Zakwas na żurek
Canva.com / Dar1930

Jak zrobić idealny zakwas na żurek?

Smakowity żurek niejednokrotnie wywoływał u nas autentyczny zachwyt. Sekret tkwi w idealnym zakwasie. Okazuje się, że jego przygotowanie jest banalnie proste. Warto wzbogacić go o nieoczywisty składnik. Mało kto o tym wie.

Nie da się ukryć, że żurek jest pozycją, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Każdy przyrządza go w odrobinę inny sposób. Jeden składnik jest obowiązkowy. Mianowicie zakwas, dzięki któremu zupa wyróżnia się charakterystycznym smakiem.

Niecodzienny dodatek do zakwasu

Żurek wiele razy gościł na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od samej Magdy Gessler. Niezależnie od tego, z jakiej receptury korzystamy, dobry żurek wymaga użycia zakwasu.

Zakwas na żurek nadaje zupie wyjątkowych walorów smakowych. Dzięki niemu świąteczny specjał jest nie lada pokusą, której nie sposób się oprzeć. Okazuje się, że zakwas wyjdzie jeszcze lepiej, jeśli dodamy do niego skórkę z chleba razowego.

Przepis na zakwas jest bardzo prosty. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zanim będzie on gotowy potrzeba kilku dni. W przypadku zakwasu pośpiech jest złym sprzymierzeńcem i może doprowadzić do kulinarnego rozczarowania.

Czy zawsze należy wyparzać słoiki przed włożeniem przetworów?Czy zawsze należy wyparzać słoiki przed włożeniem przetworów?Czytaj dalej

Przeważnie zakwas jest idealny po 5 dniach. W związku z tym należy przygotować go z wyprzedzeniem. W przepisie wykorzystamy dobrze znane produkty. Oprócz skórki chleba nic nie powinno wywołać większego zaskoczenia.

  • 750 ml przegotowanej wody
  • 250 g razowej mąki żytniej
  • skórki z kromki chleba razowego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ząbków czosnku

Zakwas na żurek

(Canva.com / Magdalenawd)

Niezawodny przepis na idealny zakwas

Na początku w umytym słoiku umieszczamy mąkę. Zalewamy ją połową wody. Całość starannie mieszamy. Musimy pozbyć się wszelkich grudek. Kiedy już osiągniemy pożądany efekt, dolewamy resztę wody, skórkę chleba i przyprawy

Wszystko ponownie mieszamy, a słoik przykrywamy ściereczką lub gazą. Naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas trzeba mieszać codziennie drewnianą łyżką. Po 5 dniach dodatek do zupy będzie już gotowy.

Zakwas powinien mieć charakterystyczny kwaśny zapach. Można go trzymać w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie. Dzięki niemu nasz wielkanocny żurek wyjdzie perfekcyjnie. Warto poznać inne smakołyki, które powinny pojawić się na świątecznym stole.

Żurek można przygotować również w bezmięsnym wydaniu. W takiej sytuacji mięsa najlepiej zastąpić większą ilością zakwasu i przypraw. Wśród nich powinna się znaleźć między innymi wędzona papryka. Nie zaszkodzi też dodatek podsmażonej roślinnej kiełbasy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł