosolnym ogórkiem.

Tradycyjny pasztet piecze się z mięsa. Często jest to wieprzowina, która ze względu na sporą zawartość tłuszczu, nadaje potrawie soczystości. Smaczny i wyrazisty w smaku jest też pasztet z dodatkiem dziczyzny. O wiele delikatniejsze w smaku i konsystencji są pasztety cielęce, drobiowe czy z królika. Dziś właśnie przygotujemy ten ostatni.

Przepis na delikatny pasztet z królika

Składniki:

  • 80 dag mięsa z królika

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 cebula

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 25 dag wątróbki drobiowej

  • olej

  • 4 jajka

  • ok. 7 łyżek tłuszczu z gęsi lub masła

  • gałka muszkatołowa

  • mielony imbir

  • sól, pieprz

  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu z królika

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, por, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu 2 godziny.

Mięso wyjmij z wywaru, przestudź, oczyść z kości. Kajzerkę namocz w wywarze z mięsa. Dokładnie odciśnij.

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz, obsmaż na oleju. Podlej wywarem z mięsa, duś 5 minut na niedużym ogniu. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do otrzymanej masy dodaj tłuszcz, gałkę, imbir, sól, pieprz, jajka i 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Dokładnie wyrób masę.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę, wyrównaj wierzch. Na pasztecie połóż kilka plasterków masła.

Formę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Na dolną półkę wstaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Pasztet piecz ok. 50 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z indyczej wątróbki, a także na pasztet z włoszczyzny i mięsa po rosole.

kanapki z pasztetem
kanapki z pasztetem

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: sprawdzonakuchnia