Smakosze.pl

Screen z YouTube/kuchnia cerkiew.pl

Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto Marcinek. Jest wielkim hitem w moim domu

12 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Popularne na Podlasiu ciasto Marcinek jest prostym, a zarazem efektownym deserem. Składa się ono z kilkunastu warstw kruchego ciasta przełożonego śmietankowym kremem. Wyjątkowy deser przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Ciasto Marcinek - lista składników

Składniki na ciasto Marcinek:

  • kilogram mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 25 dag roztopionej margaryny
  • śmietana 18% -jedno małe opakowanie
  • łyżeczka sody

Składniki na masę:

  • litr śmietany 30 procent
  • duże opakowanie śmietany 18 %
  • duże opakowanie śmietany 12 %
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
kluski śląskie

Przepis na te kluski śląskie dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. Nie ma w nich grama ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto Marcinek?

Utrzyj żółtka z sodą oraz cukrem, a następnie delikatnie wlej roztopioną margarynę. Połącz mieszankę z resztą składników i ugnieć ciasto. Podziel je na 18 cienkich placków i piecz w 180 stopniach C aż się zarumienią. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Sposób jego wykonania znajdziesz poniżej.

 

 

Jak przygotować krem do ciasta Marcinek?

Ubij lekko śmietanę kremówkę, a następnie wlej do niej duże opakowanie śmietany 18% i duże opakowanie śmietany 12%.  Dodaj do niej sok z cytryny oraz cukier. Ubij śmietany na gładki krem i przełóż nim upieczone wcześniej placki. Posmaruj niż również boki i wierzch ciasta.

Wskazówki:

  • Do masy możesz dodać również aromat migdałowy lub waniliowy. Wspaniale podkreśli on smak ciasta.
  • Wierzch ciasta możesz posypać kakaem.

Na naszej stronie znajdziesz przepisy na inne inne regionalne przysmaki m.in. bieszczadzkie fuczki oraz podlaskie kartacze .

ciasto Marcinek
Screen z kanału kuchnia cerkiew.pl
herbata

Spowalnia procesy starzenia i dobrze wpływa na zęby. Ten rodzaj herbaty koniecznie włącz do diety

CZYTAJ DALEJ
zupa

Z tą zupą jesienne przeziębienia nie są mi straszne. Ten składnik ma zbawienny wpływ na odporność

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na żeberka w coli dostałam od wujka z Ameryki. Nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >