Smakosze.pl Przepisy Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane z brokułami
canva/iko636

Przepis na wyborne kotlety ziemniaczane z brokułami

11 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Kotlety ziemniaczane to tanie i nieskomplikowane danie, które warto dołączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno małym, jak i nieco starszym smakoszom. Ich smak podkręci dodatek brokułów. Dlaczego warto jeść to warzywo?

Korzyści z jedzenia brokułów

Brokuły zdecydowanie powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Powód? To warzywo może dostarczyć naszemu organizmowi bardzo wielu cennych składników odżywczych i pozytywnie wpłynąć na pracę wielu naszych narządów.

Warzywo jest bogatym źródłem potasu, który doprowadza do spadku ciśnienia we krwi. Przyśpiesza ono także proces wydalenia z organizmu szkodliwego sodu. Brokuły mają również niski indeks glikemiczny , dlatego z powodzeniem mogą je jeść osoby borykające się z cukrzycą.

Nic dziwnego, że warto przemycać je w swojej codziennej diecie. Z powodzeniem dodamy je do wszelkich makaronów, sałatek i surówek. Możemy je również połączyć z klasycznymi kotletami ziemniaczanymi . Taki miks z pewnością zrobi wrażenie na naszych domownikach. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowe kotlety z niespodzianką.

Przepis na kotlety ziemniaczane z dodatkiem brokułów

Składniki:

  • 6 ziemniaków

  • 1 brokuł

  • jajko

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g startego żółtego sera

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta chilli

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oleju

  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki utłucz na puree . Umyj brokuła i ugotuj do miękkości, a następnie bardzo drobno go posiekaj. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, wyciśnij przez praskę czosnek i zeszklij na patelni.

Przełóż do miski ziemniaczane puree i brokuła. Połącz masę z jajkiem oraz podsmażoną cebulką wraz z czosnkiem, łyżeczką posiekanej natki pietruszki i startym żółtym serem.

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy