Smakosze.pl Porady Pudełko po lodach to przeżytek. Mam 1000 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Fot. Shutterstock/Elena M. Tarasova

Pudełko po lodach to przeżytek. Mam 1000 razy lepszy patent na mrożenie koperku

22 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mrożenie koperku w pojemniku po lodach to patent wielu gospodyń. Okazuje się jednak, że nie powinno się tak robić, bo to jedna najbardziej szkodliwych możliwości. Dlatego poznaj lepszy patent, a koperek już zawsze będziesz mrozić w ten sposób.

Mrożenie gwarantuje świeżość

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie żywności. W ten sposób można przedłużyć jej świeżość, ale też smak i wartości odżywcze. Dlatego wiele gospodyń decyduje się mrozić nie tylko mięso czy pierogi, ale też warzywa, owoce i zioła.

Dzisiaj skupimy się na tym ostatnim produkcie. Jednym z najczęściej mrożonych ziół jest koperek, który swoim smakiem i aromatem wzbogaca smak wielu potraw. Mrożenie koperku najczęściej wygląda tak, że umyty, wysuszony i posiekany na drobno trafia do pojemnika po lodach, a następnie do zamrażalnika. Sposób przez wiele lat był skuteczny, ale lepiej wybrać inną metodę. Dzięki niej koperek będzie bezpieczny.

koper.jpg
Fot. Canva/Hanasaki

Nigdy nie mroź w takich pojemnikach

Mrożenie koperku ani innych produktów nie powinno odbywać się w pojemnikach po żywności, bo mogą uwolnić się z nich szkodliwe dla organizmu człowieka związki chemiczne. Należy pamiętać, że opakowania są jednorazowe i nie można wykorzystać ich ponownie. Warto również sprawdzić, czy plastikowe pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności, nadają się do mrożenia. Wiele z nich nie nadaje się do stosowanie w bardzo niskich temperaturach. W czym więc mrozić koperek?

Najlepsza metoda na mrożenie koperku

Skoro pojemniki po żywności do mrożenia się nie nadają, to co wybrać? Najlepiej sprawdzają się do tego woreczki strunowe. Nie są szkodliwe dla żywności i co ważne, są szczelnie zamykane, więc nie trafi do nich nic, co mogłoby koperku zaszkodzić, ale też nic się z nich nie wydostanie.

Mrożenie koperku w woreczkach jest bardzo łatwe. Wystarczy dokładnie umyć zioło, następnie je wysuszyć i posiekać. Dopiero wtedy koper można przełożyć do woreczków, a następnie wypuścić powietrze i szczelnie zamknąć. Woreczki z koperkiem zamroź i korzystaj z niego zawsze, kiedy najdzie cię ochota.

Sprawdź także, jak nie gotować parówek oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowała Biedronka .

koperek w worku.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy