Pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina w aromatycznym sosie
pixabay.com

Pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina w aromatycznym sosie

Szarpana wołowina, czyli pulled pork to wyśmienite danie polegające na powolnym pieczeniu wieprzowego mięsa. Najwięcej fanów tej potrawy jest oczywiście w Ameryce Północnej, jednak jest ona znana na wszystkich kontynentach. Zwykle znajduje zastosowanie jako składnik kanapek, ale można spotkać ją także w towarzystwie ryżu.

Szarpana wołowina, czyli pulled pork to wyśmienite danie polegające na powolnym pieczeniu wieprzowego mięsa. Najwięcej fanów tej potrawy jest oczywiście w Ameryce Północnej, jednak jest ona znana na wszystkich kontynentach. Zwykle znajduje zastosowanie jako składnik kanapek, ale można spotkać ją także w towarzystwie ryżu.

Najważniejsze jest, aby mięso piec długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu będzie ono soczyste, różowe w środku i bardzo aromatyczne.

Do przygotowania pulled pork stosuje się zazwyczaj karkówkę lub łopatkę – oba rodzaje mięsa są dobre, jednak tłusta karkówka może sprawić, że danie będzie za ciężkie.

Składniki na pulled pork:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: 3 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru brązowego, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania pulled pork:

Piekarnik nastaw na 90 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w regularne, grubsze paski. Do naczynia do zapiekania, a następnie dodaj obrany i rozgnieciony nożem czosnek. Polej octem jabłkowym.

Następnie przygotuj mięso. Łopatkę wieprzową umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij większe kawałki tłuszczu. W misce połącz wszystkie przyprawy.

Mięso polej oliwą, a następnie dokładnie natrzyj mieszanką przypraw. Połóż na cebuli i czosnku. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika.

Łopatka powinna piec się przez około 9 godzin i po wyjęciu z piekarnika powinna się rozpadać.

Mięso rozdrobnij na drobne włókna używają dwóch widelców i gotowe!

Według preferencji łopatkę możesz połączyć z odrobiną sosu z przyprawami i cebulką.

Pulled pork doskonale komponuje się z sosem BBQ.

Sos BBQ

Składniki:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 150 g wędzonych śliwek, opcjonalnie suszonych
  • 100 ml octu winnego (z czerwonego wina)
  • 100 ml whisky (o łagodnym smaku, można pominąć)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie sosu sojowego)
  • 1 łyżka melasy
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania sosu BBQ:

Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. W rondelku podgrzej oliwę, a następnie przełóż warzywa i podsmaż przez chwilę na złoty kolor. Dodaj wędzoną paprykę i po chwili wlej passatę. Dodaj syrop klonowy (lub miód), brązowy cukier, ocet winny oraz sos worcestershire (opcjonalnie sojowy). Duś na małym ogniu jednocześnie mieszając przez około 15 minut.

W drugim garnuszku umieść śliwki, zalej je alkoholem i zagotuj. Następnie odstaw do wstępnego przestygnięcia i dodaj do sosu. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj melasę oraz pozostałe przyprawy. Zamieszaj. Sos BBQ możesz zdjąć z ognia, wystudzić i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Co jeśli nie lubisz lub nie jesz wieprzowiny, a masz ochotę na podobne danie? Możesz śmiało przyrządzić je z kurczaka. Co więcej, może być to kurczak gotowany w rosole. Jak go przygotować? Poznaj ekspresowy przepis!

Składniki na pulled chicken:

  • 500 g mięsa z kurczaka – podsmażona pierś, mięso z rosołu lub kawałki pieczonego kurczaka
  • 125 ml ketchupu
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego, jabłkowego i soku z cytryny
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka chili, sól.

Sposób przygotowania pulled chicken:

Poszarp dwoma widelcami przygotowane wcześniej mięso. Na patelnię dodaj wszystkie składniki sosu: wodę, ketchup, ocet, miód i przyprawy. Płyn doprowadź do wrzenia, po czym wrzucić do niego porwane mięso. Poczekaj, aż sos zgęstnieje, gotuj całość na średnim ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania sos z mięsem można spróbować i doprawić według preferencji – dodać więcej chili, miodu, octu lub soli. Można dodać też trochę ketchupu.

Gdy sos porządnie zgęstnieje można zdjąć potrawę z ognia i podawać od razu. Świetnie smakuje w bułce lub tortilli, jest pyszna z białym ryżem lub jako nadzienie do pieczonego ziemniaka.

Najlepiej jednak zostawić ją na noc, aby wszystkie smaki miały czas, aby się przegryźć.

Następny artykuł