Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia zachwyci najbliższych

Canva / Madeleine_Steinbach

Przepyszne ciasto bez pieczenia Kinder Bueno

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia można przygotować na wiele sposobów. Tym razem sięgniemy po przepyszny deser, który smakuje jak uwielbiane batoniki Kinder Bueno. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.

Wyśmienite ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przeważnie tego typu desery są bardzo proste w przygotowaniu. Nie inaczej jest również tym razem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie

Nie da się ukryć, że po solidnym obiedzie, nic nie smakuje tak dobrze, jak fantastyczne ciasto. Niedawno na naszym portalu gościł deser krówkowo-bananowy. Dziś wypróbujemy przepis na ciasto bez pieczenia o smaku Kinder Bueno.

Przepis na ciasto bez pieczenia Kinder Bueno jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego będziemy potrzebować?

Masę budyniowa z orzechami:

  • 1 l mleka

  • 3 saszetki budyniu śmietankowego

  • 200 g miękkiego masła

  • saszetka cukru wanilinowego

  • 100 g cukru

  • 60 g prażonych orzechów laskowych

Masa mleczno-czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%

  • 120 g mleka w proszku

  • 60 g cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • 400 g herbatników

  • 350 g czekoladowego kremu z orzechami laskowymi

  • 30 g prażonych orzechów laskowych

Projekt bez tytułu - 2021-08-08T183923.799

Ekspresowy sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia

Na początku przygotowujemy budyń. W tym celu 750 ml mleka umieszczamy w rondlu razem ze 100 g cukru oraz saszetką cukru wanilinowego. Całość podgrzewamy. Pozostałą część mleka przelewamy do osobnego garnka i łączymy ją z budyniem w proszku.

Wszystko mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Masę budyniową przelewamy do wrzącego mleka z cukrem. Od razu rozpoczynamy energiczne mieszanie. Po kilku minutach budyń powinien osiągnąć odpowiednią konsystencję. Odstawiamy go do wystygnięcia.

Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, na której układamy spód z herbatników. Delikatnie smarujemy je połową kremu czekoladowo-orzechowego. Na nim umieszczamy kolejną porcję herbatników. Spód ciasta wstawiamy do lodówki.

Teraz weźmiemy się za masę czekoladową. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy razem z 50 ml śmietany. Kiedy składniki się połączą, masę odstawiamy do wystygnięcia. Powinna być jednolita.

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Po jakimś czasie otrzymamy krem. Następnie serek wzbogacamy o masę czekoladową i mleko w proszku. 350 ml schłodzonej śmietany ubijamy na wysokich obrotach. Dodajemy ją partiami do mieszanki z mascarpone. Powstałą masę wykładamy na herbatniki. Ciasto urozmaicamy kolejną warstwą ciastek i ponownie umieszczamy w lodówce.

Miękkie masło ubijamy mikserem tak, aby stało się jasne i puszyste. Stopniowo wzbogacamy je o ostudzony budyń. Powinniśmy uzyskać puszysty krem. Dodajemy do niego rozdrobnione orzechy laskowe.

Masę budyniową kładziemy na herbatniki. Przykrywamy ją jeszcze jedną warstwą ciastek, które smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Ciasto wstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie nasz deser powinien być już gotowy. Warto również wypróbować przepis na kultowy Śnieżny Puch.

Przepyszne ciasto

Przepyszne ciasto

Pexels / min-che chong

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >