Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia

Kadr z kanału Szefowa Kuchni udostępnionego na portalu Youtube

Przepyszne ciasto Śnieżny Puch nie wymaga pieczenia. Znika z talerzy tak szybko jak topiący się śnieg

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Ciasto bez pieczenia to nie tylko proste, ale również zaskakujące smakiem rozwiązanie na domowy deser. Tak naprawdę nie różni się ono niczym od tego pieczonego, a przy tym jest dla nas o wiele łatwiejsze do przygotowania. W związku ze zbliża

Ciasto bez pieczenia należy do najbardziej preferowanych form przygotowywania deserów. Szczególnie w przypadku osób, które nie czują się najlepiej w pieczeniu oraz tworzeniu wymyślnych słodkości. Pieczenie może okazać się na tyle problemowe, że nie zawsze jesteśmy w stanie wygospodarować na nie czas. Co więcej, boimy się niepowodzenia, co mogłoby uniemożliwić nam przygotowanie ponownej partii. Z tego właśnie powodu najczęściej decydujemy się na zakup gotowych ciast, a to zupełnie niepotrzebnie.

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a więc czas wzmożonego gotowania i pieczenia właśnie. Na naszych świątecznych stołach nie może zabraknąć deseru z prawdziwego zdarzenia. Warto podać właśnie ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci wszystkich smakiem i idealną konsystencją. Jak się okazuje, piekarnik nie jest elementem niezbędnym do jego przygotowania. Podajemy przepis na niezwykle smaczny "Śnieżny Puch", który swoim wyglądem wpisuje się idealnie w zimowy klimat. Co więcej, przypomni smakiem sernik, co zdecydowanie zachwyci wszystkich fanów tej klasyki przy stole.

Ciasto bez pieczenia to proste rozwiązanie, które uwielbiają wszyscy

Najważniejszą kwestią jest to, że ciastem bez pieczenia może okazać się każdy jego rodzaj. Najczęściej przygotowujemy w ten sposób tarty z owocami, tarty budyniowe, lodowe batoniki czy nawet staramy się odzwierciedlić smaki słodkości, które znamy ze sklepowych półek. Przykładem może być batonik Kinder Bueno. O przepisie na temat tego fenomenalnego ciasta pisaliśmy tutaj

Ważną informacją jest to, że tak naprawdę nasze ciasto bez pieczenia nie może się nie udać. Przy normalnych deserach, poza samymi składnikami i proporcjami ważna jest temperatura pieczenia. Co więcej, czas i stopień wypieczenia, którego trzeba nieustannie doglądać czy sprawdzać patyczkiem. Osoby, które nie mają wprawy w tworzeniu ciast czy innego rodzaju deserów, często borykają się z tak zwanym zakalcem, który z pewnością przytrafił się każdemu z nas choć raz. Aby zaoszczędzić czasu w kuchni oraz stresów, że nasza potrawa nie wyjdzie tuż przed przygotowywaną uroczystością, warto sięgnąć właśnie po przepis na ciasto bez pieczenia

Przepis na świąteczne ciasto bez pieczenia "Śnieżny Puch"

Ciasto "Śnieżny Puch" to bardzo szybki i prosty w wykonaniu deser, który nie wymaga od nas używania piekarnika. Tak naprawdę po naszej stronie pozostaje odpowiednie wymieszanie i połączenie składników, a reszta robi się sama w lodówce. W smaku przypomina klasyczny sernik na zimno. Na jeden z nich podawaliśmy przepis tutaj. Ciasto z pewnością zachwyci wszystkich przy wigilijnym stole, ponieważ rewelacyjnie sprawdzi się jako element świątecznego menu z uwagi na wyjątkowy wygląd, ale i smak.

Składniki:

  • 200 g herbatników typu Petit Beurre

  • 900 g twarogu sernikowego z wiaderka

  • 250 ml śmietany kremówki

  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

  • 0,5 l wody

  • 120 g cukru pudru

  • wierzch ciasta: 50 g masła, 30 g cukru, 100 g wiórków kokosowych

undefined

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania formy, w której będziemy robić nasze ciasto. Najlepiej jeśli będzie ona o wymiarach 21x26 cm. Możemy ewentualnie wykorzystać tortownicę o średnicy 24 cm. W zależności od tego, którą z opcji wybierzemy, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie rozkładamy warstwę herbatników jeden przy drugim. 

W tym momencie zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretki. Dokładnie i energicznie mieszamy, żeby nie pozostały nierozpuszczone grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Możemy przyspieszyć ten proces, wkładając naczynie z galaretką do zimnej wody, co pomoże w bardzo szybki sposób obniżyć jej temperaturę, a przy okazji przyspieszy stężenie

Zimną kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, a pod koniec dodajemy cukier puder oraz 300 g twarogu. Bardzo dokładnie ubijamy wszystkie składniki ze sobą. Następnie dodajemy partiami resztę twarogu, wciąż mieszając dokładnie całą masę. Na sam koniec dolewamy przestudzoną galaretkę i delikatnie mieszamy wszystko mikserem ustawionym na najniższe obroty. Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą ciastek.

W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Podgrzewamy całość i mieszamy do zarumienienia się wiórek. Tak przygotowane, w karmelizowanej formie wykładamy równomiernie na wierzch naszego ciasta. Przygotowane przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, zatem warto przygotować ciasto odpowiednio wcześniej. Jeśli jednak nie mamy tyle czasu i przygotowujemy ciasto już tego samego dnia, którego szykuje nam się przyjęcie, warto wykalkulować to tak, żeby ciasto poleżało w lodówce, chociaż kilka godzin. Zagwarantuje to nie tylko pyszny smak, ale i odpowiednie połączenie się składników. 

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Ciasto Rafaello BEZ PIECZENIA na kanale Szefowa Kuchni na platformie YouTube.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Tagi:

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >