Smakosze.pl Przepisy Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem - klasyka w najlepszym wydaniu
canva/trutenka

Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem - klasyka w najlepszym wydaniu

11 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żurek z kiełbasą i jajkiem jest prostą, aromatyczną zupą gotowaną na zakwasie z dodatkiem suszonego majeranku i włoszczyzny. Żurek jest tradycyjną, polską, kwaśną zupą, podawaną głównie na Wielkanoc, jednak zdecydowanie powinniśmy jeść ją częściej. Poznaj prosty przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem.

Podstawą doskonałego w smaku żurku jest zakwas żytni. Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej, wytwarzane są dodatkowo bakterie oraz drożdże. zakwas to również niezbędny dodatek do wypiekania chleba, bez niego pieczywo nie urośnie.

Zakwas kupisz w każdym markecie i mniejszym, osiedlowym sklepie i jest to dobra opcja, jeśli akurat złapie Cię ochota na domowy żurek. Jeśli natomiast masz zamiar ugotować zupę na konkretną okazję lub w konkretny dzień, przygotuj zakwas samodzielnie, a żurek będzie najlepszy pod słońcem - tu poznasz przepis na idealny zakwas na żurek .

Do żurku zawsze dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszony majeranek, zioła są absolutną konieczność, żeby ugotować najlepszą zupę. Żurek ugotuj z ziemniakami lub czysty i podaj go z kromką świeżego pieczywa. Żurek bardzo ładnie wygląda i smakuje podany w specjalnym chlebku do żurku, kupisz go w każdej piekarni.

Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską i wyśmienitą zupę- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować perfekcyjny kapuśniak , cały garnek zniknie w jeden dzień.

Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem

Składniki:

  • 3 kiełbasy

  • 500 ml zakwasu na żurek

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • cebula

  • 2 mniejsze marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • jajka ugotowane na twardo

  • sól, pieprz

Jak zrobić żurek z kiełbasą i jajkiem?

Kiełbasy pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj całą cebulę, marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut na wolnym ogniu.

Suszony majeranek

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk Gdy powstanie już aromatyczny wywar, a włoszczyzna będzie miękka, wlej zakwas na żurek, dodaj majeranek i gotuj jeszcze 20 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem, podaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy