Pumpkin Spice Latte czyli jesienny napój kawowy z bitą śmietaną
Pumpkin Spice Latte to kawa, którą znają wszyscy stali bywalcy kawiarni. Pojawia się w sezonie jesiennym, działa rozgrzewająco, jest słodka i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Jest to kawa espresso ze sporą ilością dodatków – musem dyniowym, syropem klonowym, jesiennymi przyprawami oraz dużą ilością mleka. Może występować również w wersji wegańskiej – mleko krowie spokojnie można zastąpić mlekiem roślinnym, najlepiej sojowym. Jest bardzo aromatyczna i wygląda obłędnie.
Przygotowanie tej kawy w warunkach domowych jest bardzo łatwe i nie wymaga dużo pracy. Można dopasowywać jej słodycz zależnie od upodobań i dodawać ulubione przyprawy.
Aby jednak napój smakował wyśmienicie, warto pochylić się nad samym wyborem kawy. Potrzebne jest tutaj espresso – mocny, intensywny w smaku shot kawy. W tym przypadku powinien być to napój stworzony ze średnio lub mocno palonych ziaren, dzięki czemu kawa będzie miała w sobie delikatny posmak goryczy. Gorycz ta świetnie skomponuje się ze słodkim sosem dyniowym. Pozostałe kwestie dotyczące doboru ziaren są już dowolne – czy będzie to kawa z posmakiem orzechów, gorzkiej czekolady, nutą korzenną czy karmelową – wszystkie będą odpowiednie.
Espresso najlepiej przygotować przy pomocy ekspresu ciśnieniowego, jednak nie każdy ma taki sprzęt w domu. Nie ma więc problemu, aby kawę otrzymać dzięki klasycznej kawiarce lub French Pressowi. Należy jednak pamiętać, że espresso powinno być mocne – gęste i bardzo aromatyczne. Jego zapach powinien nieść się po całym domu. Taka kawa będzie znakomitą podstawą naszego dyniowego latte.
Oprócz kawy równie ważne są dodatki, najlepiej sezonowe. To one decydują o ostatecznym smaku napoju. Pierwsze skrzypce gra tutaj dynia – delikatnie słodka, kremowa i jedwabista. Podczas przygotowywania należy dobrze ją ugotować lub upiec, a następnie zblendować na gładko. Oprócz tego kawę wyróżniają też aromaty korzennych przypraw – gałka muszkatołowa, imbir, goździki, wanilia oraz oczywiście mnóstwo cynamonu. Ta mieszanka z pewnością wprowadzi każdego w błogi nastrój, zrelaksuje i pomoże odetchnąć po ciężkim dniu.
Przygotowanie Pumpkin Spice Latte zajmuje naprawdę niewiele czasu. Znacznie mniej niż udanie się do kawiarni i stanie po nią w kolejce. Warto serwować ją z bitą śmietaną, uzyskując tym samym pyszny kawowy deser.
Ten prosty przepis na Pumpkin Spice Latte zachwyci Ciebie i wszystkich, którym ją zaserwujesz. Zobacz, jak szybko go przygotujesz! Zaczynajmy!
Składniki na 1 dużą porcję Pumpkin Spice Latte:
- 2 łyżki musu dyniowego
- ½ szklanki mleka krowiego 2% lub 3,2%, w wersji wegańskiej można użyć mleka roślinnego, np. sojowego lub migdałowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- shoty espresso (1 lub 2, w zależności od upodobań dotyczących intensywności kawowego smaku), ewentualnie ½ filiżanki mocnej kawy
- przyprawy: naturalna esencja waniliowa, cynamon, odrobina gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i mielonych goździków
Opcjonalnie:
- bita śmietana
- czekolada w proszku
Sposób przygotowania Pumpkin Spice Latte:
Do przygotowania musu dyniowego będzie potrzebne ok. 1/2 szklanki obranej i pozbawionej nasion, pokrojonej w niewielką kostkę dyni. Można upiec ją w piekarniku (w temp. 180 stopni C, do miękkości) i zblendować lub umieścić w garnku z niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. Następnie zblendować na gładką masę.
W rondelku podgrzać mleko, dodać puree z dyni i zamieszać. Po chwili można dodać syrop klonowy oraz wszystkie przyprawy. Jeżeli masa nie jest idealnie gładka, należy ponowie ją zblednować oraz przecedzić na sitku. Na koniec dodać dwie łyżki spienionego mleka i przelać całość do wysokiej szklanki.
Zaparzyć kawę i niewielkim strumieniem, po ściankach naczynia, wlać ją do szklanki z syropem dyniowym.
Gotową kawę można podawać ze spienionym mlekiem lub bitą śmietaną oraz piankami marshmallows, przyprawami korzennymi, cynamonem lub czekoladą w proszku.
Przed wypiciem dokładnie wymieszać, aby sos dyniowy dobrze połączył się z kawą.
Smacznego!