Przepyszne ciasto bez pieczenia Kinder Bueno
Ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepyszny deser, który smakuje jak uwielbiane batoniki Kinder Bueno. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.
Wyśmienite ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przeważnie tego typu desery są bardzo proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest również tym razem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
Nie da się ukryć, że po solidnym obiedzie, nic nie smakuje tak dobrze, jak fantastyczne ciasto. Niedawno na naszym portalu gościł deser krówkowo-bananowy. Dziś wypróbujemy przepis na ciasto bez pieczenia o smaku Kinder Bueno.
Przepis na ciasto bez pieczenia Kinder Bueno jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego będziemy potrzebować?
Masę budyniowa z orzechami:
1 l mleka
3 saszetki budyniu śmietankowego
200 g miękkiego masła
saszetka cukru wanilinowego
100 g cukru
60 g prażonych orzechów laskowych
Masa mleczno-czekoladowa:
250 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietanki kremówki 36%
120 g mleka w proszku
60 g cukru pudru
Pozostałe składniki:
400 g herbatników
350 g czekoladowego kremu z orzechami laskowymi
30 g prażonych orzechów laskowych
Niezawodny przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia
Na początku przygotowujemy budyń. W tym celu 750 ml mleka umieszczamy w rondlu razem ze 100 g cukru oraz saszetką cukru wanilinowego. Całość podgrzewamy. Pozostałą część mleka przelewamy do osobnego garnka i łączymy ją z budyniem w proszku.
Wszystko mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Masę budyniową przelewamy do wrzącego mleka z cukrem. Od razu rozpoczynamy energiczne mieszanie. Po kilku minutach budyń powinien osiągnąć odpowiednią konsystencję. Odstawiamy go do wystygnięcia.
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na której układamy spód z herbatników. Delikatnie smarujemy je połową kremu czekoladowo-orzechowego. Na nim umieszczamy kolejną porcję herbatników. Spód ciasta wstawiamy do lodówki.
Teraz weźmiemy się za masę czekoladową. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy razem z 50 ml śmietany. Kiedy składniki się połączą, masę odstawiamy do wystygnięcia. Powinna być jednolita.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Po jakimś czasie otrzymamy krem. Następnie serek wzbogacamy o masę czekoladową i mleko w proszku. 350 ml schłodzonej śmietany ubijamy na wysokich obrotach. Dodajemy ją partiami do mieszanki z mascarpone. Powstałą masę wykładamy na herbatniki. Ciasto urozmaicamy kolejną warstwą ciastek i ponownie umieszczamy w lodówce.
Miękkie masło ubijamy mikserem tak, aby stało się jasne i puszyste. Stopniowo wzbogacamy je o ostudzony budyń. Powinniśmy uzyskać puszysty krem. Dodajemy do niego rozdrobnione orzechy laskowe.
Masę budyniową kładziemy na herbatniki. Przykrywamy ją jeszcze jedną warstwą ciastek, które smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Ciasto wstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie nasz deser powinien być już gotowy. Warto również wypróbować przepis na kultowy Śnieżny Puch.
Pexels / min-che chong
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: Ania Gotuje