Smakosze.pl Przepisy Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę
canva/Voyagerix; TRICOLORS/East News

Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę

5 marca 2022

Ciasto z bananami i galaretką przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest doskonałym pomysłem na smaczny deser. Puszysty biszkopt, kremowa masa owocowa i lekka pianka pasują do siebie idealnie. Goście z pewnością poproszą o dokładkę.

Ciasta z bananami potrafią smacznie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Dotychczas podpowiadaliśmy wam już jak wykonać delikatny bananowy chlebek czy sernik bez pieczenia . Teraz zdradzamy sekret pysznego deseru Ewy Wachowicz wykorzystującego również owocowe galaretki. Skusicie się?

Przepis na ciasto z bananami i galaretką wg Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg bananów

  • 6 jaj

  • 300 g masła

  • 60 g maki pszennej

  • 40 g cukru

  • 1 szklanka cukru pudru

  • po 1 opakowaniu galaretki pomarańczowej, cytrynowej i wiśniowej

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Trzy jajka ubijamy z cukrem. Mieszamy je wraz z mąką. Masą wypełniamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy przez 20-25 minut.

Banany obieramy i rozgniatamy je widelcem. Jeden owoc pozostawiamy do dekoracji. Miękkie masło ucieramy z trzema żółtkami. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dodajemy owoce.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy ją do ostygnięcia. M iksujemy ją z bananową masą, a następnie całość wykładamy na przestudzony biszkopt. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy i odstawiamy ją, by zaczęła tężeć. Białka z trzech jaj bijamy na sztywną pianę i łączymy z rozrobioną galaretką. Masą pokrywamy schłodzone ciasto. Następnie odstawiamy deser, by piana stała się bardziej zwarta.

Układamy plastry pozostawionego do dekoracji banana i zalewamy ciasto rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną galaretka pomarańczową. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce. Gdy galaretka stężeje, będzie gotowe do podania.

Banan — składnik wielu pysznych deserów
Banan — składnik wielu pysznych deserów

Źródło zdjęcia: canva/AGLPhotoproductions

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy