Smakosze.pl
pasztet

canva/egiss, Getty Images

Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś proponujemy wam najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Ma idealny smak i konsystencję. Jest niezmiernie delikatny i soczysty za sprawą użytego mięsa. Możecie go podać jako zimną przystawkę na rodzinnym przyjęciu. Będzie też doskonały na kanapki.

Pasztet pieczemy zwykle na święta. Jednak można go też upiec na różne uroczystości, a także zupełnie bez okazji. Taki domowej roboty jest niezwykle smaczny. Doskonale sprawdza się jako zimna przystawka. Świetnie będzie też smakował na chlebie, np. z kiszonym lub małosolnym ogórkiem.

Katarzyna Bosacka, lody

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy

CZYTAJ DALEJ

Tradycyjny pasztet piecze się z mięsa. Często jest to wieprzowina, która ze względu na sporą zawartość tłuszczu, nadaje potrawie soczystości. Smaczny i wyrazisty w smaku jest też pasztet z dodatkiem dziczyzny. O wiele delikatniejsze w smaku i konsystencji są pasztety cielęce, drobiowe czy z królika. Dziś właśnie przygotujemy ten ostatni.

Przepis na delikatny pasztet z królika

Składniki:

  • 80 dag mięsa z królika

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 cebula

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 25 dag wątróbki drobiowej

  • olej

  • 4 jajka

  • ok. 7 łyżek tłuszczu z gęsi lub masła

  • gałka muszkatołowa

  • mielony imbir

  • sól, pieprz

  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu z królika

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, por, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu 2 godziny.

Mięso wyjmij z wywaru, przestudź, oczyść z kości. Kajzerkę namocz w wywarze z mięsa. Dokładnie odciśnij.

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz, obsmaż na oleju. Podlej wywarem z mięsa, duś 5 minut na niedużym ogniu. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do otrzymanej masy dodaj tłuszcz, gałkę, imbir, sól, pieprz, jajka i 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa. Dokładnie wyrób masę.

Keksówkę wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę, wyrównaj wierzch. Na pasztecie połóż kilka plasterków masła.

Formę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Na dolną półkę wstaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Pasztet piecz ok. 50 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pasztet z indyczej wątróbki, a także na pasztet z włoszczyzny i mięsa po rosole.

kanapki z pasztetem

kanapki z pasztetem

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: sprawdzonakuchnia

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >