Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto Marcinek. Jest wielkim hitem w moim domu
Monika Dec
Monika Dec 12.11.2023 14:24

Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto Marcinek. Jest wielkim hitem w moim domu

ciasto
Screen z YouTube/kuchnia cerkiew.pl

Popularne na Podlasiu ciasto Marcinek jest prostym, a zarazem efektownym deserem. Składa się ono z kilkunastu warstw kruchego ciasta przełożonego śmietankowym kremem. Wyjątkowy deser przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Ciasto Marcinek - lista składników

Składniki na ciasto Marcinek:

  • kilogram mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 25 dag roztopionej margaryny
  • śmietana 18% -jedno małe opakowanie
  • łyżeczka sody

Składniki na masę:

  • litr śmietany 30 procent
  • duże opakowanie śmietany 18 %
  • duże opakowanie śmietany 12 %
  • 1,5 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
Przepis na te kluski śląskie dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. Nie ma w nich grama ziemniaków

Jak zrobić ciasto Marcinek?

Utrzyj żółtka z sodą oraz cukrem, a następnie delikatnie wlej roztopioną margarynę. Połącz mieszankę z resztą składników i ugnieć ciasto. Podziel je na 18 cienkich placków i piecz w 180 stopniach C aż się zarumienią. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Sposób jego wykonania znajdziesz poniżej.

 

 

Jak przygotować krem do ciasta Marcinek?

Ubij lekko śmietanę kremówkę, a następnie wlej do niej duże opakowanie śmietany 18% i duże opakowanie śmietany 12%.  Dodaj do niej sok z cytryny oraz cukier. Ubij śmietany na gładki krem i przełóż nim upieczone wcześniej placki. Posmaruj niż również boki i wierzch ciasta.

Wskazówki:

  • Do masy możesz dodać również aromat migdałowy lub waniliowy. Wspaniale podkreśli on smak ciasta.
  • Wierzch ciasta możesz posypać kakaem.

Na naszej stronie znajdziesz przepisy na inne inne regionalne przysmaki m.in. bieszczadzkie fuczki oraz podlaskie kartacze.

ciasto Marcinek
Screen z kanału kuchnia cerkiew.pl
Tagi: Ciasto