Przepyszne ciasto z bananami i galaretką od Ewy Wachowicz. Prosty przepis już robi furorę
Ciasto z bananami i galaretką przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest doskonałym pomysłem na smaczny deser. Puszysty biszkopt, kremowa masa owocowa i lekka pianka pasują do siebie idealnie. Goście z pewnością poproszą o dokładkę.
Ciasta z bananami potrafią smacznie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Dotychczas podpowiadaliśmy wam już jak wykonać delikatny bananowy chlebek czy sernik bez pieczenia . Teraz zdradzamy sekret pysznego deseru Ewy Wachowicz wykorzystującego również owocowe galaretki. Skusicie się?
Przepis na ciasto z bananami i galaretką wg Ewy Wachowicz
Składniki:
-
1 kg bananów
-
6 jaj
-
300 g masła
-
60 g maki pszennej
-
40 g cukru
-
1 szklanka cukru pudru
-
po 1 opakowaniu galaretki pomarańczowej, cytrynowej i wiśniowej
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Trzy jajka ubijamy z cukrem. Mieszamy je wraz z mąką. Masą wypełniamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy przez 20-25 minut.
Banany obieramy i rozgniatamy je widelcem. Jeden owoc pozostawiamy do dekoracji. Miękkie masło ucieramy z trzema żółtkami. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dodajemy owoce.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy ją do ostygnięcia. M iksujemy ją z bananową masą, a następnie całość wykładamy na przestudzony biszkopt. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy i odstawiamy ją, by zaczęła tężeć. Białka z trzech jaj bijamy na sztywną pianę i łączymy z rozrobioną galaretką. Masą pokrywamy schłodzone ciasto. Następnie odstawiamy deser, by piana stała się bardziej zwarta.
Układamy plastry pozostawionego do dekoracji banana i zalewamy ciasto rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną galaretka pomarańczową. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce. Gdy galaretka stężeje, będzie gotowe do podania.
Źródło zdjęcia: canva/AGLPhotoproductions
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
-
Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
-
Jak uniknąć sklejania się pierogów podczas gotowania? Patent jest prostszy niż myślisz
Źródło: beszamel.se