Przywiozłam z Podlasia przepis na ciasto Marcinek. Jest wielkim hitem w moim domu
Popularne na Podlasiu ciasto Marcinek jest prostym, a zarazem efektownym deserem. Składa się ono z kilkunastu warstw kruchego ciasta przełożonego śmietankowym kremem. Wyjątkowy deser przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Ciasto Marcinek - lista składników
Składniki na ciasto Marcinek:
- kilogram mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szklanka cukru
- 25 dag roztopionej margaryny
- śmietana 18% -jedno małe opakowanie
- łyżeczka sody
Składniki na masę:
- litr śmietany 30 procent
- duże opakowanie śmietany 18 %
- duże opakowanie śmietany 12 %
- 1,5 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
Jak zrobić ciasto Marcinek?
Utrzyj żółtka z sodą oraz cukrem, a następnie delikatnie wlej roztopioną margarynę. Połącz mieszankę z resztą składników i ugnieć ciasto. Podziel je na 18 cienkich placków i piecz w 180 stopniach C aż się zarumienią. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Sposób jego wykonania znajdziesz poniżej.
Jak przygotować krem do ciasta Marcinek?
Ubij lekko śmietanę kremówkę, a następnie wlej do niej duże opakowanie śmietany 18% i duże opakowanie śmietany 12%. Dodaj do niej sok z cytryny oraz cukier. Ubij śmietany na gładki krem i przełóż nim upieczone wcześniej placki. Posmaruj niż również boki i wierzch ciasta.
Wskazówki:
- Do masy możesz dodać również aromat migdałowy lub waniliowy. Wspaniale podkreśli on smak ciasta.
- Wierzch ciasta możesz posypać kakaem.
Na naszej stronie znajdziesz przepisy na inne inne regionalne przysmaki m.in. bieszczadzkie fuczki oraz podlaskie kartacze.