Smakosze.pl
Pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina w aromatycznym sosie

pixabay.com

Pulled pork, czyli długo pieczona wieprzowina w aromatycznym sosie

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Szarpana wołowina, czyli pulled pork to wyśmienite danie polegające na powolnym pieczeniu wieprzowego mięsa. Najwięcej fanów tej potrawy jest oczywiście w Ameryce Północnej, jednak jest ona znana na wszystkich kontynentach. Zwykle znajduje z

Szarpana wołowina, czyli pulled pork to wyśmienite danie polegające na powolnym pieczeniu wieprzowego mięsa. Najwięcej fanów tej potrawy jest oczywiście w Ameryce Północnej, jednak jest ona znana na wszystkich kontynentach. Zwykle znajduje zastosowanie jako składnik kanapek, ale można spotkać ją także w towarzystwie ryżu.

Najważniejsze jest, aby mięso piec długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu będzie ono soczyste, różowe w środku i bardzo aromatyczne.

Do przygotowania pulled pork stosuje się zazwyczaj karkówkę lub łopatkę – oba rodzaje mięsa są dobre, jednak tłusta karkówka może sprawić, że danie będzie za ciężkie.

Składniki na pulled pork:

  • 2 kg łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 100 ml octu jabłkowego

  • 2 łyżki oliwy

  • przyprawy: 3 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru brązowego, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania pulled pork:

Piekarnik nastaw na 90 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w regularne, grubsze paski. Do naczynia do zapiekania, a następnie dodaj obrany i rozgnieciony nożem czosnek. Polej octem jabłkowym.

Następnie przygotuj mięso. Łopatkę wieprzową umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij większe kawałki tłuszczu. W misce połącz wszystkie przyprawy.

Mięso polej oliwą, a następnie dokładnie natrzyj mieszanką przypraw. Połóż na cebuli i czosnku. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika.

Łopatka powinna piec się przez około 9 godzin i po wyjęciu z piekarnika powinna się rozpadać.

Mięso rozdrobnij na drobne włókna używają dwóch widelców i gotowe!

Według preferencji łopatkę możesz połączyć z odrobiną sosu z przyprawami i cebulką.

Pulled pork doskonale komponuje się z sosem BBQ.

undefined

Sos BBQ

Składniki:

  • 500 g passaty pomidorowej

  • 150 g wędzonych śliwek, opcjonalnie suszonych

  • 100 ml octu winnego (z czerwonego wina)

  • 100 ml whisky (o łagodnym smaku, można pominąć)

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

  • 1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie sosu sojowego)

  • 1 łyżka melasy

  • 2 łyżki oleju

  • przyprawy: 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania sosu BBQ:

Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. W rondelku podgrzej oliwę, a następnie przełóż warzywa i podsmaż przez chwilę na złoty kolor. Dodaj wędzoną paprykę i po chwili wlej passatę. Dodaj syrop klonowy (lub miód), brązowy cukier, ocet winny oraz sos worcestershire (opcjonalnie sojowy). Duś na małym ogniu jednocześnie mieszając przez około 15 minut.

W drugim garnuszku umieść śliwki, zalej je alkoholem i zagotuj. Następnie odstaw do wstępnego przestygnięcia i dodaj do sosu. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj melasę oraz pozostałe przyprawy. Zamieszaj. Sos BBQ możesz zdjąć z ognia, wystudzić i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Co jeśli nie lubisz lub nie jesz wieprzowiny, a masz ochotę na podobne danie? Możesz śmiało przyrządzić je z kurczaka. Co więcej, może być to kurczak gotowany w rosole. Jak go przygotować? Poznaj ekspresowy przepis!

Składniki na pulled chicken:

  • 500 g mięsa z kurczaka – podsmażona pierś, mięso z rosołu lub kawałki pieczonego kurczaka

  • 125 ml ketchupu

  • 125 ml wody

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka octu winnego, jabłkowego i soku z cytryny

  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka chili, sól.

Sposób przygotowania pulled chicken:

Poszarp dwoma widelcami przygotowane wcześniej mięso. Na patelnię dodaj wszystkie składniki sosu: wodę, ketchup, ocet, miód i przyprawy. Płyn doprowadź do wrzenia, po czym wrzucić do niego porwane mięso. Poczekaj, aż sos zgęstnieje, gotuj całość na średnim ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania sos z mięsem można spróbować i doprawić według preferencji – dodać więcej chili, miodu, octu lub soli. Można dodać też trochę ketchupu.

Gdy sos porządnie zgęstnieje można zdjąć potrawę z ognia i podawać od razu. Świetnie smakuje w bułce lub tortilli, jest pyszna z białym ryżem lub jako nadzienie do pieczonego ziemniaka.

Najlepiej jednak zostawić ją na noc, aby wszystkie smaki miały czas, aby się przegryźć.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ciasto z malinami i mascarpone - prosty przepis

Czytaj więcej >
kanapki z pastą jajeczną

Przepisy

Obłędnie pyszna, zachwycająca pasta jajeczna od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kimchi z ogórków

Przepisy

Przepyszne ogórki kiszone po koreańsku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny makaron z warzywami i sosem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pełnoziarniste ciasto na pierogi?

Czytaj więcej >
Gołąbki Ewy Wachowicz

Przepisy

Pyszne gołąbki wg. przepisu Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >